Yaşam

Maliyeti Düşük Kazancı Büyük

Mersin'de domatesten daha kazançlı olan, maliyetinin düşük olması nedeniyle talebin arttığı bu meyve çiftçilerin yeni gözdesi oldu.

Maliyeti Düşük Kazancı Büyük
20-03-2024 14:29
SİVAS

Son yıllarda tercih edilen karadut domates üretiminin önüne geçerek önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Dönüm başına 4 tona kadar ürün veren karadut, Türkiye'den dört ülkeye ihraç ediliyor.

2/7
Maliyeti düşük kazancı çok işte çiftçilerin yeni gözbebeği 2

KİLOSU 80 TL

Mersin'de örtü altında yetiştirilen ve üreticilerin yüzünü güldüren karadut hasadı devam ediyor. Hem ülke içinde hem de yurt dışında talep gören bu meyvenin kilosu 80 TL'den satılıyor.

3/7
Maliyeti düşük kazancı çok işte çiftçilerin yeni gözbebeği 3

“DOMATESE GÖRE GETİRİSİ DAHA İYİ”

Dut hasadı yapan üretici Aysel Kara, karadutun domatesten daha az masraflı ve işçiliği daha kolay olduğunu belirterek, "Domatese göre getirisi daha iyi" dedi.

4/7
Maliyeti düşük kazancı çok işte çiftçilerin yeni gözbebeği 4

HASAT BAŞLADI

Mersin Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir konumda bulunuyor ve örtü altında yetiştirilen ürünlerle de dikkat çekiyor. Narenciye sezonunun sonuna yaklaşırken, kentte örtü altında yetiştirilen ürünler de hasat edilmeye başlandı.

5/7
Maliyeti düşük kazancı çok işte çiftçilerin yeni gözbebeği 5

MALİYETİ DÜŞÜK İLAÇ İSTEMİYOR

Son yıllarda Mersin'de artan talep üzerine karadutun üretimi de hızla artıyor. Özellikle son 4-5 yılda örtü altında üretimi yapılan karadut, üreticiler için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Karadutun ilaç istememesi ve düşük maliyetli olması, çiftçilerin tercih sebeplerinden biri haline geldi.

6/7
Maliyeti düşük kazancı çok işte çiftçilerin yeni gözbebeği 6

“DÖNÜM BAŞINA 4 TONA KADAR ÇIKABİLİYOR”

Erdemli ilçesinde de kurulan karadut seralarında başlayan hasadın mayıs ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu, "Karadut üretimi hem üretici hem de toplayan işçiler için kolay. Herhangi bir zararlı olmadığı için ilaç kullanımı olmuyor. Şu anda dönüm başına 2,5 ton beklentimiz var ama ileriki yıllarda bu tonaj artıyor. Dönüm başına 4 tona kadar çıkabiliyor. Kilogram fiyatı da şu an için 80 TL" şeklinde konuştu.

7/7
Maliyeti düşük kazancı çok işte çiftçilerin yeni gözbebeği 7

Ürüne ciddi bir talebin olduğunu belirten Kulu, karadutun Türkiye'nin farklı şehirlerine ve yurt dışına ihraç edildiğini ifade etti. "Karadut, Antalya, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlere gönderiliyor. Yurtdışından Arap ülkeleri tarafından da tercih ediliyor. Dubai'ye, Irak'a ve Rusya'ya ihraç ediliyor" dedi.(İHA)


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER