Gündem

SARAÇLIK DA UNUTULMA YOLUNDA

SARAÇLIK DA UNUTULMA YOLUNDA

SARAÇLIK DA UNUTULMA YOLUNDA
10-11-2017 07:58

Gökhan KARA /

Teknolojinin hemen  hergün görülen baş döndürücü gelişmesi, yöresel eski sanatlardan, Saraçlığı da bitirme noktasına getirdi. Deriyi işleyerek,  eğer, gem, tasma, göğüslük, zilli ve süslü tasma, bıçak kını, kemer, hamut, gömlek, köpek ağız maskesi gibi ürünleri imal eden Veysel Karagöz usta ?Talep iyice düştü, bu zanaatta yol olma yolunun sonuna gelmek üzere? dedi.

Paşabey Mahallesi Kurşunlu hamamı arkasındaki küçük dükkanında yıllardan beri saraçlık yapan, mesleğin nadir isimlerinden Veysel Karagöz usta, ?´Saraçlık Türkler´de atla olan büyük ilgileri dolayısı ile çok gelişmişti. Eski Türkler atın sütünden kılına kadar her şeyini kullandıkları, hayatlarını at sırtında geçirdikleri için bu sanata büyük önem verirlerdi. Orta Asya´da Milattan yüzlerce yıl önce Türkler´in yaptığı at takımları ile dizlere kadar çıkan yanları postlu yumuşak çizmeler ün kazanmıştı. Deriyi çok iyi işlemesini bilen Türkler, bu sanatın inceliklerini gittikleri, idareleri altına aldıkları ülkelere de götürdüler´´ dedi.

AT ARABALARI KALKT, MESLEK ÇÖKTÜ

Mesleğin önünün açık olmadığını ve kimsenin çalışmak istemediğini vurgulayan Karagöz, ?At arabalarının kalktığı zaman bizim bu meslek maddi ve manevi anlamda çöktü. Daha önceleri 3 kardeş ve babamla birlikte biz mal yetiştiremiyorduk. Traktör çıktı, şehir de arabalar hızla arttı, taşımacılıkta bunlara bağlı olarak değişti. Önceden ev eşyası bile at arabalarıyla taşınıyordu. Bundan dolayı şuan önü kapalı bir meslek olduğu için çırakta yetişmiyor. Kimse de ilgi de göstermiyor. Kendi oğlum bile şuan okumak memur olmak istiyor. Bu meslek benimle beraber bitecek? diye konuştu.

6 NÜFUSA BAKTIM

Çocuklarını Saraçlık mesleği ile büyüttüğünü söyleyen Karagöz ?´Bu meslekle ben 6 nüfusa baktım. 4 çocuğum var hepsini yuvadan evlendirdim, yuvadan uçardım. Yediğimiz içtiğimiz buradan inkar edemem. Şuan ise emekli maaşımla beraber geçinmeye taşıyorum. Emekli maaşım olmasa geçinmem çok zordu. Bir hanım birde ben varım yani iki boğaza düştük çok şükür geçinmeye çalışıyoruz. Ocağımızda çorbamız kaynıyor yani?? diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER