Ekonomi

Emeklilere Büyük Darbe! 

Hükümetin yeni yılda emekli maaşlarının hesaplanmasında yapmayı planladığı değişiklik, milyonlarca kişiyi isyan ettirirken refah payı sistemine son verilmesi öngörülüyor ve bu değişiklikle birlikte emekli maaşlarında yaklaşık 2 bin liralık kesinti gündeme gelecek. İşte tüm detaylar…

Emeklilere Büyük Darbe! 
27-02-2024 15:07
SİVAS
HABER MERKEZİ

Yeni yılın başlamasıyla birlikte, emekli maaşlarının hesaplanmasında önemli bir değişiklik yapıldı ve hükümet, 15 yıldır uygulanan refah payı sistemine son vermeye karar verdi.

2/9
Emeklilere büyük darbe! Artık bu parayı alamayacaklar 2

İlk olarak 2009 yılında başlatılan 'refah payı' uygulamasıyla birlikte, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının üzerinde ek ödemeler yapılması taahhüt edilmişti.

3/9
Emeklilere büyük darbe! Artık bu parayı alamayacaklar 3

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu değişiklikle birlikte, Temmuz ayında gerçekleştirilecek olan emekli ve memur maaşlarındaki zam sürecinde, resmi olarak bu uygulamanın sona ereceği belirtildi.

4/9
Emeklilere büyük darbe! Artık bu parayı alamayacaklar 4

KESİNTİ BEKLENİYOR

Yapılacak olan değişiklikle birlikte, son yıllarda yüksek enflasyon sebebiyle yüzde 11-12 aralığında seyreden refah payı uygulamasının sonlandırılması, yeni yılda maaşlarda yaklaşık 2 bin liralık bir kesintiyle sonuçlanacak.

5/9
Emeklilere büyük darbe! Artık bu parayı alamayacaklar 5

Ancak, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş oranlarının memur emeklisinin artış oranına eşitlenmesiyle, refah payı uygulamasından kaynaklanan açığın bir kısmının kapatılması hedefleniyor.

6/9
Emeklilere büyük darbe! Artık bu parayı alamayacaklar 6

Bu değişiklik, yeni ekonomi yönetimi tarafından, refah payı uygulamasının planlı ekonomi ilkesine aykırı olduğu düşünüldüğü için önerildi.

7/9
Emeklilere büyük darbe! Artık bu parayı alamayacaklar 7

Bu doğrultuda, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı mensuplarına aynı oranda zam yapılması kararı alındı.

8/9
Emeklilere büyük darbe! Artık bu parayı alamayacaklar 8

Başlangıçta Temmuz ayındaki zamlar için düşünülen bu değişiklik, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin tepkisi sonrasında erken bir tarihe çekilerek, bu yıl itibarıyla tüm emeklilere yüzde 49.25 oranında zam yapıldı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER