Gündem

Sivas İçin Ne Yapsak Az

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi son 20 yılda Sivas’a her yıl 1.1 milyar lira destek verdiklerini ifade ederek bu desteğin artarak devam edeceğini söyledi. Tarım, orman ve su alanında Sivas’a daha fazla destek vereceklerinin altını çizen Bakan Kirişçi, “Sivas'ımızı tarımsal üretimde ilk sıraya inşallah yerleştireceğiz. Çünkü bu birikim var. Bu potansiyel ve zenginlik var" dedi.

16-04-2023 13:34
SİVAS

Arife DEFNE ARSLAN

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tarım Sektörü Temsilcileri ile Sivas Valiliği Ek Binası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıya Vali Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından katılımcılara hitap eden Bakan Kirişçi, göreve geldiği günden itibaren 38 sektör toplantısı gerçekleştirdiğini aktaran Kirişci, 39'ncu toplantıyı Sivas'ta yaptıklarını söyledi.

ÜRÜN ARZI KONUSUNDA SIKINTI YOK

Kirişci, Türkiye'nin 21 yıldır izlediği doğru politikalarla bugüne kadar hiçbir ürünün arzı noktasında sıkıntı yaşamadığını vurgulayarak, sektörün üretim yapmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Tarımda suyun çok önemli olduğunu dile getiren Kirişci, "Türkiye'nin 112 milyar metreküp suyu var ama 58 milyar metreküplük kısmını şu anda kullanıyoruz. Bunun da yüzde 77'si yaklaşık 44 milyar metreküpünü tarımsal sulamada kullanıyoruz. Geri kalan yüzde 23'lük kısmı da evlerimizde ve sanayide kullandığımız sular." dedi.

SU FAKİRİ OLACAĞIMIZ BİLMEMİZ LAZIM

Türkiye'nin, 1313 litre kişi başı su tüketimiyle su stresi altında olduğunu belirten Kirişci, "Bu 1000 ile 1700 arası su stresli ülke olarak tanımlanıyor ama 1000'in altına düştüğünde su fakiri ülke oluyoruz. Biz iklim değişiminin olumsuz etkisi olmasa bile önümüzdeki 30-40 yılı öngörmeden daha erken bir zamanda su fakiri bir ülke olacağımızı bilmemiz lazım. Çünkü bizim nüfusumuz artmaya devam ediyor." diye konuştu

SOĞAN VE PATATES İSTİSMAR EDİLİYOR

"Seçimden seçime patatesi, soğanı konuşan bir halimiz var" Kirişci, tarım ve ormancılık adına yeni bir dönemi başlattıklarını ve planlı tarımı hayata geçireceklerini belirterek, "Şimdi mesela güncel olan soğan meselesi var, soğanla ilgili de bir arz açıklığından falan da değil, üretimle ilgili, arzla ilgili önemli bir problem yok ama tarımın doğasında vardır. Yani seçimden seçime patatesi, soğanı konuşan bir halimiz var. Bunların istismar edildiğini özellikle belirtmek ve vurgulamak isterim. Biz istiyoruz ki üreticinin geliri istikrara kavuşsun, üretici öngörülebilir bir süreci dikkate alarak üretim yapsın. Burada 1 yıl ona 1 yıl buna değil, üretilmesi gerekenlerin ne olduğuna karar vermiş, bir kamu otoritesi tarafından yönlendirilmiş bir çiftçi olsun istiyoruz.""14 Mayıs önemli bir seçim"Bakan Kirişci, bu yılın her bakımdan önemli olduğunu vurgulayarak, "Tıpkı rahmetli Adnan Menderes'in 'Yeter söz milletindir' dediği gibi şimdi bir 14 Mayıs önümüze çıktı. 14 Mayıs önemli bir seçim, ülkemiz için değil, ülkemize bel bağlamış mazlum coğrafyalar için, dünya barışı, bölge barışı için de çok önemli bir seçim." dedi.

KRİTİK BİR KONUMA SAHİP ÜLKEYİZ

Türkiye'nin hiçbir dönemde olmadığı kadar dünya barışı açısından kritik öneme haiz bir ülke haline geldiğini dile getiren Kirişci, "Bunlar durup dururken olmadı. Bu, Türkiye'nin ekonomik, siyasal, sosyal alanda, savunma sanayinde, eğitimde, sağlıkta, tarımda, ulaşımda aklınıza gelebilecek her alanda kat ettiği mesafeden kaynaklı olan durum. Ben yiğidim demekle yiğit olunmaz, ben buranın abisiyim demekle abi olunmaz, ben buranın hamisiyim demekle de hamisi olunmaz. Kendi bütçesine göre, dünyada bütçesiyle oranlandığında yaptığı yardımlar noktasında ilk sırada yer alan bir ülke olmamız da bir rastlantı, tesadüf değil. 135 günde yapılan Devrim otomobilinin önünü kesenler, bu kez devrin otomobili Togg'un önünü kesemedi. Milli muharip uçağımız da inşallah hangardan çıktı, üretimiyle ilgili olan süreç devam edecek." şeklinde konuştu.

TAHIL KORİDORUNDAN 890 GEMİ GEÇTİ

Kirişci, tahıl koridoru hakkında da bilgiler vererek, "Geçen geminin sayısı 890. Bu zamana kadar 890 gemi geçti. Süre 6 ay uzatıldı, şimdi 2 ay daha uzatıldı. İhtiyaç olursa bunun da uzatılabileceğini söyleyebiliriz. Ama burada sadece 445 dolar olan buğdayın tonu, 280-290 dolara gerilemedi, aynı zamanda dünya bir nefes aldı. Yani emtia fiyatlarında da bir gerileme oldu ve dünyadaki o panik havası gitti." diye konuştu.

AİLEYİ KIRSALDA TUTAMIYORUZ

"Kirişci, tarım organize sanayi bölgesi sayısını artırmayı da hedeflediklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyle tamamladı: "Tüm Türkiye'de tarım OSB sayısını 100'ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Çünkü tarım sektörüne ormana gençlerimizin ilgisi en alt düzeyde. Bunların ilgisini çekmek için gençlerimizden bu alanda faaliyet göstermek isteyenlere arazi tahsisi, buradaki faaliyetler için ihtiyaç duyacakları finansman, üretecekleri ürünü alım garantisi, bu üç aşamalı uygulamayı bu kardeşlerimize inşallah sunacağız. Kadını kırsalda tutamadığımız için aileyi tutamıyoruz ve aileyi de tutamadığımız için gençler de heba oluyor. Biz bu gençlerin TEKNOFEST kuşağı gibi tarıma da ilgi göstermelerini sağlamak için aileyi burada ailenin direği olan anneyi sosyal güvenliğe kavuşturacağız. Sosyal güvenliği olan bir anne, aileyi toparlayacak. Böylelikle ailenin başka yerlere gitmesi söz konusu olmayacak."

Toplantının sonunda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından hibe almaya hak kazanan çiftçilere temsili çekleri verildi. Çiftçileri çeklerini, Tarım ve Orman Bakanı Kirişci ve il protokolünün elinden aldı.

 

 


Editor : Yunus BUDAKTAŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER