Erhan CEYLAN/
Numune Hastanesi´nde ?İskemik İnme Yönetimi´ eğitim semineri düzenlendi. Kamu Hastaneleri Başkanı Dr. Mesut Acıöz, Numune Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ertan Temizöz ve sağlık personellerinin katıldığı seminerde, İnme hastalığının tedavinde zamanlamanın önemine vurgu yapıldı.
İnme geçiren hastalarda özellikle ilk 4,5 saat uyarısının da yapıldığı seminerde, katılımcılara bilgi veren Acil Tıp Uzmanı Dr. Behnan Gülünay, ?İnme hastalığı tanısının erken ve doğru konulması, akut vakaların geciken vakalardan ayrıştırılarak ivedi bir şekilde inme merkezlerine taşınması ve merkezlerin önceden bilgilendirilmesi konuları oldukça önemlidir. Bu yaklaşımların tamamı bir bütün olup zincirin herhangi bir halkasındaki gecikme veya eksiklik inme hastalarında istenilen iyi sonuçlara ulaşılmasına engel olacaktır? dedi.
HER YIL 18 MİLYON İNME
15 yıldır inme hastalığının önlenmesi, tanısı, tedavisi ve rehabilitasyonu alanlarındaki önemli gelişmelere rağmen inme hastalığının halen önemli bir halk sağlığı problemi olmaya devam ettiğini kaydeden Gülünay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
?Dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon insan inme geçirmekte ve bunların yüzde 30´u maalesef hayatını kaybetmekte, yüzde 40´da kalıcı bir fonksiyon kaybı gerçekleşmekte ve yüzde 20´si ise bakıma muhtaç olarak hayatlarına devam etmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli ölüm sebepleri arasında yer alan inme hastalığının önlenmesi ve erken tanı konup erken tedavisinin sağlanması amacı ile inme hastalığı Sağlık Bakanlığımızca tedavide öncelikli hastalıklar arasına alınmıştır. Hastalığın halk sağlığı üzerine getirdiği yüklerin önüne geçmek için yapacağımız müdahalede çok doğru yönetilmesi gereken 4,5 saat gibi oldukça kısıtlı bir zaman aralığı vardır. Bu 4,5 saat içerisinde hasta tanınmalı, hızlı bir şekilde önceden bilgi verilen inme merkezine taşınmalı ve merkeze gelen hastaya hızlı ve doğru müdahalenin yapılması sağlanmalıdır.?
Acil Tıp Uzmanı Dr. Behnan Gülünay´ın açıklamasının ardından Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Görevlisi Pelin Çelik ?Hastane Öncesinde İskemik İnmenin Tanınması ve Nakli?, Numune Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Memet Aslanyavrusu ?İskemik İnmeli Hastada Trombolitik ve Endovasküler Tedaviler?, Evde Sağlık Hizmetleri Biriminden Dr. Sevgi Ocak Divarcı ?İnme Hastalarının Taburcu Sonrası Takip ve Yönetimi?, Numune Hastanesi Nöroloji Uzmanı Ahmet Demir ise ?Hastanede Yaşanmış Olgu Sunumu? hakkında katılımcılara bilgi verdiler.
Editor : Haberpanelim