Gündem

Ordu’yu Sivas mı Kirletiyor?

Ordu'nun en uzun ırmağı olan Melet Irmağında görülen kirlenmenin Sivas'ta faaliyet gösteren bir maden ocağından kaynaklandığı iddiaları gündeme geldi.  Mesudiye Belediye Başkanı Cengiz Koçyiğit, ise altın arama tesisinin çalışmadığını ve iddiaların asılsız olduğunu belirtti!

Ordu’yu Sivas mı Kirletiyor?
17-07-2024 10:42
SİVAS

Haber Merkezi

Ordu Hayat Gazetesi’nden Sibel Yılmaz’ın haberine göre Sivas’ta faaliyet gösteren bir maden ocağının Ordu’da ki Melet Irmağını kirlettiği iddiaları gündeme düştü. Ordu’yu karıştıran iddialara Mesudiye Belediye Başkanı Cengiz Koçyiğit’ten yanıt geldi.

Ordu'nun en uzun ırmağı olan ve Altınordu ilçesine kadar uzanan Melet Irmağı’nın, Sivas'ta faaliyet gösteren bir maden ocağından kaynaklanan kimyasal atıklarla kirlendiği iddia edildi. İddialara göre, atıklar bilerek dereye atılarak kirletiliyor. Mesudiye Belediye Başkanı Cengiz Koçyiğit, Ordu Hayat'a yaptığı açıklamayla iddialara yanıt verdi.

Madenler Temiz

Başkan Koçyiğit, altın arama tesisinin çalışmadığını ifade ederek, "Geçtiğimiz günlerde Ordu'nun bir çok ilçesinde sel oldu. Selin olduğu gün Mesudiye’de sel olmasını bırakın yağmur düşmedi. Ama Mesudiye ile Sivas’ın olduğu güzergahta iki tane maden ocağı var. Maden ocaklarının girişinde su tertemiz. Oradaki arkadaşlara ırmağı çekmelerini istedim. Suyun berraklığı gözler önünde... Mesudiye ile maden ocaklarının olduğu bölgede iki mahalle var. Buranın toprak yapısı dereye akan toprak ile aynı. Burada aşırı sel olmasından dolayı derelerin taşmasıyla aynı gün beni ziyarete gelenler oldu. Aşırı sel ve toprak kayması olduğunu belirttiler" dedi.

Balık Ölümleri Siyanürden Değil

Sosyal medyada paylaşılan zehirlenmiş balık iddialarına da değinen Koçyiğit, "Biz Mesudiyeliyiz balıktan anlarız. Balığı yengeç yemiş, gözlerini ve iç organlarını yemiş. Derenin kirlenmesiyle alakası yok" diye konuştu.

Numuneler Temiz

Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve OSKİ'nin dereye numune aldığını fakat siyanür kalıntısına rastlanmadığını belirten Koçyiğit, "Çevre derneği algı yaratıyor. HES'lerin yapılmasına izin vermedim ki izni de ben vermiyorum, onayı bende değil. Böyle bir duruma bende müsade etmem." dedi.

Sebebi Toprak Kayması

Mesudiye coğrafyasını Ordu'ya bağlayan yeni yol çalışmalarına da değinen Koçyiğit, "O civarda ekonomik olarak Mesudiye coğrafyasını Ordu'ya bağlantıyı kısaltmak için yaklaşık 5 kilometre boyunca dağları delerek, içinden tünel değil de kırarak taşları bir yol yaptık. Oradaki arkadaşlar Mesudiye'ye ticari faaliyette bulunuyor ve artık Ordu'ya da geliyorlar. Yaklaşık yol 25-30 kilometre kısaldı. O bölgede de sel afeti yaşandı ama Mesudiye’ye yağmur yağmadı. O sel olan mahallelerde toprak yapısı ırmakta görülen rengin rengiyle aynı. O yüzden herkes gelip baksın, bu siyanür atığı değil" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER