Gündem

Sivas’ ta Ev Kadınları 1500 Derece Isıyla Sanat Yapıyor

Sivas Halk eğitim Merkezi tarafından açılan kursta cam işleme sanatının inceliklerini öğrenen ev kadınları, iki farklı teknik kullanarak camı sanata dönüştürüyor.

20-01-2024 11:20
SİVAS

Demet KARAKUŞ

 Sivas’ta Halk Eğitim merkezinde geçtiğimiz yıllarda açılan Cam Şekillendirme kursu kentte ilk olma özelliği taşıyor.  Kursa katılan 25 kadın, hem boş vakitlerini değerlendiriyor hem de eserlerini satarak aile ekonomisine katkı sağlıyorlar. Geri dönüşüme de önem verilen kursta atık cam şişelerden çalışmalarda yapılıyor. Kursta iki teknik kullanılarak çalışılıyor. Kursiyerler 1500 derece ısıyla ve kırma tekniğiyle birbirinden eşsiz ürünler ortaya çıkarıyor.  Usta Öğretici Dilek Cibir’dan cam işlemenin ayrıntılarını öğrenen kadınlar camdan takı, sunumluk, tablo, kurabiyelikler, dekoratif ürünler gibi çeşitli objeler üretiyor.

EŞİMİN MERAKI BENİM İŞİM OLDU

Alevde cam şekillendirme ve cam füzyon üzerine dersler veren Dilek Cıbır “Sivas’a geleli 2’inci yılım daha önce bura da böyle bir kurs yoktu bizimle başladı. Alevde cam şekillendirme ve cam füzyon üzerine dersler veriyorum Sivas’ta tekim. Bizim evimiz de çok dizi kültürü yok genel de belgesel izlenir ve eşim hep şey derdi bu camı nasıl şişiriyorlar, en çok üfleme merakıyla başladı. Bu cam neden patlamıyor neden kırılmıyor derken bir kursu olsa da gitsek derken Allah nasip etti gerçekten çok içten istemişiz demek ki cam sanatçılarımız la tanıştık. Sağ olsunlar onlar da desteklerini esirgemediler gösterdiler ve eşimin merakı benim mesleğim oldu ” dedi.

1500 DERECE ALEVDE ÇALIŞIYORLAR

1500 derecelik ısı da cam şekillendirdiklerini anlatan Cıbır “Cama şekil verme kesme ve alev olarak ayırıyoruz. Alev de şekillendirme çalışmalarımız var. Ortalama 1500 derecelik bir alevimiz var ve özel üretim çubuklarımız var o çubukları eriterek ateşin içinde tekrar şekillendiriyoruz daha sonra soğumaya bırakıyoruz. Kesme de de yine özel plaka camlarımız var renkli plakalar bu plakaları elmaslar ile kesip şekillendirdikten sonra camların üzerine yerleştirerek fırında pişirerek ürün çıkartıyoruz ” ifadelerini kullandı.

GERİ DÖNÜŞÜME GAYRET EDİYORUZ

Soda şişelerinden objeler yaptıklarını söyleyen Dilek Cıbır  “Daha çok geri dönüşüme gayret ediyoruz. Bildiğimiz gibi soda şişeleri özellikle çöktürüp üzerine desenlerle çalışmalar yapıyoruz. İlk zamanlar da evet görünce elimizi keser miyiz, yanar mıyız korkusu oluyor insanlar da fakat gördükten sonra alıştıktan sonra gerçekten çok keyifli çalışmalar yapılıyor. Alışana kadar her şey ve istemek çok önemli. İthalatçı firmalarımız var ben onlar dan temin ediyorum  çünkü öğrencilerimizin getirmesi biraz zor ve maliyetli yurt dışından geldiği için. Ben yardımcı olmaya çalışıyorum atık malzemede soda şişelerini değerlendirdiğimiz için kendileri temin edebiliyor ” diye belirtti.

SİVAS’IN İLGİSİ ÇOK GÜZEL

Öğrenim aşamasında kolay işlenebilir cam çubukların kullanıldığını, sonraki aşamasa ise atık cam şişeleri özel fırında eriterek farklı aksesuarlara dönüştürdüklerini anlatan Cıbır “Sivas’ın ilgisi çok güzel umduğumdan çok çok iyi hanımlarımız da gayet güzel çalışmalar sergiliyor ben çok memnunum. Yapacağımız ürünün büyüklüğü ne kadarlık bir çalışma yapacağımız kaç aşamalı olduğuna göre değişiyor. Bazı ürünlerimiz var ki 2 kez 3 kez fırınlananlar var. Çöktürme çalışmalarımız 2 kez fırınlanıyor. Özelikle şişelerimiz önce şişelerimizi alıp fırında çöktürüp daha sonra üzerine işlem yapıyoruz. Kursiyerlerimizin istekleri doğrultusunda ilk olarak ben tablolar ile başlattım daha küçük ürünlerle başlattım fakat kurabiyelikler, sunum tabakları, dekoratif ürünlerle devam ettik ” diye konuştu.

AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLIYORLAR

Ev hanımlarının aile bütçelerine de katkı sağladığını belirten Dilek Cıbır “. Çok güzel katkıları oluyor ev hanımlarımıza bazen sergiler de bazen eş dost aracılığıyla gerçekten çok güzel satışlarımız oldu. Bazıları evinde kullanmayı tercih ediyor tabi kıyamıyorlar el emeğimiz diye ben gittikten sonra da yapamayacaklarını düşündükleri için ama bizim için çok keyifli geçiyor ” dedi.

ÇOK KOLAY SANDIK AMA USTALIK GEREKTİRİYORMUŞ

Kursiyerlerden Rukiye Akbulut hobi edinerek kurs sayesinde aile bütçelerine katkı sağladıklarını belirterek“ Çeşitli kurslara katılmak için Halk Eğitime geldiğimde hocamızın kursuyla baya bir ilgilendik. Özellikle bu eriterek takı yapmaya bayıldık çok güzeldi. Çok kolay sandık ama baya bir ustalık gerektiren bir şeymiş bu kesmeyle olan objelerde olduğunu görünce buraya gelmeye karar verdik.  Çok hoşumuza giderek başladık çok kolay zannettik ama gerçekten baya bir uğraş gerektiriyormuş. Bu yaptıktan sonra sergilerde özellikle satışlarımız oluyor ufak tefek aile bütçesine de katkı sağlıyoruz. Zaten sevmeyerek yapılmaz severek yaptığımız bir iş. Hocamızı da çok sevdiğimiz için. Çok uğraş istiyor ama sonunda çıkan işler çok mutlu etti bizi ” dedi.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER