Gündem

Orda Bir Köy Var Uzakta

Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Ahmet Kutsi Tecer’in dillere pelesenk olan “Orda Bir Köy Var Uzakta” şiirini atfettiği Çelebiler Köyü için yapılması planlanan anıt yeri için hala bir çalışma başlatılmadı. Çelebiler Köyü’ne yapılması planlanan anıt yeri Sivas Valiliği tarafından daha önce gündeme alınmıştı ancak aradan geçen onca yılın ardından proje unutuldu. Projenin hayata geçirilip geçirilmeyeceği ise merak konusu oldu.

Orda Bir Köy Var Uzakta
30-05-2023 17:14
SİVAS

Arife Defne ARSLAN

Cumhuriyetin ilk yıllarında Sivas’ta Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapan Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Ahmet Kutsi Tecer, Sivas folkloru için saha çalışmaları yürüttüğü sırada gördüğü Çelebiler Köyü için “Orda Bir Köy Var Uzakta” şiirini kaleme alır. Şiir sonraki yıllarda o kadar çok sevilir ki dillerden düşmeyen bir şarkı haline dönüşür. Bir şarkı haline dönüşen şiir Türk Sinema Tarihinde de pek çok filme konu olur.

HEM ŞİİR HEM DE ÇELEBİLER KÖYÜ UNUTULDU

Aradan geçen onca senenin ardından hem şiir hem de Çelebiler Köyü unutuldu. Ahmet Kutsi Tecer’in şiirinde söylediği gibi Çelebiler Köyü “uzakta” kaldı Sivas için. Sivas’a havaalanı yapılmasının ardından güzergah üzerinde kalan Çelebiler Köyü tekrar hafızalarda yer edinse de bir türlü Sivas ve Sivaslıların gönlüne giremedi.

ANIT YERİ YAPILACAKTI AMA…

Çelebiler Köyü için Sivas Valiliği çeşitli girişimlerde bulundu. Sivas’ın eski valilerinden Veysel Dalmaz döneminde Çelebiler Köy yolu üzerine Ahmet Kutsi Tecer Anıtı, Parkı, Çeşmesi ve Anı Evi yapılması kararlaştırıldı. Ancak nedendir bilinmez proje unutuldu ve hayata geçirilemedi.

SİVAS UNUTTU DİĞER İLLER YAŞATTI

Sivas yine kendi değerlerine sahip çıkamazken Ahmet Kutsi Tecer için diğer iller gereken çalışmaları yaptı. Erzincan’ın Kemaliye İlçesi Apçağa Köyü’nde Ahmet Kutsi Tecer için bir anı ve müze oluşturuldu. Vali Dalmaz’ın ardından yine Sivas’ın önceki valisi Salih Ayhan’da 2020 yılında Çelebiler Köyü’nde incelemelerde bulunarak köy girişine bir anıt yeri yapılacağını ifade etmişti. Ancak yine aradan yıllar geçti ve yine herhangi bir çalışma başlatılmadı.

SİVAS’IN KÜLTÜR ÇALIŞMALARINA KİMLER YÖN VERİYOR?

Kamuoyu ise yaşanan bu gelişmelere duyarsız kalmadı. Sivas’ta ciddi bir tanıtım ve kültür çalışmasının eksikliğini ifade eden Sivaslılar özellikle Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile diğer ilgili kurumları eleştiri yağmuruna tutuyor. Şehrin kültür, tarih, sanat ve edebiyatla haşır neşir olan önemli isimleri ise, “Sivas tarih, kültür, sanat ve edebiyat anlamında oldukça zengin bir şehir. Ancak ne yazık ki görevi şehrin kültür ve sanat dünyasına yön vermek olan yetkililer kendi alanları dışındaki her işle uğraşmaktan kendi işlerini yapmıyorlar.  Kültür ve Turizm Müdürlüğü şehrin kültürüne ne gibi katkılar sunuyor görmek mümkün değil. Keza valilik ve belediyenin kültür, sanat, edebiyat ve kent tarihi ile ilgili çalışmalar yapan birimlerinin başında bulunanlar, bu birimlere yön veren isimler ortaya somut çalışmalar koyamıyorlar. Şehrimizin çok önemli kültürel değerleri var. Bunlara sahip çıkmak gerekiyor. Bizler akademik çalışmalarımızla bir şeyler yapma gayretindeyiz. Ancak yetkili ve ilgili kurumların vasat yöneticileri maalesef şehrin kültür hazinelerine sahip çıkamadığı gibi bu hazinelerin kaybolmasına da yaptıkları ve yapamadıkları çalışmalarla çanak tutuyorlar” ifadelerini kullandı.


Editor : Yunus BUDAKTAŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER