Ekonomi

Sigaraya Rekor Zam

Tiryakilere bir kötü haber daha geldi. Yıl başından itibaren sigaraya zam gelecek. İşte detaylar…

Sigaraya Rekor Zam
29-12-2023 14:39
SİVAS

 HABER MERKEZİ

 Tütün ve tütün ürünlerindeki özel tüketim vergisi, Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir kararla düzenlendi. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu kapsamında maktu vergi tutarı, ÖTV oranları ve asgari maktu tutarı değiştirildi.Bu düzenlemenin Ocak ve Haziran dönemleri için geçerli olmayacağı belirtildi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, tütün yerine kullanılan purolar, sigarillolar, uçları açık purolar ve sigaralarda ÖTV oranı yüzde 57'ye yükseltildi.

MAKTU VERGİ TUTARI ARTTI

 Ayrıca maktu vergi tutarı 4,80 TL, asgari maktu vergi tutarı ise 1,42 TL olarak belirlendi. Yeni düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak. ÖTV oranlarının tütün ve tütün ürünlerinde yüzde 63'ten yüzde 57'ye çekilmesiyle birlikte, maktu ÖTV'ye eklenen fark, sigara fiyatlarını etkileyecek.Ucuz sigara fiyatlarında artış yaşanırken, pahalı sigara fiyatlarına daha yüksek oranda zam yapılmayacak. Nispi vergi tutarı azalırken, paket başına düşen maktu vergi tutarı arttı.

 NE KADAR ZAM GELECEK?

Maktu vergi 1.1043 TL'den 4.8058 TL'ye çıktı ve asgari maktu vergi tutarı paket başına 22.228 TL'den 28.498 TL'ye yükseldi.Bu düzenleme ile birlikte, 50 TL'nin altında sigara üretimi yapılmayacak ve firmalar, sigara zam miktarını 7.5 TL'den 5.2 TL'ye düşürdü. Maktu ÖTV sebebiyle sigaraya 3.5 TL zam gelmesi beklenmektedir.

 

sivas son dakika  sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER