Kültür Sanat

Neşterle Ahşaba Hayat Veriyor

Sivas’ta yılladır ahşap oymacılığı sanatı ile uğraşan 52 yaşındaki Yüksel Pala’nın yaptığı eserler büyük ilgi görüyor. Neşterle ahşaba sanat veren Pala, bir çok eseri adeta resim tablosu gibi ahşaba yansıtıyor.

Neşterle Ahşaba Hayat Veriyor
08-11-2023 14:16
SİVAS

Hakan KALELİ

Çeyrek asırdan fazla ahşap oyma sanatını icra eden Yüksel Pala, gazetemize konuştu. 52 yaşındaki Pala, mesleğe hobi olarak başladığını ancak daha sonra sürecin Kültür Bakanlığına kadar uzandığını ifade ederek, “Kültür Bakanlığı sanatçısıyım. 3 boyutta ahşap oyma yapıyorum. İstenilen ölçü ebat benim için fark etmiyor. Ağaç olarak ithal ağaç kullanıyorum. Maun,  gül ağacı, paluk, mengen gibi kullanımı çok sert olan ağaçlar dayanıklı oluyor. Birçok ağaçtan farklı çalışmalarım var” dedi.

Bir eserin ortaya çıkmasında zaman konusunun farklılaştığı bilgisini veren Pala, “Ürünler vardır, 1 ay sürer. Bazı çalışmalar vardır onlar da 1 seneyi geçer. Tabi bu eserlerin bir oluşturulma süreci var. Çizimi, yapı değerleri, derinlikleri gibi aşamaları ile 3 yılı aşan çalışmalarım oldu. İnce işçilik malum” diye konuştu. 

 

Ahşap Oyma Sanatçısı Pala, daha önce AB projesi kapsamında Valilik bünyesinde kurs verdiğini kaydederek, “Sivas’ta bu sanata talep fazla ancak maddi getirisi çok değil maalesef. Ben daha çok Sivas dışından ya da yurt dışından siparişler alıyorum. Yine resmi kurumlar bünyesinde bir talep olursa kurs vermeye devam edebilirim. Bununla ilgili bize bu işi öğrenmek istediğini söyleyen arkadaşlar oluyor. Daha önce dediğim gibi resmi kurumlar bünyesinde farklı kurs projelerinde yer aldım. Çok güzel işler ortaya çıktı. O dönemden öğrenip bu işi devam ettiren arkadaşlar var. Atölye açan arkadaşlar var. Tabi Sivas’ta yapılan işler beğeni toplasa da maddi kazanç olarak bir geri dönüş elde edemiyoruz. Merak edip bu işi öğrenmek isteyenlere yardımcı oluyorum elimden geldiği kadar. Her aşamasında ne gerekiyorsa aktarıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Eserlerinin ortaya çıkmasında farklı ilham kaynakları olduğunu belirten Yüksel Pala, “İstenilen her ne olursa olsun bir resim, bir manzara, bir eski yapı ama daha çok yağlı boya tablolarını 3 boyutta detaylı bir şekilde ürünlerimizi oluşturuyoruz” dedi.

 

Divriği Ulu Camii’ne ayrı bir sayfa açan Pala şöyle devam etti:

“Divriği Ulu Camii’nin özelliği ki anlatmayla bitmez ama ben bir tanesinden esinlendim. O da hepimizin bildiği medyada sıkça karşımıza çıkan bir foto var. Namazda kıyam halinde duran bir siluetin yansıdığı o görüntü. Ben de bunun üzerine harekete geçtim. Bu çalışmam 14 ay sürdü. 3-3,5 aylık bir ön çalışma süreci oldu. Birebir aynısını ahşaba yansıttım. Şu an aynı açı yakalandığında çalışmamda da o siluet ortaya çıkıyor. Tabi bu işler çok çalışmayı, sevmeyi, merakı gerektiriyor. Önce insan ‘yaparım’ diyecek. Sonrasında güzel işler ortaya çıkıyor.”

 

 


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER