Gündem

OSB´de DEPOCULUĞA İZİN YOK - VİDEO

OSB´de DEPOCULUĞA İZİN YOK - VİDEO

OSB´de DEPOCULUĞA İZİN YOK - VİDEO
23-10-2018 07:58

Beste KURT

Vali Davut Gül, kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttüğü faaliyetlerin kamuoyuna duyurulması amacıyla düzenlenen toplantılar kapsamında Organize Sanayi Bölgesi´ni (OSB) ziyaret ederek OSB Müdürü Bekir Sıtkı Eminoğlu´dan bilgi aldı. 

Toplantıda 1989 yılında faaliyete başlayan bölgeyle ile ilgili bilgiler aktaran OSB Müdürü Bekir Sıtkı Eminoğlu, Organize Sanayi Bölgesi´nin  (OSB) Sivas İl Özel İdaresi, Sivas Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası´nın katılımıyla kurulduğunu ve 15 kişi bulunan müteşebbis heyetini bu kurumların oluşturduğunu söyledi. İlçelerde ki OSB´ler hakkında da kısa bilgi veren OSB Müdürü Eminoğlu, Şarkışla ve Gemerek´te 50 hektar büyüklüğünde Organize Sanayi Bölgesi olduğunu, Şarkışla´da bulunan OSB´nin faaliyetlerini sürdürdüğünü, Gemerek OSB´de ise herhangi bir faaliyet olmadığını belirtti.

152 FİRMA ÜRETİM YAPIYOR

8 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

270 adet Sanayi parseli bulunduğunu belirten OSB Müdürü Eminoğlu, ?Bu parsellerin 262 tanesi 228 firmaya tahsis edilmiş durumdadır. 228 firmanın 152´si üretimde faaliyet göstermektedir. Diğer firmalarımız inşaat ve proje aşamasında.  Parsel sayısı 270, tahsisli parsel 262 tane. 8 bine yakın istihdam sağlanıyor. Yatırımlar tamamlandığında bu rakamın 10 bini geçeceğini tahmin ediyoruz. Devam eden ciddi yatırımlar bulunuyor.? Dedi.

İSTİHDAM OLARAK 310 OSB ARASINDA 37. SIRADA

Türkiye´de ki 310 Organize Sanayi Bölgesi arasında istihdam olarak 37. Sırada olduklarını vurgulayan OSB Müdürü Eminoğlu, ?Büyüklük olarak da 53. Sırada bulunmaktayız. Son 15 senede göstermiş olduğumuz büyüme rakamları Sivas açısından iç açıcı. Yatırımları Sanayi Bakanlığı´nın kredisiyle yapıyoruz.  Bugüne kadar Sanayi Bakanlığı´ndan toplam 25 milyon Kamulaştırma Kredisi mevcut. Şimdi geri ödemeleri başladı. Daha sonra yatırımcılarımız üretime geçtiğinde bakanlığa geri ödüyoruz. Bakanlığa ödenirken teşvik yasaları devreye giriyor. Alt yapı bedellerini mahsup ederek alıyor.  OSB´de her şey bakanlık kredisiyle yapılmıyor.  Kanalizasyon iyileştirmelerinden tutunda geçici bölge müdürlüğü hizmet binası, sağlık istasyonu, aydınlatmalar, tel örgü çevrilmesi, Gümrük Müdürlüğü binası, doğalgaz kullanımına kadar tüm sorumluluk yönetim kurulumuzun marifetiyle gerçekleşmektedir. Çünkü Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde Belediye´nin, ÇEDAŞ´ın, Bayındırlığın yapmış olduğu tüm hizmetler yönetim kurulu vasıtasıyla yürütülmektedir. Bu yüzden faaliyet alanlarımız çok fazla.? İfadelerini kullandı.

DÖVİZ KURLARININ OSB´YE ETKİLERİ

Vali Davut Gül, Döviz kurlarının OSB´ye etkileri konusunda açıklama yaparak şöyle konuştu;OSB´lerin genel mantığı ihracat üzerine kuruludur. İhracat yapanlar olumlu etkilenmiştir. Borç yapanlar iç piyasaya çalışanlar olumsuz etkilenmiştir. Dövizin yükselmesiyle beraber faizler de yükseldi. Eğer bir firma kredi kullanıyorsa bu anlamda olumsuz etkilenmiştir. Bir firma yerli kaynakları kullanıp ihracatçı olarak çalışıyorsa olumlu etkilenmiştir. Çünkü yurtdışına dövizle mal satıyor.?

OSB Müdürü Eminoğlu ise ?Organize Sanayi Bölgeleri bir şehrin üretim üssüdür. Ekonomide ki iniş çıkışlar otomatik olarak bizi ilgilendiriyor. Doların artmasıyla bölgemizde yurt dışından ithal edilen ürünlerle üretim yapan bir sürü firmamız var. Ona göre de pozisyonlarını aldılar. Şuanda bir sıkıntı görmüyoruz. Doların artmasıyla üretim durmadı.? Dedi.

DEPOCULUĞA İZİN YOK

Vali Davut Gül, Depo yapmak için hiç kimseye yer tahsisi yapmadıklarını belirterek, ?Üretim amaçlı yapılıp da sonradan bir şekilde üretim yapamayıp elindeki yerlerde depoculuk yapmasına geçici süre ile izin veriyoruz. Şuan için yüzde 100 kapasitesine ulaşmadığımız için sıkıntı olmuyor. Normal şartlarda sadece üretim yerleridir. Depo için tahsis etmiyoruz. Yatırım yapmak isteyenlere verebileceğimiz arsalarımız var. Burada bir arsa tahsis edilecekse 5 kişi karar veriyor. Yatırım yapacağım deyip de vermediğimiz 3 sebep var 1.si ölçeği çok küçük olan kişiler, 2.si depo olarak kullanabilecek kişiler, 3.sü ise hem Sivas hem OSB´de ki iş yerlerinin aleyhine iş yapacak olan kişilere vermiyoruz.? Diye konuştu.

SANAYİLEŞME ÖZEL SEKTÖRLE OLABİLİR

Sivas sanayisinin en önemli sıkıntılarından birinin sanayileşmeyi devlet eliyle beklemek olduğunu söyleyen Vali Gül, ?Bir fabrikayı devletin işletmesi ve devam ettirmesi mümkün değil.  Hiçbir yerde kamu eliyle işletilen bir yer yok. Kamunun fabrika yapmasının olabilirliği ve sürdürülebilirliği yok. Bu yüzden özel teşvikle sanayi gelişebilir. Dolayısıyla ortaklık kurmak dışardaki yatırımcılar için birer teşviktir. Kamu yatırımı anlamında Türkiye´de çok iyi durumdayız. Hep Kayseri örnek veriliyor. Kayseri 18 milyar lira yatırımı var bizim 28 milyar lira yatırımımız var bunda hızlı tren ve diğer büyük ölçekteki yatırımlarda dâhil değil. Sivas 4. Bölgede yer alıyor. 6 bölge değil ama fabrika sayısı Erzurum´dakinden daha fazla demek ki sırf teşvik sınırlandırmaları bir ilin yatırımlarını doğrudan etkileyen ya da karar verici bir mekanizma değil. ? dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER