Ekonomi

ŞAP STARTI

ŞAP STARTI

ŞAP STARTI
24-02-2017 08:30

Nurettin ÇUKURYURT

Şap Hastalığı ile Mücadele ve Toplu Aşılama Kampanyası, Sivas´ta, Banaz köyünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik´in de telekonferans sistemiyle katıldığı törenle start aldı.

Bölgenin tek hastalıktan âri ve 2016 yılından itibaren AB onaylı süt çiftliği sertifikası olan özel bir işletmede yapılan törene Telekonferans sistemiyle katılarak konuşan Bakan Çelik, Türkiye genelinde başlatılan Şap hastalığıyla mücadelenin amacının buzağı ölümlerini durdurmak ve dışarıya bağımlılığı ortadan kaldırmak olduğunu belirterek ?Şap hastalığıyla mücadeleyi büyük seferberlik halinde Edirne´den Kars´a başlatıyoruz." dedi.

?ET SOFRALARIN KÜLTÜRÜDÜR?

Sivas´ında aralarında bulunduğu Erzurum, Şanlıurfa, İzmir ve Burdur´da da canlı bağlantıyla bu kampanyayı başlattıklarını bildiren Çelik, şapla mücadelenin bir seferberlik halinde başladığına vurgu yaparak, "Et, beslenme kültürümüzün ve sofralarımızın vazgeçilmez besinidir. Etten vazgeçmek dünyada ve ülkemizde söz konusu değildir. Türkiye´ye baktığımızda ülkemizde ciddi bir hayvancılık potansiyeli olduğunu görüyoruz"dedi.

?ET DERT OLMAYACAK?

Bakan Faruk Çelik, ülkenin küresel rekabette söz sahibi olması gerektiğini de vurgulayarak, "Üretenin refahını, tüketenin memnuniyetini arttıran bir vizyonla yeni bir bakış açısı geliştirmek durumundayız. Tarım Bakanlığı olarak Milli Tarım Projesini hayata geçirmiş bulunuyoruz. Hayvancılıkta yerli üretimi arttıran bir bakış açısını ortaya koyduk. İnşallah bu projeler neticesinde Erzurum başta olmak üzere birçok ilimiz tarımsal ürünlerle ilgili bölgesel üs haline gelecek. Et meselesini dert meselesi olmaktan mutlak surette çıkarmalıyız. Milli tarım projesi kapsamında birçok proje devreye koyduk. 30 ilimizde mera hayvancılığı yetiştiriciliği gibi önemli teşviklerimiz var. Merayı, hayvancılık yapan vatandaşlarımıza uzun süreli çok cüzi miktarlara vereceğiz. Bedelsiz şekilde diyebileceğimiz ölçekte vereceğiz. Merayı kullan yeter ki hayvancılık yap. Hayvancılık yapıyorsan merayı kullanacaksın. Damızlık hayvan alacak vatandaşlarımıza yüzde 30 destek veriyoruz. Irkı belli hayvan alıp hayvancılık yapacak vatandaşın ödediği paranın 3´te birini biz bakanlık olarak karşılayacağız. Buzağı desteğimiz var. 750 lira yetiştirici bölgesindeki buzağılara destek vereceğimizi de bu şekilde ilan etmiş bulunuyorum." ifadelerine yer verdi.

90 MİLYON KATKI SAĞLANACAK

Vali Davut Gül ise, Sivas´ın verilen teşviklerden en üst düzeyde yararlandığını ifade ederek, aşılama projesinin faydalı olması durumunda ilimize yaklaşık 90 milyon lira katkı sağlanacağını söyledi. Buzağıların sağlıklı bir şekilde büyütülmesi ve ölümlerin yaşanmaması için aşılamaya önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Gül, ?Sivas her geçen gün gelişiyor. Et Süt Kurumu´nun daha iyi işletilmesi ve ilimize iyi bir katma değer katması için Tarım Bakanlığımız önemli çalışmalar yapmaktadır.? dedi.

SİVAS STRATEJİK KONUMDA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı da,  tarımsal faaliyetler açısından Sivas´ın Tarım Bakanlığı nezdinde stratejik bir konumda olduğunu dile getirerek, ?Böylesi önemli bir çalışmanın yapılması çok iyi. Bu manada Sivas´ın potansiyelini bakanlık olarak en iyi şekilde değerlendireceğiz. Aşılama kampanyasının hayırlı olmasını diliyorum.? Dedi.

?GELİŞME DEVAM EDECEK?

Sivas Milletvekili Habip Soluk da, Tarım Bakanlığı´nın küçük ve büyük baş hayvanlara destek vermeye başladığını söyledi. Türkiye´de başlatılan şap aşısı kampanyasının önemli faydaları olacağını dile getiren Soluk, Sivas´ın gelişmesi için; sanayi tarım ve hayvancılıkta önemli çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti. 1 milyon 200 bin metrekare merası bulunan ilimizin; tarım ve hayvancılıkta yeni uygulanacak projelerle her geçen gün gelişeceğini söyledi. 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER