Tarım

Tarla tapusu olanlara güzel haber! 

Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni bir uygulama ile milyonlarca tapu sahibine düzenli gelir sağlama imkanı sunacak. Bu program kapsamında tapu sahiplerine, arazilerini kiraya vererek düzenli bir ödeme yapılacak ve ekonomik açıdan destek sağlanacak.

Tarla tapusu olanlara güzel haber! 
24-08-2024 15:51
SİVAS

Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanlığı, iki yıl boyunca ekilmemiş tarım arazilerinin kiralanarak tarımsal üretime kazandırılmasına yönelik yeni bir düzenleme hayata geçirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik kapsamında, bu araziler tarımsal amaçlarla kiraya verilecek.

2/5
Tarla tapusu olanlara güzel haber! Bakanlık her ay para ödeyecek 2

Yeni düzenleme, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olan ve iki yıl boyunca kullanılmayan tarım arazilerinin sezonluk olarak kiraya verilmesini öngörüyor. Kiralama süreci, arazilerin tarımsal üretimde kullanılmasını ve arazi vasfının korunmasını şart koşuyor.

3/5
Tarla tapusu olanlara güzel haber! Bakanlık her ay para ödeyecek 3

İl ve ilçe müdürlüklerinde oluşturulacak Arazi Tespit Komisyonları, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri ve yerinde kontrollerle işlenmeyen arazileri tespit edecek. Belirlenen araziler öncelikli olarak o bölgede yaşayanlara, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına kiralanacak. Birden fazla başvuru olması durumunda, en yüksek teklifi veren kişi kiralamayı kazanacak.

4/5
Tarla tapusu olanlara güzel haber! Bakanlık her ay para ödeyecek 4

Başvurular, tarım arazisi kiralama talep formunun doldurulması ve Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden yapılabilecek. Kiralanan araziler, Bakanlık tarafından belirlenen kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar tarımsal desteklerden yararlanabilecek. Kira bedelleri doğrudan arazi sahibine ödenecek, ancak sahibine ulaşılamaması durumunda, bedeller kamu bankasında birikmeye devam edecek.

5/5
Tarla tapusu olanlara güzel haber! Bakanlık her ay para ödeyecek 5

Kiracılar, arazilerini yönetmelik ve sözleşmeye uygun olarak kullanmak zorunda olacaklar. Bu şartlara uyulmaması halinde, bir sonraki yıl kiralama süreçlerine katılma haklarını kaybedecekler. Kira bedelinin belirlenmesinde, benzer özelliklere sahip ve aynı bölgede yer alan en az üç tarım arazisi emsal olarak kullanılacak. Özel durumlar nedeniyle yapılan kiralamalar ise piyasa koşullarını belirlemede dikkate alınmayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER