Sağlık

SICAK HAVALARDA YARALANMALARA DİKKAT

SICAK HAVALARDA YARALANMALARA DİKKAT

SICAK HAVALARDA YARALANMALARA DİKKAT
11-06-2019 07:31

Hayrullah AĞKAŞ

Uzman Dr. Levent Menek sıcak havalarda sıklıkla karşılanan güneş çarpması, burun kanamaları, sıcakla artan terlemeyle oluşan islik, mantar gibi cilt rahatsızlıklara konusunda uyarılarda bulunarak, bisiklet, kaykay ve paten kullanılarak yapılan aktiviteler sonucu gerçekleşebilecek yaralanmalara dikkat çekti.

Temiz olmayan su tüketimiyle oluşan sindirim sistemi hastalıkları, yaz ishalleri, piknik, gezinti yapılırken sık karşılaşılan arı, böcek, yılan ve akrep sokmaları, havuzdan kapılan göz ve deri enfeksiyonlarının, yaz aylarında sık görülen hastalık ve yaralanmalara da değinen Menek, çocukların, güneş ışınlarının en yoğun geldiği zararlı ultraviyole ışınlarına maruz bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Çocukların 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkartılmaması gerektiğini aktaran Dr. Menek,?Yeterli miktarda D vitamini sentezi için güneş ışının daha yatay geldiği ilkindi güneşinde 30-45 dakika güneş banyosu yeterlidir.  Deniz ve kumsalın güneş ışığının zararlı etkisini artırabileceği unutulmamalıdır. En az 30 faktörlü katkı maddesi olabildiğince az olan güneş kremleri kullanılmalı şemsiye, şapka gibi ek önlemler alınmalıdır.?şeklinde konuştu.

Dr. Menek, ?Bisiklet ve kaykay gibi aktivitelerinde kullanabilecek kask, dizlik, dirseklik gibi koruyucular travmanın etkisini mümkün olduğunca azaltır, sakatlanma ve ölüm oranlarını azaltmaktadır. İhmal edilmemeli kullanımın yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Sık ılık banyo ile isiliğin önüne geçilebilirken, bebeklerin bezinin sık sık değiştirilmesi, mümkünse ılık su ile durulanması, havalandırılması yaz aylarında artan pişiği azaltabilir.? dedi

 ?BOL SU İÇİLMELİ?

İçme sularının ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmamaları için içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olması gerektiğini ifade eden Dr. Menek,?Yaz aylarında az ve sık su içmek gerekir. Bol ve hızlı su içmek;  mikroplar açısından bariyer görevi gören mide asiditesini azaltabileceğinden infeksiyonları kolaylaştırır. Uzun süre açıkta kalan özellikle sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyeceklerde bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmeleri görülebilir.? diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER