CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, Sivas-Ankara arasını 2,5 saate kadar düşürecek olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında yaşanan sıkıntıları TBMM´ye taşıyarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan´ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
MİLYONLARCA LİRA
BOŞUNA HARCANDI
CHP´li vekil Akyıldız, ilk olarak 2012´de ardından ise 2014 ve 2016 yıllarına ertelenen son olarak ise 2018´de hizmete gireceği bildirilen YHT hattında yaşanan değişimlerin devlet bütçesini zarara uğrattığını belirterek, ?Sivaslı vatandaşların vergilerinden kesilen paralar boşa gitti? dedi.
FİRMA İSLAS MI ETTİ?
Sivas-Ankara arası YHT güzergâhında yapılan değişikliğin ardından Karşıyaka ile Cumhuriyet Üniversitesi arasında yaklaşık 3 bin 500 civarında vatandaşın arsasına kamulaştırma uygulandığını da bildiren Akyıldız, TBMM´ye sunduğu önergede yüklenici firmanın iflas edip etmediğini, hattın son durumu, YHT Tren Garı ve hizmet tarihini sordu.
Erhan CEYLAN/
Sivas-Ankara arasını 2,5 saate düşürecek olan YHT hattının Sivas ayağında yaşanan sıkıntılar Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne taşındı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, devlet bütçesinin milyonlarca zarara uğratıldığı öne sürülen YHT hattıyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan´ın yanıtlaması istemiyle TBMM´ye soru önergesi verdi.
Akyıldız, vermiş olduğu soru önergesinde ?2016 yılında Sivas-Ankara arası 2.5 saate düşecek diye müjdelenen, 2012´de hizmete girecek diye söylenen Sivas-Ankara YHT Hattı, daha sonra 2014 ve 2016 tarihine ertelenmiş, en son yapılan açıklamalarda da 2018 yılında hizmete gireceği belirtilmiştir. YHT Garı´nın mevcut tren garının yanına yapılacağı planlanarak, Karşıyaka Köprüsü ve Kızılırmak bölgesinde altyapı çalışmaları yapılmış ve devletin bütçesinden çok ciddi şekilde paralar harcanmıştır. Daha sonra güzergah değişikliği yapılacak denilerek, YHT Garı´nın Cumhuriyet Üniversitesi Kampüsü´nün içine, Kızılırmak Nehri´nin kenarına yapılacağı söylenmiştir. Bunun üzerine Karşıyaka Mahallesi´nden Cumhuriyet Üniversitesi´ne olan bölümde 3 bin 500 civarındaki vatandaşın arsasına kamulaştırma yapılmıştır. Son günlerde Sivas kamuoyunda söylenen bilgilere göre de Cumhuriyet Üniversitesi´nde yapılan zemin etütlerinde sıkıntılar olduğu, ihaleyi alan firmanın işe başlamadan iflas ettiği ve projenin tekrar değiştirilerek YHT Garı´nın merkezde yapılacağı konuşulmaktadır. Bu sebeple kamulaştırma yaparken vatandaşlara ödenen ücretlerin günlük rayiç bedel faizleriyle geri alınacağı iddia edilmektedir? dedi.
BAKANA 7 AYRI SORU
Açıklandığı tarihten bu yana çeşitli spekülasyonlara neden olan Sivas-Ankara YHT hattında yaşanan sıkıntıların bir an önce çözülerek Sivaslıların hizmetine sunulmasını talep eden CHP´li vekil Akyıldız, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan´ın yanıtlaması istemiyle TBMM´ye sunduğu önergede şu sorulara yer verdi;
KİMLERE RANT SAĞLANDI?
?Ankara-Sivas arasında yapımı devam eden Hızlı Tren projesinin son durumu nedir? Ne kadarlık kısmı tamamlanmıştır?
Sivas YHT Garı´nın nereye yapılması planlanmaktadır? YHT Garı´nın merkeze yapılması planlanarak Karşıyaka Mahallesi´nde ve Kızılırmak bölgesinde ciddi miktarda paralar harcanarak yapılan altyapı çalışmalarından sonra, neden güzergâh değişikliği yapılmıştır?
Sivaslı kardeşlerimin vergilerinden kesilen paralar boşa giderek kimlere rant sağlanmıştır?
Sivas´ta bu kadar dedikodu varken, YHT Garı´nın nereye yapılacağına dair neden hiçbir yetkili açıklama yapmamaktadır?
Cumhuriyet Üniversitesi´nde yapılan zemin etütlerinde sıkıntılar olduğu, ihaleyi yapan firmanın iflas ettiği ve projenin tekrar değiştirilerek YHT Garı´nın merkeze yapılacağı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise kamulaştırma yaparken 3500 civarında vatandaşımıza ödenen ücretlerin, günlük rayiç bedel faizleriyle geri alınacağı söylentileri gerçeği yansıtmakta mıdır?
Ankara-Sivas arasında yapımı devam eden Yüksek Hızlı Tren Projesi´ni ne zaman tamamlamayı ve hizmete açmayı düşünüyorsunuz??
Editor : Haberpanelim