Gündem

PATATES PANELİ

PATATES PANELİ

PATATES PANELİ
20-03-2019 07:50

Hayrullah AĞKAŞ

Vali Salih Ayhan, Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen Patates üretimi bilgilendirme paneline katıldı. Üretimi artırarak, şehre dışarıdan para girdisinin sağlanması gerektiğini belirten Vali Ayhan, ?Şehre para girmesi için mekanizmayı iyi kurgulamamız lazım. Para üretimle girer, istihdamla girer? dedi.

Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu´nda yapılan programa Vali Ayhan´ın yanı sıra Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Panelde konuşan Vali Salih Ayhan, ?İlimizde her sektörle ilgili bir çalışmamız olacak. Eğitimden, spora, kültür ve sanata kadar birçok çalışma yapacağız. Göreve geldiğim günden beri söylüyorum. Bu ile para girmesi gerekiyor. Şehre para girmesi için mekanizmayı iyi kurgulamamız lazım. Para üretimle girer, istihdamla girer? dedi.

Sivas´ın özellikle tarımsal potansiyel anlamında önemli bir coğrafya olduğunu belirten Vali Ayhan, ?Bu potansiyeli maksimum derecede kullanmamız gerekir. Bu ilin ilçelerinde görev yapmış birisiyim. Dolayısıyla bu potansiyeli de biliyorum. Patates bildiğiniz üzere son dönemde en fazla gündeme gelen konulardan birisi. Patates her eve bir şekilde giriyor. Ürün çeşitliliği anlamında da çok zengin bir ürün? diye konuştu.

?TARLALARINIZI KİRAYA VERMEYİN?

Üretimin artması için çiftçilere büyük görevler düştüğünü belirten Vali Salih Ayhan, ?Başka illerden gelen kişilere tarlalarımızı kiraya verip, bu girdinin başka illere gitmesine neden oluyoruz. Sizler bu ilin çiftçilerisiniz. Öncelikli hedefimiz Sivas ekonomisi olmalıdır. Tohumluk patates üretiminde Türkiye´de ikinci sıradayız. Madem böyle bir potansiyelimiz var, bunu en iyi şekilde nasıl ayağa kaldırabiliriz bunun yollarını aramalıyız? ifadelerini kullandı.

?ÜRETİCİ GÜVENLİ LİMAN İSTER?

Üretimin artırılmasının yanı sıra ürünün satılacağı Pazar bulma konusunun da önemli olduğunu belirten Vali Ayhan, ?Her üretici en başta güvenli bir liman ister, ürettiği ürünü satabilecek, bir pazar bulmak ister. Bunu nasıl yapacağız? Kurumlarımızla, birliklerimizle, STK´larımızla bir yapılanmaya gideceğiz. Bu yapılanma Sivas için ciddi anlamda kalkındıracak bir yapılanma olacak. Bunun çalışmalarına da devam ediyoruz. Yurt genelinde her anlamda çok iyi derecede alt yapı yatırımları oldu. Artık bu noktayı geçtik. Bundan sonra bu alanlara yapılacak olan yatırımlar bu topraklarda yaşayan insanların yaşam kalitelerini artırmaya yönelik olacaktır? dedi.

?ÖNE ÇIKAN ALANLARA ÖZEL ÇALIŞMA ŞART?

Sivas´ın ön plana çıkan alanlarıyla ilgili özel bir çalışma yapılması gerektiğine dikkat çeken Vali Ayhan şunları kaydetti:

?Çiftçimiz patates üretmek istiyor ama bunu satacak bir pazar var mı? Güvenli bir liman var mı? Simsarcılar var mı? İşte bu konuda biz el birliği yaparak güçlü bir şekilde sirküle edeceğiz ve bunu iç piyasaya değil, dış piyasaya satacak mekanizmalar kuracağız. Ben bir tane patates çeşidi biliyorken, az önce gördüm 8 çeşit patates varmış.  Her birinin ayrı bir özelliği, verimliliği ve toprak özelliği var. Bu bilgilerle beraber geleneksel üretimden çıkarak, modern çağa uygun daha verimli bir üretime geçiş yapmamız lazım.?

?VERİMİ ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖR TOHUM?

Patatesin yemeklik ve sanayilik kullanım alanı olduğunu ve karbonhidrat, nişasta, vitamin ve mineraller bakımından zengin bir bitki olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız ise ?Son yıllarda ülkemizde sertifikalı tohum kullanımı ile ilgili hastalıktan ari, verim ve kalitesi yüksek, patates üretimi artmıştır. Yüksek ve kaliteli üretim için yetiştirilebilecek bölge seçiminden toprak hazırlığına, çeşit seçiminden gübreleme ve sulamaya, hastalıklarla mücadeleye kadar birçok tekniği doğru uygulamak gerekir? dedi.

Patateste verimi etkileyen en önemli faktörün tohum olduğunu kaydeden Yıldız, ?Seçilen çeşit ne kadar verim potansiyeline sahip olursa olsun, kullanılacak tohumluk sağlıklı ve istenilen niteliklere sahip değilse hedeflenen başarıya ulaşmak mümkün değildir. On binlerce çiftçi ailesinin birinci geçim kaynağı olan patates üretim aşamasında yaşanan bir sorun sadece üreticileri değil, tüketicileri ve aynı zamanda birçok sektörü de olumsuz olarak etkilemektedir. İlimizin yüksek rakımlı olması, topraklarının hastalıklı olmaması, su rezervinin yeterli olması nedeniyle tohumluk patates üretiminde ilimiz cazibe bölgesidir. Amacımız üretimi daha da artırmaktır. Ancak bunun yanında daha da önemlisi toprağı, çevreyi ve suyu koruyarak, sürdürülebilir bir tarım yapmaktır? diye konuştu.

?ÜRETİMDE SÖZ SAHİBİ OLMALIYIZ?

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise Sivas´ın başta tarım ve hayvancılık şehri olduğuna vurgu yaparak, ?Son yıllarda ilimizdeki patates ekibi yurt geneline baktığımızda çok daha iyi seviyede. İnşallah Valimizin de desteğiyle ilimizdeki üreticilerin Türkiye piyasasına daha fazla gireceğine eminiz? dedi.

Patates üretiminde toprakların verimli kullanılmasına dikkat çeken Başkan Çetindağ, ?Bizim istediğimiz özellikle şirketlerimizin biraz daha dikkatli olup, topraklarımızı daha iyi kullanmaktır. Bu topraklar bizim. Kullandıkları gübre ve ilaçlara biraz daha dikkat ederlerse yer altı sularını biraz daha düzenli kullanırlarsa, inşallah gelecek nesillere daha verimli topraklar bırakırız. Artık dünya toprak ve su savaşlarına gidiyor. Onun için Sivas, mademki tarım ve hayvancılık şehri diyoruz o zaman patates üretiminde de söz sahibi olmalıyız? ifadelerini kullandı.

Sivas patatesinin soğuğa karşı daha dayanıklı olduğunu kaydeden Çetinadağ, ?Büyükşehirlerin sebze hallerine kışlık patatesi Sivas´tan verelim. Çünkü en son hasat yapılan illerinden birisi Sivas´tır. Ayrıca kabuğunun kalın olması nedeniyle soğuğa karşı daha dayanıklıdır. Bilindiği üzere son dönemlerde özellikle patates fiyatları aldı başını gidiyor. Karaborsacılara bu fırsatı da vermemek adına üretimimizi geliştirmemiz lazım? şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından panele geçildi. Niğde Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, patates bitkisinin üretimi hakkında katılımcılara bilgi vererek, çiftçilerin sorularını cevaplandırdı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER