Gündem

SANAT KOLEKSİYONU SİVAS´TA

SANAT KOLEKSİYONU SİVAS´TA

SANAT KOLEKSİYONU SİVAS´TA
12-03-2020 07:00

Burcu CELLAT

Serginin açılışı Sivas Valisi Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Mehmet Kul, Vali Yardımcısı Nebi Kaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi Ömer Duman ve banka yetkilileri, il protokolü üyeleri ile diğer davetlilerin katılımıyla gerçekleştirdi. ´Modernin Dili´ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu´ndan seçkiyi bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu´nun üstlendiği sergi, Milli Mücadelenin 100. yılı sebebiyle 2019 yılında Amasya´da, Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi´nde düzenlenen serginin devamı niteliğinde.

Sivas Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte düzenlenen ve 11 Mart - 26 Nisan tarihleri arasında Atatürk ve Kongre Müzesi´nde ziyaret edilebilecek olan sergi, Türkiye´de resim sanatı tarihinin gelişim seyrinin izlenmesine olanak verecek şekilde tasarlandı ve çeşitli semboller üzerinden kurgulandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu´nda yer alan üç boyutlu çalışmalardan da ufak bir seçkinin yer aldığı sergi, 50 sanatçıya ait 61 adet eserden oluşuyor.

Ülkemizin Kültür Mirasının Gelecek Kuşaklara Aktarılması Amaçlanıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temel görevi olan fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmenin yanı sıra kurumsal ve sosyal sorumluluk ilkesi doğrultusunda, kültürel ilişkilere katkıda bulunmak ve ülkemizin kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla, kuruluşundan itibaren sanat eseri alımları gerçekleştiriyor. Bugün bu sayede Cumhuriyet dönemi Türk resim sanatının gelişimini belgeleyen, yeni sanatsal yaklaşımları ve açılımları yansıtan 903 eserden oluşan nitelikli bir sanat koleksiyonuna sahip.

Türkiye´de resmi kurum koleksiyonları arasında önemli bir yeri olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu, zenginliği, sahip olduğu eserlerin niteliği, çağdaş eser örnekleri ve yönelimleri açısından müzelerden sonra ilk sıralarda yer alıyor.

Koleksiyonun önde gelen eserleri arasında; Türk resim sanatının izlenimci kuşağı sanatçılarından (1914/Çallı Kuşağı) İbrahim Çallı, Halil Paşa, Hikmet Onat, Ali Rıza Bayezit, İbrahim Safi´ye ait eserlerin yanı sıra; 1930-50 kuşağı sanatçılarından Mahmut Cûda, Hamit Görele, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fikret Mualla´ya ait kübist-fovist etkilerin izlendiği eserler ile, 1950 sonrası döneme ait sanatçılardan Avni Arbaş, Nejat Devrim, Selim Turan, Hakkı Anlı, Mübin Orhon, Yüksel Arslan, Zeki Faik İzer, Erol Akyavaş, Orhan Peker, Burhan Uygur´a ait eserler yer almaktadır. Bunların yanı sıra günümüz sanatçılarından Devrim Erbil, Ahmet Oran, Ergin İnan, Mithat Şen, Canan Tolon, İnci Eviner, Mehmet Güleryüz, Kemal Önsoy, Turan Erol, Adnan Çoker, Komet, Alaettin Aksoy, Neş´e Erdok, Hale Tenger, Tomur Atagök, Ekrem Yalçındağ ve Tayfun Erdoğmuş´un eserlerinden örnekler bulunmaktadır. Koleksiyonumuzda ayrıca Alev Ebüzziya, Osman Dinç, Meriç Hızal, Koray Ariş, Selma Gürbüz, Hamiye Çolakoğlu, Ebru Döşekçi, Ferit Özşen´e ait heykeller ile geleneksel Türk sanatlarına ait örnekler yer almaktadır.

Türklerin Tanınmasında Ciddi Katkı Sağladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Meclis Üyesi Ömer Duman, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının kuruluşundan bu yana sanatı desteklediğini belirterek, "Toplumun bilinçlendirilmesinin medeniyetler için taşıdığı büyük önemin farkında olarak sanat koleksiyonlarında sayıları 900´ü aşan eseri yurt içinde ve yurt dışında değişik şehirler ve değişik ülkelerde Türk kültür ve sanatının tanıtılması anlamında önemli aktiviteler yerine getirmektedir. Sergiyi düzenlediğimiz ülkelerdeki hem Türklerin tanınması hem de uluslararası arenada ülkemizin diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirmesi anlamında ciddi katkılar sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.

Çok Önemli İşlev İcra Ediyor

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin de merkez bankasının çok önemli sayılabilecek bir sanat koleksiyonuna sahip olduğunu hatırlatarak, "Bu sanat koleksiyonunu hem yenileyerek ülkemizin kültür birikimine, sana birikimine önemli bir katkıda bulunuyor, hem de çeşitli vesilelerle bu eserleri ülkemizin farklı yerlerinde sanatseverlerle buluşturarak, çok önemli bir işlev icra ediyor." diye konuştu.

Çalışmalar Bizlerde Hayranlık Uyandırdı

Sivas Valisi Salih Ayhan ise, Türkiye´de resim sanatı tarihinin gelişim seyrinin izlenmesine olanak verecek şekilde tasarlanmış eserlerin, tarihi binada ülkemizin kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacağını belirterek, "Sivas Kongresi´nin 100. yılında buna benzer çok sayıda sergi gerçekleştirdik. Bugün de bu anlamlı sergilerden birinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Böylesine zengin içeriğe sahip bir serginin ilimizde açılmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Türk resim sanatının gelişimini örnekler üzerinden anlatan sergide yer alan üç boyutlu çalışmalar, bizlerde hayranlık uyandırdı. Bu tür etkinliklerin ilimizde sizler gibi değerli kurumların desteği ile sürekli hale gelmesini temenni ediyorum." dedi.

Sosyal Yaşamdan Konular Seçiliyor

Sergideki eserlerin detayları hakkında bilgiler aktaran Burcu Pelvanoğlu da, "İlk bölüm Osmanlı resminde doğa yorumu olarak adlandırılıyor. Bu resimde ve romanda sanatçı etrafını tarif etmeye başlıyor. İlk dönem sanatında biz manzaranın yoğunlukta olduğunu görüyoruz. Serginin ikinci bölümü erken Cumhuriyet Dönemi´nin ´Geç Kübizm ve Art Decosu´ olarak adlandırıldı. Cumhuriyet´in bir ulus inşa süreci olması gibi o dönemde sanatçılarda desen anlayışını değiştiriyorlar. Sosyal yaşamdan konular çoğunlukla seçiliyor." diye konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER