Gündem

MECLİSTE ASGARİ ÜCRET POLEMİĞİ

MECLİSTE ASGARİ ÜCRET POLEMİĞİ

MECLİSTE ASGARİ  ÜCRET POLEMİĞİ
03-01-2018 07:56

 

20 MİLYON KİŞİ ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR

Yeni yılın ilk meclis toplantısında CHP ile AK Parti arasında asgari ücret polemiği yaşandı. CHP Gurup Başkanvekili Sadık Güller, 80 milyon nüfusa sahip Türkiye´de 20 milyon insanın asgari ücretle çalıştığını belirterek, bin 603 liranın yetersiz olduğunu söyledi.

ASGARİ ÜCRETTİ 2002-2018 YILLARIYLA KARŞILAŞTIRDI

CHP´li Güller´e cevap veren AK Parti Gurup Başkanvekili Fikret Yıldırım ise hiçbir zaman asgari ücretin yeterli olduğunu iddia etmediklerini vurgulayıp, 2002 ile 2018 asgari ücret kıyaslaması yaptı. Yıldırım, 2002´de 184 lira olan asgari ücretle vatandaşın 765 ekmek alırken 2018´de bin 603 ekmek alabildiğini bildirdi.

Erhan CEYLAN/

İl Genel Meclisi Ocak ayının ilk birleşimi dün İl Özel İdare meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Sedat Özata başkanlığında toplanan mecliste CHP ile AK Parti arasında asgari ücret polemiği yaşandı.

Daha önce de aynı tartışmalara sahne olan mecliste asgari ücrete yapılan 199 liralık artışın yeterli olmadığını savunan CHP Gurup Başkanvekili Sadık Güller, 80 milyon nüfusa sahip olan Türkiye´de 20 milyon insanın asgari ücretle geçindiğini belirtti.

Güller, ?Asgari ücret bugün en az bin 900 lira olmalı ki 4 kişilik bir aile geçinebilsin. Aslında bu rakam dahi yeterli değil ancak raporlar en az bu olmalı diyor. Son artışla asgari ücret bin 603 liraya çıkarıldı. Başbakanlığın ve enflasyon kurulunun yaptığı tespitlere göre enflasyon oranın %13 olduğu bir dönemde asgari ücret en az bin 900 lira olması lazım. Asgari ücreti belirleyenler bu bin 603 lira ile bir ay geçinsinler yeterli olup olmadığını hep beraber görelim. Bir ay bin 603 lira ile simit mi yiyorlar, poğaça mı yiyorlar, çay mı içiyorlar ne yapıyorlarsa nasıl geçiniyorlarsa geçinsinler görelim? dedi.

?DAHA FAZLA ARTIŞ İŞÇİ ÇIKARMALARINA NEDEN OLUR?

CHP´li Güller´e cevap veren AK Parti Gurup Başkanvekili Fikret Yıldırım ise asgari ücrettin daha fazla artırılması durumunda işçi çıkarmalarının yaşanacağına işaret etti.

Hiçbir zaman asgari ücretin yeterli olduğunu savunmadıklarını da kaydeden Yıldırım, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

?Biz AK Parti olarak asgari ücretin yeterli olduğunu hiçbir zaman iddia etmedik. Ancak bilinmelidir ki asgari ücret tespit edilirken sadece hükümetin almış olduğu kararlar değil, aynı zamanda ülkenin ve özel sektörün genel durumu da göz önünde bulundurulmaktadır. Ancak bütün bunlara rağmen şimdi asgari ücret sanki son yıllarda çok düşük seyrediyormuş gibi bir algının da doğru olmadığına inanıyorum. Birkaç rakamla örnek vermek gerekirse 2002´de asgari ücret 184 liraydı. Yani asgari ücretli 2002´de 575 litre süt alırken 2018´de bin 603 lira asgari ücretle 1 lira 20 kuruşluk çiğ sütten bin 400 litre süt alabilmekte. Yine 2002´de 765 ekmek alabilirken 2018´de bin 603 ekmek alabilmekte. Dolar bazında değerlendirdiğimizde ise 2002 yılında 184 liralık asgari ücretle 114 dolar alabiliyorken bugün bin 603 lira olan asgari ücretle 422 dolar alabiliyor. Şimdi tekrar söylüyorum. Bu asgari ücret çok iyi rakam, insanlar bu rakamla çok iyi geçinebiliyor gibi bir iddiamız olmadı. Ancak asgari ücreti daha fazla artırırsanız bu seferde işçi çıkarmalarının yaşanacağını unutmamak lazım.? 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER