Gündem

‘NİTELİKLİ MESLEKTAŞ YETİŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ’

‘NİTELİKLİ MESLEKTAŞ YETİŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ’

‘NİTELİKLİ MESLEKTAŞ YETİŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ’
02-09-2021 07:00

Yüksel MENEKÅžE

20. Bölge KuzeydoÄŸu Optisyen Gözlükçüler Odası  BaÅŸkanı Taylan Küçüker, KTO Karatay Üniversitesi’nde gerçekleÅŸtirilen Optisyenlik Çalıştayına konuÅŸmacı olarak katıldı. Optisyenlik programının geçmiÅŸi hakkında bilgi veren Küçüker, “Ülkemizde ilk Optisyenlik Programı, 1992 yılında Sivas’ta Cumhuriyet Üniversitesi, SaÄŸlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır. Bu ilk optisyenlik programında 1992’den 2000 yılına kadar 8 sene, teorik ve pratik derslerde öÄŸretim görevlisi olarak görev yaptım.    2004 yılında çıkarılan 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun ile gözlükçülük kursu sertifikaları kaldırıldı. Optisyenler mesleklerini icra etme hakkını kazandılar. Optisyenlik programı bulunan üniversite sayısı 1992’den 2010 yılına kadar 6’ya, 2011 yılında açılan 2 yeni üniversiteyle bu sayı 8’e ulaÅŸmıştır.   2012 yılında ise ilk kez vakıf üniversitelerine optisyenlik programı açma izni veridi. 3 vakıf üniversitesi ile birlikte toplam sayı 11’e ulaÅŸtı. 2013 yılında optisyenlik programı açılan 7 devlet üniversitesi ve 13 vakıf üniversitesi ile toplam sayı 31’e ulaÅŸtı. 2014 yılında 1 devlet üniversitesi ve 5 vakıf üniversitesinde optisyenlik programı açılarak toplam sayı 37 oldu. 2015 yılına geldiÄŸimizde 2 devlet ve 5 vakıf üniversitesi eklenerek toplam sayı 44’e,   2021 yılı itibariyle Optisyenlik Programı sayısı 90’a ulaÅŸtı. 6 program Kıbrıs’ta bulunmaktadır. 11 Üniversite program açmak için hazırlık yapıyor. Optisyenlik programı kontenjanları ilk açıldığı 1992’den 2010 yılına kadar 175 öÄŸrenciye ulaÅŸmıştır.   2011 yılında optisyenlik programı açılan yeni üniversiteler ve ikinci öÄŸretimle birlikte bu sayı 265’e ulaÅŸtı. 2012 yılında Optisyenlik programı açılan 3 vakıf üniversitesi ve bunların ikinci öÄŸretimleriyle toplam kontenjan 525’e ulaÅŸtı. 2013 yılında Optisyenlik programı açılan toplam 20 yeni üniversite ile kontenjan 1850’yi bulmuÅŸtur.     2014’te 2445’e ulaÅŸan kontenjan sayısı   Bugün 4 bin 980’e ulaÅŸmış durumdadır. Åžu anda sahada 8 bin optisyenlik müessesi faaliyet göstermektedir. Ä°ki yılda sahada faaliyet gösteren müessese sayısından fazla mezun verilmesi kabul edilir, sürdürülebilir bir durum deÄŸildir” dedi.

Yapılması gerekenlere deÄŸinen BaÅŸkan Küçüker, “Bütün üniversitelerde ortak müfredat programı uygulamasına geçilmelidir. Hocalarımız tarafın ortak bir müfredat hazırlanmalıdır.   BaÅŸarılı öÄŸrencilerin teÅŸvik edilerek öÄŸretim görevlisi olmak üzere okullarda kalması özendirilmeli ve teÅŸvik edilmelidir.   Bütün Optisyenlik programlarında Standard Laboratuvar uygulaması saÄŸlanmalıdır.  Stajlar düzenli yapmalı ve takip edilmelidir. Kamuda istihdam mutlaka çözülmelidir. Kamuda istihdam, problemimize kökünden çare olmayacaktır. Âmâ mesleki itibar, güven, saygı ve kurumsallaÅŸma ve standart saÄŸlık hizmet sunumu açısında çok önemli bir adımdır.  Optisyenlerin istihdamlarının saÄŸlanacağı en önemli imkân, bizatihi optisyenlik müesseseleridir. Optisyenlerin istihdam edecekleri yer optisyenlik müesseseleridir. Eczacıların  %93’serbest Eczacılık yapmaktadır.   Optisyenlerin Sorumlu müdür olabilmelerinin önü açılmalıdır. Cam çerçeve fabrikalarında ve depolarında mesul müdür olarak çalışma imkânı saÄŸlanmalıdır.  Birbirine yakın Optisyenlik programlar birleÅŸtirilmeli, istihdam ve insan gücü planlaması yapılarak kontenjanların sınırlandırılmalı ve düÅŸürülmelidir.  Ä°nsan gücü planlaması yapılarak nitelikli meslektaÅŸ istiyoruz.  Var olan üniversitelerin eÄŸitim kadro ve seviyesinin yükseltilmesi gerekir. Mevcut durum sürdürülebilir deÄŸildir. 90 üniversite,  4 bin 980 mezunda ısrarcı olunursa, Optisyenlik programları açılmaya devam ederse, iÅŸsiz optisyenler ordusu oluÅŸması kaçınılmazdır. Bu uygulamalar mesleÄŸimize olan güven saygıyı azaltmakta ve itibarsızlaÅŸtırmaktadır. Optisyenlik programı sayısının fazla olması, saÄŸlık hizmeti sunumunun kalitesini artırmaz” ifadelerini kullandı.

“Ä°stihdam ve insan gücü planlaması yapılmadan optisyenlik programları saÄŸlıksız bir ÅŸekilde açıldı, açılmaya da devam ediyor” diyen Küçüker, “Kurulan yüksekokullarda yeterli altyapı, laboratuvar olanakları, öÄŸretim görevlisi maalesef yok. Optisyenlik program sayısı 90, mezun sayısı 4 bin 980’i aÅŸmıştır. Bu sayının katlanarak artacağı öngörülüyor. Optisyenlik programlarından mezun olan optisyen meslektaÅŸlarımız, iÅŸsizlik gerçeÄŸi ile karşı karşıya kalıyor. Bu durum endiÅŸe verici hale geldi. Toplumun ve fertlerin saÄŸlığını korumakla görevli bir meslekte nitelikten çok niceliÄŸe önem veriliyor. Bu saÄŸlıksız yapılanma ülkemize, mesleÄŸimize, mesleki geleceÄŸimize zarar verir. Yine halk saÄŸlığını koruyacak olan nitelikli ve donanımlı bir ÅŸekilde mezun olacak saÄŸlık çalışanlarıdır. Birbirine yakın optisyenlik programlar birleÅŸtirilmeli, istihdam ve insan gücü planlaması yapılarak kontenjanların sınırlandırılmalı ve düÅŸürülmelidir. Ä°nsan gücü planlaması yapılarak nitelikli meslektaÅŸ yetiÅŸtirilmesini istiyoruz. Daha güçlü mesleki gelecek ,daha nitelikli yetkin optisyenlerle gelecek.   Nitelikten ödün vermek, halk saÄŸlığından ödün vermektir” açıklamasında bulundu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER