Sağlık

Şeker hastalığı riskini ortadan kaldıran 10 saat kuralı

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre diyabet, dünya çapında yaklaşık 422 milyon kişiye teşhis konulmuş olmasıyla giderek artan bir sağlık sorunu haline geldi. Daha fazla insan sağlıksız yaşam tarzı kaynaklı risklere maruz kaldığından, bu hastalıktan vücudu koruyabilmek de zor olabiliyor. Son araştırmalar, diyabet riskini azaltmak için yemeklerimizin zamanlamasının yediğimiz yiyecekler kadar önemli olabileceğini öne sürüyor.

Şeker hastalığı riskini ortadan kaldıran 10 saat kuralı
06-10-2024 17:04
SİVAS

HABER MERKEZİ/

Annals of Internal Medicine'de yayınlanan bir çalışmaya göre, bir tür aralıklı oruç olan zaman kısıtlı beslenmeyi benimsemek, genel metabolik sağlığı iyileştirirken diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Araştırmaya göre, özellikle tip 2 diyabet olma riski taşıyan kişiler, yeme alışkanlıklarını vücutlarının doğal sirkadiyen ritimlerine uydurarak hastalığı önleyebilirler.

KAN ŞEKERİ DÜZENLENLEMESİNDE ZAMAN KISITLI BESLENME

Zaman kısıtlamalı beslenmenin arkasındaki fikir, tüm öğünlerinizi belirli bir zaman diliminde, genellikle 8 ila 10 saat içinde tüketmek ve ardından günün geri kalanında oruç tutmaktır. Kan şekeri seviyelerimiz bu yöntemden doğrudan etkilenir.

 Çalışma, kişiselleştirilmiş 8-10 saatlik bir yeme penceresine bağlı kalanların, etkili kan şekeri kontrolünün önemli bir işareti olan HbA1c seviyelerinde önemli iyileşmeler yaşadığını buldu.

ÖĞÜNLER VÜCUDUN DOĞAL SAATİYLE UYUMLU HALE GETİRME

Çalışma ayrıca metabolizmamızı kontrol etmede sirkadiyen ritimlerin rolünü vurgular. Vücudumuz, hormon seviyelerini, sindirimi ve enerji kullanımını düzenleyen 24 saatlik bir biyolojik saati takip eder.

Vücudun yiyecekleri en etkili şekilde işlediği günün saatlerinde, özellikle sabahın erken saatlerinde yemek yiyerek, kan şekeri düzenlemesini iyileştirirken pankreas üzerindeki yükü azaltabiliriz.

 Yeme programlarımızı sindirim için en iyi zamanlarla eşleştirerek, gece geç saatlerdeki öğünleri veya atıştırmalıkları atlamak uzun vadeli metabolik sonuçları iyileştirebilir ve diyabet riskini azaltabilir.

 KİLO KAYBI VE YAĞ AZALTMA

Kilo verme, özellikle diyabetle yakından ilişkili olan karın yağının azaltılması olmak üzere, çalışmada belirtilen bir diğer önemli avantajdır. TRE grubunun üyeleri sadece kilo vermekle kalmadı, aynı zamanda uzun vadeli sağlık için kritik olan kas kütlelerini de korudular.

 Visseral yağdaki veya karın organları etrafındaki yağdaki azalma iyi bir şeydi çünkü tip 2 diyabet ve diğer metabolik hastalık riskini düşürüyor.

 Bu yağ yakma yöntemi sadece genel vücut ağırlığını azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda tip 2 diyabet ve obezite ile yakından ilişkili bir durum olan insülin direncini de hedef alıyor.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER