Haber Merkezi
Enflasyon Raporu sunumunda, mevduat faizlerinin yatırımcısına reel olarak kaybettirdiği sorusuna verilen yanıtta, 1-3 aylık mevduat faizlerinin yüzde 67-68 seviyesinde olduğu belirtildi. Ancak bu rakamın içinde Döviz dönüşümlü mevduatın TL'ye dönüşünde sağlanan tek seferlik yüksek rakamların etkisi olduğu vurgulandı.
Eğer bir k banka şubesine gidip yukarıdaki faiz oranıyla vadeli TL mevduat hesabı açmak isterseniz, size ilk sorulacak soru genellikle "Ne kadarlık mevduat düşünüyorsunuz?" olacak. Bu sorunun cevabı, alacağınız faiz oranını belirleyecektir çünkü faiz oranları genellikle yatırılan mevduat miktarına göre değişir. Düşük bir tutarla hesap açarsanız, alacağınız faiz oranı, Merkez Bankası verisinde belirtilen orandan daha düşük olabilir.
Yüksek ve düşük tutarlı mevduatlara farklı faiz uygulamaları uzun zamandır bankacılık sektöründe olağan bir durumdu. Ancak son dönemde dikkat çeken nokta, bu iki arasındaki farkın daha da açılması oldu.
TCMB'nin gündeminde olan konulardan biri de düşük ve yüksek tutarlı mevduatlara uygulanan faiz makasının genişlemesi. Enflasyon Raporu'nda ayrı bir kutuda incelenen bu konuda TCMB ekonomistleri, 2014-2022 dönemindeki 3,7 puanlık farkın sonraki yıllarda 10,7 puana yükseldiği belirtildi.
Mevduat, bankalarda ya da benzeri kredi kuruluşlarında belirli bir vade ya da ihbar süresi sonunda çekilmek üzere yatırılan paraya denir. Bu tür hesaplar, mevduat hesapları, alacaklı cari hesaplar, küçük cari hesaplar gibi çeşitli adlar altında izlenir.
Bankalar, yüksek faiz oranlarıyla vadeli mevduat hesaplarını cazip hale getirerek müşterilerine kazanç sağlama amacı güder. Bu hesaplar arasında vadeli TL, döviz, altın veya e-vadeli gibi seçenekler bulunur. Ayrıca bankaların çeyiz hesapları, hoş geldin vadeli hesapları gibi özel kampanyalı hesaplar da mevcuttur. Bu hesaplar, müşterilerin yatırımlarını banka üzerinden yönetmelerini sağlar.
Editor : Haber Merkezi