Sağlık

Ölümü Düşünmek Ölüm Riskini Artırır Mı? İşte Cevabı

İnsan zihni ve bedeni karmaşık bir şekilde birbirine bağlı olarak biliniyor. Ancak bu ikili arasındaki ilişki o kadar önemli ki, kaygılı düşünceler hayatımızı şekillendirebiliyor. Uzmanlar ölümü düşünmenin ölüm riskini artırdığını söylüyor.

Ölümü Düşünmek Ölüm Riskini Artırır Mı? İşte Cevabı
02-12-2023 10:15
SİVAS

HABER MERKEZİ

2017 tarihli Nörobilim ve Biyodavranış Psikolojisi Referans Modülü araştırmasında psikonöroimmünoloji, duyguların, düşüncelerin ve inançların bağışıklık ve sinir sistemlerini nasıl etkilediği incelendi. Araştırma beynin bağışıklık sistemiyle doğrudan iletişim kurduğunu, vücudunuzun işleyişini derinden etkileyebilecek kimyasallar ve hormonlar salgıladığını kanıtladı. Buna göre vücudumuzda psikolojik anlamda stres yaşadığımızda salınan kortizol gibi stres hormonları, kardiyovasküler sorunlar ve zayıf bağışıklık tepkileri gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.Öyle ki tıp literatüründe çokça bahsedilen Plasebo ve Nosebo etkileri bunu daha da iyi kanıtlıyor. Yani bir tedavinin işe yarayacağına inanmak, iyileşmeye olumlu katkı yapabiliyor. Hatta tersine olumsuz beklentiler olması ve iyileşmeyeceğine inanmak da zararlı sonuçlara yol açabiliyor.

DÜŞÜNCE GÜCÜ GERÇEK Mİ?

Sonuçta düşüncelerimizin ve fiziksel sağlığımızın karmaşık bir şekilde bağlantılı olduğu açık olarak görülmüş oluyor. Bu sebeple ölüm korkusunun sağlığı büyük oranda olumsuz etkilediği de uzmanlar tarafından dillendiriliyor.

KORKUDAN UZAKLAŞMALI, İYİMSER DÜŞÜNMELİ

Psikosomatik hastalıklar stres, kaygı veya duygusal sıkıntı gibi psikolojik faktörlerden kaynaklanıyor. Bu sebeple psikolojik sıkıntı çeşitli fiziksel sağlık sorunlarını tetikleyebiliyor.

Buna karşılık iyimserlik, dayanıklılık ve sosyal destek gibi olumlu psikolojik faktörler hastalığa yakalanma riskimizi büyük oranda azaltabiliyor. Ayrıca psikolojik faktörler kronik ağrı durumlarında da önemli rol oynuyor.


ÖLÜM KORKUSUNU YENMEK İÇİN NE YAPMALI?

Eğer ölüm konusunda sık sık endişeleniyorsanız ya da bu korkuların günlük yaşamınızı etkilemeye başladığını düşünüyorsanız, zihinsel sağlık desteği almak için uygun bir zaman olabilir. Uzman bir psikolog desteği alarak bu korkuyu yenmeniz ve olumlu düşünerek fiziksel sağlığınızı da riske atmamanız iyi olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER