Yaşam

?SEMAH ŞOV ARACI DEĞİL, İBADETTİR?

?SEMAH ŞOV ARACI DEĞİL, İBADETTİR?

?SEMAH ŞOV ARACI DEĞİL, İBADETTİR?
25-12-2018 07:30

Çetin POLAT/

Yenişehir´deki Akademi Yeni Çizgi (AYÇ) okulları Mevlana Celaleddin-i Rumi´nin 745. Vuslat yıldönümü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenledi. Etkinlikte öğrencilere Semah hakkında bilgi veren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Sezgin Yalman, Semahın bir şov aracı değil bir çeşit ibadet olduğunu söyledi.

Semah´ta her hareketin ayrı bir anlamı olduğunu ve semah kıyafetinin anlamını öğrencilere görsel olarak hazırladıkları şablon ile anlatan Yalman, tekrar doğmayı anlatan Semah ile ilgili şu bilgileri aktardı;

?Mesnevi ve Mevlana ile bağdaşmış Semah gösterilerini bir şov aracı değil bir çeşit ibadettir. Bu, ruhu hafifleten duruşun ve dönüşün ayrı ayrı anlamları vardır. Mesela Semazenin bir eli yukarı, bir eli aşağı bakar. Beyaz elbise giyer, başında uzun bir sarık vardır. Bunların hepsi ayrı anlamlar taşır.  Ney sesi eşliğinde dinlendiğinde huzur verir. Semazenin üstündeki beyaz kıyafete Tennure denir. Kefeni simgeler. Başındaki sarık ise Sikke´dir. Mezar taşını simgeler. Bunların hepsi size ölümü anlatabilir. Ancak Semah ölümü değil yaşamı, tekrar doğmayı anlatır. Semah için meydana çıkan Semazenlerin üzerinde siyah bir hırka olur. Hırkanın anlamı mezardır. Bunu çıkartıp başlarlar. Yani yeniden doğuşu temsil eder. Semah yaparken 4 kere selam verilir. Bu İnsan-ı Kâmil olma yolundaki 4 mertebeyi, kapıyı temsil eder. Bunlar; şeriat, tarikat, marifet ve hakikat kapısıdır. Bu dört kapıdan geçmeden kâmil insan olunmaz. Semazenlerin sağ eli göğe, sol eli yere bakar. Bunun anlamı sağ eli Hak?tan alır, yere dönük sol elle halka verir. Bu şekilde yeniden doğuş tamamlanmış olur. Artık Semazenleri izlerken daha bilinçli ve o maneviyatı anlayarak izleyebilirsiniz? dedi.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER