Gündem

SADECE 10 MİLYON $

SADECE 10 MİLYON $

SADECE 10 MİLYON $
01-07-2019 07:40
HABER MERKEZİ
Sivas´ın mayıs ayı ihracatı 10 milyon 703 bin dolar oldu. Geçen yıla göre yüzde 42 oranında artan ihracatın yıllardan beri 10 milyona ulaşması sevindirici olsa da, komşu Kayseri´nin 210 milyon dolarla Sivas´ı 21´e katladığı görüldü. Sivas´ın ihracat tablosundaki tesellisi ise diğer bir komşumuz olan Yozgat´tan 10 kat daha çok ihracat yapması oldu.
TÜİK AÇIKLADI
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan ve kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü´nden alınan
geçici dış ticaret verilerine göre Sivas´ın 2019 yılı mayıs ayı ihracatı, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 42,1 artarak 10 milyon 703 bin dolar, ithalatı ise yüzde 51,7 azalarak 4 milyon 652 bin dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayına göre Sivas´ ta ihracat yüzde 26,9 artarken, ithalat 18,5 azaldı.
SİVAS´I 21´E KATLADI
Komşu Kayseri´nin mayıs dönemi ihracatının ise 210 milyon 724 bin dolar olduğu görülen tablo da Sivas´ın 21´e katlanması olması dikkat çekti. Kayseri´nin imrenilen ihracat rakamları, Sivas´ın 10 milyon dolarlık ihracatını gölgede bırakırken, Sivas´ın tesellisi ise aynı tabloda yer alan bir başka komşu Yozgat´ın verileri oldu. Sivas ile Ankara arasında bulunan Yozgat´ın ihracat durumunun daha vahim olduğu gözlenen tablodaki mayıs dönemi rakamının ise sadece 1 milyon dolar olması Sivas´ı teselli ettirdi.
DEĞERLENDİRME YOK
Aylardan beri Sivas´ın ihracat ve ithalat rakamları ile ilgili verilerin açıklanmasına ve basında da duyurulmasına rağmen, iş dünyasının temsilcisi konumundaki Ticaret ve Sanayi Odası hiçbir değerlendirmede bulunmadı. TSO´nun bu sessizliğine anlam verilemiyor.
NEREYE NE SATILDI ?
TÜİK açıklamasında Sivas´ın ihracat kapsamında hangi ülkelere ne sattığı konusunda hiçbir bilgi yer almadı. Sivas´tan yapılan ihracatta ESTAŞ´ın kam milleri, bazı firmaların mermerleri ve soğutma sistemlerinin ilk sıralarda geldiği öğrenildi. İhracat yapılan ülkelerin ise Rusya, Almanya, Orta ve Uzak doğu olduğu belirtildi.
 

Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER