Ekonomi

Memur ve emekli maaşında 3 formül masada

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yıl sonu enflasyon tahminiyle netleşmeye başladı. TCMB'nin belirlediği bu tahminler doğrultusunda memur ve emeklilerin maaş artışları konusunda 3 hesap ortaya çıktı.

Memur ve emekli maaşında 3 formül masada
22-08-2024 14:51
SİVAS

Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), memur ve emekli maaş zamlarına yönelik hesaplamalar için referans kabul edilebilecek üç kritik veri paylaştı. Bu veriler, "yıl sonu enflasyon tahmini""üst bant tahmini" ve "piyasanın enflasyon beklentisi" başlıkları altında sunuldu. Bu veriler, ocak ayında açıklanacak olan yeni memur ve emekli zamlarının belirlenmesinde önemli rol oynayacak. Peki, emekli ve memur maaşlarında ne kadar bir artış bekleniyor? İşte ayrıntılar:

2/7
Memur ve emekli maaşında 3 formül masada 2

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak sabit tuttu. Üst bant tahmini ise yüzde 42 olarak belirlendi. Piyasanın enflasyon beklentisi ise yüzde 43.31 olarak açıklandı.

3/7
Memur ve emekli maaşında 3 formül masada 3

Enflasyon oranı, memur ve emekli maaş zamları için en önemli faktörlerden biri. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı, 6 aylık enflasyon verilerine göre belirlenirken, memur maaşları ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile hesaplanıyor.

4/7
Memur ve emekli maaşında 3 formül masada 4

Kamuoyunda yer alan bilgilere göre, Merkez Bankası'nın yüzde 38 oranındaki yıl sonu tahmini gerçekleşirse, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 10.65 olacak ve bu, emekli maaşları için uygulanacak zam oranını belirleyecek.

5/7
Memur ve emekli maaşında 3 formül masada 5

Ocak ayında memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme artışları yüzde 6 olarak uygulanacak. Yüzde 38'lik tahmine göre, memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkıyla birlikte zam oranı yüzde 6.62'ye ulaşacak.

6/7
Memur ve emekli maaşında 3 formül masada 6

Eğer üst bant tahmini olan yüzde 42 gerçekleşirse, memur ve memur emeklileri için zam oranı yüzde 9.70 olacak. Piyasa anketine göre, enflasyon oranı yıl sonunda yüzde 43.31'e ulaşırsa, emekli maaşı zammı için hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı yüzde 14.89'a yükselecek.

7/7
Memur ve emekli maaşında 3 formül masada 7

Bu hesaplamaya göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri, refah payı veya ek zamlar hariç tutulduğunda, yüzde 14.89 oranında bir maaş artışı alacak. Memur maaşları ise yüzde 6 toplu sözleşme zammı ile birlikte toplamda yüzde 11.85 oranında zamlanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER