Uğur YİĞİT
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ?Tüm dünyada ve Türkiye´de en yaygın kullanılan tütün ürünü sigaradır. Dünyada her yıl tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle milyonlarca kişi yaşamını yitirmektedir. Kendisi sigara içmediği halde başkalarının içtiği sigaraların zararlı etkilerinden dolayı her yıl binlerce kişi hayatını kaybetmekte olup bu durumdan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır. Sigara sadece içene değil, çevresindekilere de zarar vermektedir. Dumanı ile etrafa yayılan zararlı maddeler sadece nefesle değil, cilt üzerinden de emilerek vücuda zarar verebilir. Kana rahatlıkla karışarak vücudun bütün organlarını olumsuz etkiler. Sigara dumanının insan vücudunda doğrudan temasta olduğu organların başında solunum sistemi ve akciğerler gelmektedir.? denildi.
Açıklamada, ilimizde dumansız hava sahası uygulamasının güçlendirilmesi ve tütünle mücadele konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla, tüm binaların kapalı mekanlarında bugün sigara denetimi yapılacağı belirtilerek şu ifadelere yer verildi.
4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun´un ikinci maddesinde tütün ürünü tüketilmesinin yasaklandığı açık ve kapalı alanlar sayılmıştır. Tütün ürünlerinin tüketiminin yasak olduğu alanlar kanunda şu şekilde belirtilmektedir. Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dâhil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanları, taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları, özel eğitim ve öğretim kurumları dâhil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanları, apartmanın merdivenleri veya asansörü gibi, kapalı ortak kullanım alanlarıdır. Kapalı mekanda tütün ve tütün mamulleri kullanılması durumunda kullanan kişiye Kabahatler Kanununun 39´uncu maddesi gereği, Tütün ürünleri tüketimin yasak olduğu işletmeler tütün ürünün tüketimine izin veriyorsa 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun cezai hükümleri gereği cezai işlem uygulanır. Kapalı alanlarda tütün ürünlerinin kullanımını önlemeye yönelik uygulamalar, çocuk ve gençler başta olmak üzere tütün ürünü kullanmadığı halde, tütün dumanına maruz kalanları korumayı amaçlamıştır. Bağımlılıkla mücadele çalışmalarında temel prensip koruma ve önlemedir. Ülkemizdeki tütünle mücadele çalışmaları; siyasi iradenin, kamu otoritesinin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, medyanın iş birliğinde büyük bir kararlılıkla sürdürülmektedir.?
Editor : Haberpanelim