Gündem

Otomobil satışında e-devlet dönemi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotivdeki "doğrulanmış ilan" düzenlemesiyle birlikte yetki belgesi olmayan galericilerin artık ilan veremeyeceklerini hatırlattı.

Otomobil satışında e-devlet dönemi
24-08-2024 16:01
SİVAS

Gayrimenkul ve otomobil piyasasındaki fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için yeni bir önlem daha devreye giriyor.

Ticaret Bakanlığı'nca kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'de devreye alınarak emlak ticaretinde uygulanacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sistemle ilgili "Sadece ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip işletmelerin yetkilendirilebilmesi mümkün olacak." dedi.

SAHTE İLAN DÖNEMİ BİTİYOR

Tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi amacıyla başlatılacak "doğrulanmış ilan" düzenlemesi, konuttan kısa süre sonra otomotiv ilanları için de devreye girecek.

Ticaret Bakanı Bolat, otomotiv sektöründe de uygulanacak söz konusu düzenlemeye ilişkin bilgi verdi.

İLAN VERMEK İSTEYEN VATANDAŞLAR EİDS'E YÖNLENDİRİLECEK

Burada da platformlara ilan vermek isteyen vatandaşların EİDS'ye yönlendirileceğini söyleyen Bolat, "Sistem entegrasyonları sayesinde ilana konu taşıtın ilan veren kişiye veya bu kişinin birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ya da eşine ait olduğunun doğrulaması yapıldıktan sonra ilanın verilmesi mümkün olacak." dedi.

"GALERİCİ YETKİ BELGESİNE SAHİP OLACAK"

Bolat, taşıtın galerici vasıtasıyla ilana verilmek istenmesi durumunda, galericinin yetki belgesine sahip olması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

Yetki belgesine sahip galerici ilana konu taşıt sahibi tarafından EİDS üzerinden ilan yayınlanmadan önce yetkilendirilecek. Uygulamanın otomotivde devreye alınmasıyla, sadece ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip işletmelerin yetkilendirilebilmesi mümkün olacak ve yetki belgesi bulunmayan galeriler tarafından ilan girişi yapılamayacak.

"YETKİ BELGESİZ İŞLETMELERE 23 MİLYON LİRA CEZA VERİLDİ"

Otomotiv sektöründe yetki belgesi almaksızın faaliyette bulunduğu tespit edilen işletmelere Bakanlıkça bugüne kadar yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandığını aktaran Bolat, söz konusu düzenlemeyle gerçeğe aykırı veya yanıltıcı ilanların önüne geçilerek spekülatif fiyat artışlarını önlenmeyi hedeflediklerini söyledi.

OTOMOTİV PİYASASINDA BUGÜNE KADAR YAPILAN DÜZENLEMELER VE DENETİMLER

Bakan Bolat, otomotiv piyasasında bugüne kadar yapılan düzenlemeler ve denetimlere ilişkin de bilgi verdi.

6 AY 6 BİN KİLOMETRE DÜZENLEMESİ

Motorlu kara taşıtları piyasasındaki arz ve talep dengesizlikleri sonucu ikinci el otomobil satışlarında yaşanan fiyat artışları ile stokçuluk ve sıfır taşıta erişim sıkıntılarını ortadan kaldırmak amacıyla alınan makroekonomik tedbirlerin yanında ihtiyaç duyulan düzenlemelerin Bakanlıkça gecikmeksizin hayata geçirildiğini belirten Bolat, "6 ay 6 bin kilometre" düzenlemesi olarak bilinen pazarlama ve satış kısıtlaması kapsamında bugüne kadar yaklaşık 52 milyon lira para cezası uygulandığını bildirdi.

İKİNCİ EL ARACIN TAVSİYE EDİLEN FİYATIN ÜZERİNDE SATILMAMASI

Bolat, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına kısıtlama getirildiğini, söz konusu düzenlemeye aykırı hareket edenlere bugüne kadar yaklaşık 90 milyon lira para cezası uygulandığını da hatırlattı.

"STOKÇULUK KAPSAMINDA BUGÜNE KADAR 294 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI"

İlk tescil motorlu kara taşıtı ticaretiyle ilgilenen yetkili bayilerin, tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunmasının yasaklandığını ifade eden Bolat, "Söz konusu düzenlemeye aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen yetkili bayilere stokçuluk kapsamında bugüne kadar yaklaşık 294 milyon lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca bu bayilerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilerek bu işletmelerin 1 yıl süreyle ikinci el taşıt ticaretiyle iştigal etmeleri engellendi." diye konuştu.

"OTOMOTİV PİYASASINDAKİ NORMALLEŞMENİN ARTARAK DEVAM EDECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Bolat, otomotiv piyasasında yapılan söz konusu düzenlemeler, yürütülen yoğun denetim faaliyetleri ve uygulanan yaptırımlar sonucunda, araç fiyatlarındaki köpüğün ortadan kaldırılarak vatandaşların sıfır ve ikinci el araca ulaşmasının kolaylaştırıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

Önümüzdeki günlerde otomotiv piyasasındaki normalleşmenin artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Otomotiv sektöründeki gelişmeler Bakanlığımızca yakından takip ediliyor. Bakanlık olarak gerek piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı şekilde işlemesini sağlamak gerekse manipülatif fiyat artışlarının piyasada yarattığı olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla denetimlerimiz önümüzdeki günlerde de hız kesmeden devam edecek, ihtiyaç duyulması halinde ilave tedbirler ivedilikle uygulamaya alınacak.

E-DEVLET'TEN YETKİ VERİLECEK

Uygulamayla platformlardaki ilanlar, eğer emlaksa taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci derece akrabaları veya eşi tarafından verilebilecek ya da taşınmaz sahibince sistem üzerinden yetkilendirilen emlak işletmesince verilebilecek.

Yetkilendirme e-Devlet üzerinde oluşturulan ekrandan gerçekleştirilecek.

Bakanlıktan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmayanların ilan girişi yapılamayacak.

ARACI BİR YETKİLİ SATACAKSA E-DEVLET'E BİLDİRİM YAPILMALI

Aracını bir yetkili satıcı üzerinden satmak isteyenler e-Devlet üzerinden bildirim yapmak zorunda olacak.

Buna göre "araçlarım" bölümüne girilecek ve satılmak istenen araç seçilecek.

Daha sonra araç satıcısının ilan sitelerinde kullanmış olduğu kodu kullanarak, ilgili satıcıyı yekilendirecek.

Araç satıcısı, almış olduğu yetki sonrası fiyat, kilometre, hasar durumu gibi araç ile ilgili bilgileri ilan sitesine yükleyebilecek.

YETKİLİ SATICININ İLANI ONAYLANACAK

Yetkilendirilen satıcıların ilanları, ilk etapta online platformlarda doğrulanmış ilan olarak çıkacak.

Aralık ayı sonuna kadar hem doğrulanmış hem de normal ilanlar platformlarda olacak.

Düzenleme sayısı 80 bini bulan ikinci el araç satış yetkilisini etkileyecek.

2025 yılından itibaren yetkisiz hiçbir araç ilana çıkamayacak.

AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER