Bilim ve Teknoloji Bakanlığı´nın Sivas´ın da içerisinde olduğu Küçük Sanayi Sitelerinin şehir dışına çıkarılması projesiyle ilgili Vali Gül´ün çağrısından sonra, sanayi esnafının nabzını tuttuk. Ortak fikir ?çağrıyı destekliyoruz? oldu.
?20-30 YILDA GÖRÜLEN ŞANSTIR?
4 Eylül Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Abdulkadir İşler´le birlikte çok sayıda sanayi esnafı çağrıya sıcak baktıklarını ve destek olacaklarını belirterek ?20-30 yılda bir ortaya çıkan bu tür fırsatları Sivas olarak iyi değerlendirerek, sanayimizin gelişmesini sağlamalıyız, destekliyoruz? dediler.
BAŞKAN: ENDİŞELERİMİZ DE VAR
4 Eylül Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Abdulkadir İşler, projenin Sivas´ın ve esnafın yararına olacağını belirterek ?Ancak bazı endişelerimiz var. Sanayi esnafının büyük bölümü, eski yöneticilerden Muzaffer Gezgin´in Seyfebeli 15 Temmuz Sanayi Sitesi projesi yönetiminde olmasını istemiyor. Bu projede bizzat sanayide iş yapanların olmasını istiyoruz. Taşınmaya karşı değiliz. Destek veririz ancak projeyle ilgili şüphelerimizin giderilmesi gerekir? dedi.
Ruhi HERGÜNER: SİVAS İÇİN BÜYÜK ŞANS
Halen 4 Eylül Küçük Sanayi Sitesinde matbaa sektöründe faaliyet gösteren Es-Form Ofset´in sahibi Ruhi Hergüner,Bu tür fırsatların 20-30 yılda bir ortaya çıkabildiğini belirterek ?Bir ilde geniş kapsamlı sanayi siteleri oluşturulamıyor ise o ilin gelişmesi de yetersiz oluyor. Bu proje Sivas için büyük şans. Alt-üstyapı ve taşınma gibi imkânlar ve 3 bin 500 metrekareye işyerleri sanayi için son yüz yılın sunduğu en önemli projedir, diye düşünüyorum? dedi.
?ESKİNİN ENKAZI BİLE
KALDIRAMADI, İNANMIYORUM?
Eski Sanayi Sitesi esnaflarından Gürün Ticaretin Sahibi Barış Çiftçi de ?Sanayilerin bir arada olması çok güzel bir şey ama bu projenin Sivas´ta hayata geçeceğine inanmıyorum. Kentte 3 tane sanayi sitesi var 3´ü de birbirinden yarım, 3´ü de birbirinden kötü. Ayrıca 4 Eylül Sanayi Sitesi´nde bugün bile inşaat yapılıyor. Yeni iş kuracak ve tüm geleceğini o bölgeye harcayan insanlara ne denilecek merak ediyorum.? dedi.
Erhan CEYLAN/
Küçük Sanayi Sitelerinin şehir dışına çıkarılması projesinde Sivas´ın da yer almasının büyük bir fırsat olarak görüldüğü şehrimizde sanayi esnafı, Vali Davut Gül´ün çağrısını desteklediklerini, sanayilerin bir araya toplanmasının hem esnaf hem de şehrin gelişmesine önemli katkı sunacağı görüşünde olduklarını söylediler.
Bilim ve Teknoloji Bakanlığı´nın küçük sanayi sitelerinin şehir dışına taşıması projesine Sivas´ı almasının büyük bir fırsat olduğunu belirten esnaflar, sürecin biran önce başlatılması gerektiğini vurgularken, bazı esnaflar halen eski sanayi enkazının kaldırılamamasından, bazıları da uzaklıktan dolayı müşteri kaybı yaşanabileceği çekincesi taşıdıklarını ifade ettiler..
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı´nda geçen hafta yapılan 9 İl´in yöneticilerinin katıldığı, Küçük Sanayi Sitelerinin şehir dışına çıkarılması projesiyle ilgili toplantı sonrasında, Vali Davut Gül´ün yaptığı çağrıyı desteklediklerini vurgulayan sanayi esnafları şu şekilde görüş beyan etti.
BAŞKAN İŞLER: TAŞINIRIZ AMA
4 Eylül Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Abdulkadir İşler, Sivas´ın yararına olacak her projeye hem kooperatif hem de küçük ölçekli sanayi esnafı olarak destek vermeye hazır olduklarını belirterek ?Ancak bazı endişelerimiz var. Bunun yeni başlayan bir süreç olmadığını biliyoruz. 4-5 yıl öncesine dayanıyor. Hal böyle iken birkaç ay öncesine kadar 4 Eylül Sanayi Sitesi´nde yapı ruhsatlarına neden onay verildi. Bu esnaflar daha dükkânlarını inşa ederken, taşınma projesinin ortaya atılması en çok onları yaralayacaktır. 4 Eylül Sanayi Sitesi rayına oturmuş sıkıntısı olmayan bir sitedir. Hali hazırda inşa edilen dükkânların yanı sıra çok sayıda satılık ve kiralık dükkân da var.. Ayrıca eski yöneticilerden Muzaffer Gezgin´in Seyfebeli 15 Temmuz Sanayi Sitesi projesi yönetiminde olduğunu öğrendik. Çok sayıda sanayi esnafı bu kişinin bu projede yer olmasını istemiyor. Sanayi sitesinin taşınmasına karşı değiliz. Destek veririz ancak projeyle ilgili şüphelerimizin giderilmesini istiyoruz.? dedi.
?SANAYİDE SIÇRAMA OLUR?
Halen 4 Eylül Küçük Sanayi Sitesinde matbaa sektöründe faaliyet gösteren Es-Form Ofset´in sahibi Ruhi Hergüner,Bu tür fırsatların 20-30 yılda bir ortaya çıkabildiğini belirterek ?Bir ilde bu süre içerisinde geniş kapsamlı sanayi siteleri oluşturulamıyor ise o ilin gelişmesi de yetersiz oluyor. 20 yıl önce 4 Eylül Sanayi Sitesi´ne geldiğimizde çarşı merkezinden buraya gelmemek için büyük çaba harcayanlar, bugün buralardan yer alabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor. Burada işini büyütenler bir zaman sonra işyerlerini büyütemiyor. Yeni sanayi siteleri oluşmadığı için geniş mekânlara taşınamıyor. Değerli mülkiyetlerde yeni işyeri açacak müteşebbislerin cesareti kırılıyor. Küçük olsun bizim olsun dönemi bitmeli. Bu proje Sivas için büyük şans. 9 ilden birisi olabilmiş, olması bu ilin belki de sanayide bir sıçrama yapmasına vesile olur. Alt üstyapı ve taşınma gibi imkânların sunulması, mekânların 3 bin 500 metrekareye kadar çıkması son yüz yılın sunduğu en önemli projesidir diye düşünüyorum.?dedi.
?MÜŞTERİ KABYI YAŞARIZ?
Termo Makine´nin sahibi Nihat Ocak da, Bu projenin 4-5 yıllık bir sürece dayandığını duymuştuk. Ama bugün neden dillendirilmeye başlandı bunu anlamış değilim. Sanayimiz hareketleneli henüz 2 yıl oldu. İnsanlar yatırım yaptı, belli bir piyasa oluştu. Ben esnaf olarak sanayinin son 1 senesinden memnunum. Böyle bir kararın alınması ya da esnafa dayatılmasını anlamsız karşılarım. Madem yapılacak bir projeydi yakın bir süreye bazı esnaf kardeşlerimize neden yapı ruhsatı verildi. Bunlara öncesinde bir uyarı yapılmalı, ya da daha öncesinde bir önlem alınmalıydı. Bu esnafa zaman kaybı yaşatacak. Zorunlu olması durumunda yeni sanayi sitesinde tekrar piyasanın oluşmasını bekleyeceğiz. Müşteri kaybı yaşayacağız. Belki de bazı esnaf müşteri kaybı nedeniyle iflasın eşiğine dahi gelebilir. Sanayiden bahsediyoruz bunun taşınması da ciddi bir maliyettir diye düşünüyorum.
?İMKÂNLAR İYİ OLURSA?
Ceylan Elektrik´ten Mustafa Ceylan ise şehir dışına taşıma projesinin küçük ölçekli esnafa müşteri kaybı yaşatabileceğini belirterek ?Esnafa sunulacak imkânlar nelerdir, süreç nasıl işleyecektir bunların da netleşmesi ve esnaf ile paylaşılması lazım. İmkânlar iyi olursa, taşınma sürecine destek veririz? diye konuştu.
?ESKİNİN ENKAZINI BİLE KALDIRAMADIK, İNANMIYORUM?
Eski Sanayi Sitesi esnaflarından Gürün Ticaretin Sahibi Barış Çiftçi de ?Sanayilerin bir arada olması çok güzel bir şey ama bu projenin Sivas´ta hayata geçeceğine inanmıyorum.?dedi.
Ben eski sanayi sitesine 23 yıl önce geldim. Ogün bugündür burası yıkılacak. Arka taraflar harabe durumda. Hemen yanı başımızda Yeni Ata Sanayi ve merkeze yakın bir yerde 4 Eylül Sanayi Siteleri var. Burayı boşaltamadık ki 4´üncü sanayiye gidelim. 4 Eylül Sanayi Sitesi´nde yeni bir işyeri kurduk daha açamamışken, şimdi taşınma söylemleri başladı. Biz her şeyimizi orası için tasarlamıştık. Sivas için en güzeli 4 Eylül Sanayi Sitesidir. Kentte 3 tane sanayi sitesi var 3´ü de birbirinden yarım, 3´ü de birbirinden kötü. Ayrıca 4 Eylül Sanayi Sitesi´nde bugün bile inşaat yapılıyor. Yeni iş kuracak ve tüm geleceğini o bölgeye harcayan insanlara ne denilecek merak ediyorum.?dedi.
?KOŞARAK GİDERİZ?
Cem Oto Servis Sahibi Süha Yılmaz ise bu konuda şunları söyledi. ?Yeni yapılacak olan Seyfebeli Sanayi Sitesi bizim açımızdan çok iyi olur. Projenin hayata geçirilmesiyle sanayide ciddi bir sıçrama yaşanır. Ancak tüm esnafların oraya taşınması gerekir. Aksi bir durumda bölgeye giden esnafta iş kaybı ve iflas yaşatabilir. Ben bugün 15 kişi çalıştırıyorum. Yer sıkıntısı yaşıyoruz. Projenin hayata geçmesiyle deyim yerindeyse Seyfebeli Sanayi Sitesi´ne koşa koşa giderim. Geçtiğimiz gün 500 metrekare yer alabilmek için başvuruda bulunmuştum. Hakikat Gazetesi´nde yer alan haberde Valimiz Davut Gül´ün çağrısının ardından bugün bu yeri bin metrekareye çıkarmak için dilekçe vereceğim. Şartlar çok iyi 15 sene sonunda dükkan sahibi olacağız.?dedi.
Editor : Haberpanelim