Aydın DELİKTAŞ
Sivas İl Sağlık Müdürü Selçuk Moğulkoç 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada sigaranın yılda ortalama 8 milyon insanın ölümüne neden olduğunu ifade etti.
Küresel tütün salgınını önlemek üzere Dünya Sağlık Örgütü çatısı altında hazırlanan ve 182 ülkenin taraf olduğu Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi uyarınca gerçekleştirilen mücadelede önemli adımların atıldığını Türkiye’nin tütün kontrolü alanında etkin düzenlemelere sahip öncü ülkelerden biri olduğun aktaran Moğulkoç, “Temel amaçları; tüketimi azaltmak, tütün tüketimine başlamayı önlemek ve pasif etkilenimi ortadan kaldırmak olarak belirlenen tütün kontrolünde Bakanlığımız, Anayasa ve Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi temel teşkil etmek üzere, 4207 ve 4733 sayılı Kanunlarda ve ilgili diğer mevzuatta belirlenen görevleri ile bu alanda etkin bir şekilde yetkilendirilmiştir.” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir hastalık olarak tanımlanan tütün bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Moğulkoç, “İlimizde sigara bırakma poliklinikleri bu imkanı tüm halkımıza ücretsiz ve yaygın şekilde sunarak önemli bir görevi yerine getiriyor. Tütünü bıraktıktan 20 dakika sonra kalp hızı ve kan basıncı normalleşir. 12 saat içinde kandaki zehirli gaz karbonmonoksit seviyesi normale iner. 2-12 haftada dolaşımınız iyileşir ve akciğer fonksiyonlarınız gelişir. 1-9 haftada öksürük ve nefes darlığı azalır. 1’nci yılda kalp ve damar hastalığı riski içmeye devam edenin yarısına kadar iner. 5’nci yılda felç-inme riski içmeyenlerle eşitlenir. 10’nci yılda akciğer kanserine yakalanma riski içenlerin yarısı seviyesine gerilerken ağız, gırtlak, yemek borusu, mesane, rahim ağzı ve pankreas kanseri riskleri de ciddi oranda azalır. 15’nci yıl koroner arter hastalık riskinin artık içmeyenle aynı olacak kadar gerilediği zamandır. Tütün kullanmaktan vazgeçilen her yaş için, kalan hayat süresi ve konforu için önemli bir kazanımdır.” diye konuştu.
Editor : Yunus BUDAKTAŞ