Ekonomi

Bayram Öncesi Ulaşıma Dev Zam! 

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala otobüs bilet tarifeleri güncellendi. Akaryakıt fiyatlarında değişiklik olmamasına rağmen bilet ücretlerine yüzde 20-30 oranında zam yapıldı.

Bayram Öncesi Ulaşıma Dev Zam! 
07-06-2024 14:31
SİVAS

Haber Merkezi

Bayram tatilinin 9 gün olmasıyla birlikte birçok kişi tatil ve memleket hazırlıklarına başladı. Ulaşım şirketleri, kara, hava ve demir yollarında ek seferler oluşturmak için hazırlıklarını tamamladı. Ancak otobüs ücretlerindeki artış dikkat çekiyor.

2/9
Bayram öncesi ulaşıma dev zam! Cepler bir kez daha yanacak 2

Mevcut durumda 4 kişilik bir ailenin İstanbul'dan Anadolu'nun yakın bir şehrine gidiş-dönüş bilet ücreti 12 bin liraya kadar ulaşıyor. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine yapılacak seyahatlerde ise bu rakam 16 bin lirayı aşıyor. Beş günlük araç kiralama ücreti 30 bin liraya dayanırken, uçak biletleri de oldukça yüksek fiyatlarla sunuluyor.

3/9
Bayram öncesi ulaşıma dev zam! Cepler bir kez daha yanacak 3

Özellikle bayram dönemlerinde ulaşım şirketleri bilet fiyatlarına ilave zamlar uyguluyor. Şirket temsilcileri, serbest piyasa koşullarını gerekçe göstererek, "Bu zamanlarda para kazanabiliyoruz" açıklamasında bulunuyorlar.

4/9
Bayram öncesi ulaşıma dev zam! Cepler bir kez daha yanacak 4

Ancak fiyat değişikliği dikkat çekiyor. Ramazan Bayramı'nda aynı güzergahlarda uygulanan bilet fiyatları ile bugünkü fiyatlar arasında önemli farklar var. Örneğin, 30 Mart 2024 tarihinde İstanbul-Konya biletine kişi başı 900 lira ücret sunulurken, şu an aynı bilet 1.200 TL'ye satılıyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın da bu duruma etkisi olduğu belirtiliyor.

5/9
Bayram öncesi ulaşıma dev zam! Cepler bir kez daha yanacak 5

Otobüs şirketi temsilcileri, "Ramazanda böyle bir yoğunluk yaşamadık. Kurban Bayramı daha hareketli geçiyor. Fiyatlarda kısmen bir artış var. Bunun sebebi akaryakıt ücretleri değil. Yoğunluk sebebiyle daha fazla ek sefer koyduk ve bu seferler için ek maliyetlerimiz var" ifadelerini kullandı.

6/9
Bayram öncesi ulaşıma dev zam! Cepler bir kez daha yanacak 6

Uçak bilet fiyatları da oldukça yüksek. İstanbul'dan İzmir'e dört kişilik bir ailenin gidiş-dönüş ücreti 40 bin lirayı buluyor. Mardin için ise bu rakam 72 bin lirayı aşıyor. Uçak biletlerinde yer bulmak da oldukça zor hale geldi. Bu nedenle uçakla seyahat etmek isteyenlerin hızlı hareket etmeleri gerekiyor.

7/9
Bayram öncesi ulaşıma dev zam! Cepler bir kez daha yanacak 7

Bayram tatilinde bir diğer ulaşım seçeneği olan araç kiralamada da yoğun talep var. Birçok şirkette araçlar tükenmiş durumda. En düşük model aracın günlük kiralama ücreti 2 bin liradan başlıyor ve bu rakam aracın modeline göre 5 bin liraya kadar çıkabiliyor.

8/9
Bayram öncesi ulaşıma dev zam! Cepler bir kez daha yanacak 8

Dört kişilik bir ailenin beş gün için ödemesi gereken minimum tutar 10 bin lira. Ayrıca bu rakamların belli kilometre sınırları da var. Günlük 2 bin liraya kiralanan bir araç, 400 kilometreye kadar kullanılabiliyor ve bu sınır aşıldığında ekstra ücret talep ediliyor. Beş gün boyunca bir kiralık araca 20 bin lira kadar akaryakıt masrafı eklenebiliyor, bu da toplamda 30 bin lirayı aşıyor.

9/9
Bayram öncesi ulaşıma dev zam! Cepler bir kez daha yanacak 9

Bayram tatili için yola çıkanlar, dinlenme tesislerindeki fiyat artışlarıyla karşılaşıyor. Güzergah üzerindeki tesislerin yeme içme fiyatlarını yükseltmesi, vatandaşların tepkisine yol açtı. Dört kişilik bir ailenin dinlenme tesislerinde yemek yediğinde 1.500 TL civarında bir hesapla karşılaşması olası. Dinlenme tesislerindeki fiyatların normal zamanlara göre bayram döneminde zamlandığı belirtiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER