Gündem

?Seçme ve seçilmede BİRÇOK ÜLKEDEN İYİ DURUMDAYIZ?

?Seçme ve seçilmede BİRÇOK ÜLKEDEN İYİ DURUMDAYIZ?

?Seçme ve seçilmede BİRÇOK ÜLKEDEN İYİ DURUMDAYIZ?
04-04-2018 07:57

Gökhan KARA /

CHP Merkez İlçe Başkanlığı Basın Sözcüsü Nilgün Korkmaz, Kadınların Belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkının 88´ncİ Yıl Dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Korkmaz, ?Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması, 1930´larda,Türkiye Cumhuriyeti´nde kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi´ toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerinden birisidir? dedi.

?İLK KEZ 1930 YILINDA??

Kadınlara ilk seçme ve seçilme hakkının 1930 yılında verildiğini vurgulayan Kokmaz, ?1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934´de Anayasa ve Seçim Kanunu´nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930´da Belediye Kanunu´nun kabul edilmesiyle tanındı.  Kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılındaki Belediye seçimlerinde kullandılar? diye konuştu.

?GÜL ESİN, İLK KADIN MUHTAR OLDU?

Köy Kanunu´nun 20. Maddesinin değiştirilmesine dair 26 Ekim 1933 tarihli ve 2329 sayılı kanunun çıkarılmasıyla kadınların köy muhtar ve heyetlerine seçilme hakkı tanındığını söyleyen Korkmaz,  ?Aydın´ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde (Bugünkü Karpuzlu ilçesi) yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin, Türkiye Cumhuriyeti´nin ilk kadın muhtarı oldu? ifadelerine yer verdi.

?DÜNYANIN BİR ÇOK ÜLKESİNDEN İYİ DURUMDAYIZ?

Seçme ve Seçilme Özgürlüğünün bir çok gelişmiş ülkede sanayi devriminden de epeyce sonra kazanıldığını belirten Korkmaz, ?Günümüzde halen birçok ülkede Seçme ve Seçilme Özgürlüğü ile ilgili sıkıntılar yaşanmakta, insanlar kendilerini yönetecek kişileri kendi iradeleri ile özgürce seçememektedirler. Dünyanın geri kalmış birçok ülkesinde kadınlar ikinci sınıf insan muamelesi görmektedirler. Yine insanlar etnik ve dini temelde ayrımcılık yanında dikta rejimlerinin baskısına da maruz kalmaktadırlar. Ülkemiz ise seçme ve seçilme hürriyeti bakımından dünyanın bir çok ülkesinden daha iyi durumdadır. Atatürk´ün Türkiye Cumhuriyetini düzeyine çıkarma çabalarının meyvelerini yemekteyiz. Bu nedenle cumhuriyetimizin değerini iyi anlamalı ve onu her şartta korumaya kararlı olmalıyız? dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER