Yaşam

SIFIR ATIK ÇALIŞTAYI - video

SIFIR ATIK ÇALIŞTAYI - video

SIFIR ATIK ÇALIŞTAYI - video
27-03-2019 07:35

Hayrullah AĞKAŞ

Sıfır Atık Çalıştayı´nın açılışında söz alan Cumhuriyet Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, ?Bugünkü çalıştayın amacı bu farkındalığı ortaya koymak. Bu farkındalık aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi? dedi.

Cumhuriyet Üniversitesi öncülüğünde Valilik ve Belediye iş birliği ile Sıfır Atık Çalıştayı düzenlendi. Merkezi Amfi´de gerçekleştirilen programa Vali Salih Ayhan´ın eşi Zeynep Akkiraz Ayhan, Belediye Başkanı Sami Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programda konuşan Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, ?Sıfır Atık Projesi 2017 yılında Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan´ın himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın katkılarıyla başlatılmış olup, ilk uygulamasını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde başlamıştır? dedi.

Sıfır atık denildiği zaman atıkların kontrolü, değerlendirilmesi, geri kazanılması ve atıkların tekrar tekrar kullanılmasının akla geldiğini belirten Prof. Dr. Cebeci, ?2017 yılında Sıfır Atık Projesi başlatıldıktan sonra kurumlarımızın birçoğunda başta belediye olmak üzere valilikte, okullarda, hastanelerde ve birçok kuruluşta artık bu konu dikkat çekmeye başladı. Bugünkü çalıştayın amacı bu farkındalığı ortaya koymak. Bu farkındalık aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi. Sadece biz bunu Çevre Mühendisliği veya Çevre Mühendisliği Bölümü´nde eğitim alan öğrenciler açısından değerlendirmiyoruz. Artık Türkiye´nin ve dünyanın önem verdiği bir konu. Bildiğiniz üzere her geçen gün nüfusumuz artarken kaynaklarımız azalmakta ve öte yandan teknoloji hızla gelişmekte. Sanayileşmenin ve teknolojinin artması endüstriyel ve evsel atıkların günden güne daha da çok artmasına ve bu atıkların çevrede ekolojik dengeyi bozmasına neden olmaktadır? ifadelerini kullandı.

?HASSASİYET ARTTI?

Son yıllarda çevre ile ilgili hassasiyetin arttığını ifade eden Belediye Başkanı Sami Aydın ise ?Bunun farklı sebepleri var; birinci boyutu çevre sağlığımızı doğrudan etkileyen bir faktördür. İkinci boyutu, bunun çok ciddi bir ekonomik değer olduğudur. Ülkemizde şehirlerin büyümesi ile beraber atıkların bertaraf edilmesinin ciddi bir probleme dönüştüğünü görüyoruz? diye konuştu.

?HEPİMİZ SORUMLUYUZ?

Aydın, sözlerine Sivas Belediyesinde çevre ve atık dönüşümüne yönelik çalışmalardan bahsederek devam etti.

Son olarak Vali Salih Ayhan´ın eşi Zeynep Akkiraz Ayhan, ?Çevre bilincinin oluşmasını sadece sosyal sorumluluk projesi ve gönüllülük esaslı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu hepimizin mecburiyeti, hepimiz bundan sorumluyuz. Bu bilincin oluşması gerekiyor. Sizlerin de inşallah bu bilincin daha da artması, bu sorumluluğu daha fazla insanların üstlenmesi için elinizden gelen her şeyi yapacağınıza inanıyorum? dedi.

Daha sonra çalıştaya geçildi. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun ve öğretim elemanları hazırladıkları ?Sıfır Atık? sunumlarını katılımcılar ile paylaştılar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER