Yaşam

Sivas’ın Kavut Tatlısı Unutulmaya Yüz Tuttu

Sivas'ın asırlık kış tatlısı “kavut” unutulmaya yüz tuttu.  Seferberlik tatlısı olarak da olan “kavut”  yavaş yavaş unutuluyor.

03-10-2023 12:56
SİVAS

Arife Defne ARSLAN

Anadolu’nun kadim damak tadı olan “kavut” unutulmaya başladı.

Kavut, düz arazilerde buğday ve arpa ekiminin bol olduğu yerlerde yapılan bir tatlı çeşidi olarak bilinir.

Buğday ve arpanın karıştırılıp tandırda kavrulması ve öğütülmesi ile meydana gelen kavut tatlısı, içine pekmez, bal, şekerli su katılarak tatlandırılarak yenildiği belirtilmekte. Kavut tatlısı son dönemlere kadar Sivas´ın bir çok köy, kasaba ve ilçesinde yapılmaya hala devam edilirken yeni tatlı çeşitlerinin insanların hayatına girmesi ile bu tatlının unutulmaya başlandığı görüldü.

Hitit İmparatorluğu'na kadar uzanan ve 3500 yıllık bir geçmişi olan tatlının çok önemli tarihsel bir görev de ifa ettiği araştırmacılarca vurgulanmakta. Köy ve kasabalarda kış oturmalarının baş eğlencesi olan kavut tatlısının mideyi rahatlatan bir özelliği olduğu da olduğu biliniyor. Kavut tatlısı “Kara Tonus” yöresi diye tabir edilen Altınyayla, Şarkışla, Ulaş, Kangal yörelerinde görülen bir tatlı çeşidi olarak biliniyor.

Kavut Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kavurganın dövülerek arpa unu katılmasının ardından taş el değirmenlerinde öğütülmesi ile elde edilen una, şerbet, pekmez veya bal şerbeti katılarak kavut yapılır. Buğdayı çok olmak üzere, arpa, yulaf ve çavdar birlikte sac üzerinde kavrulur, değirmende öğütülür ve elenir.

Torbalara konularak gerektiğinde kavut hazırlamakta kullanılır. Tatlandırma için eskiden daha çok bal veya pekmez şerbeti kullanılır. Kavut için ahlatın fazla yetiştiği dağ köylerinde, ahlat kurutulur, el değirmenlerinde çekilir, un haline getirilir. Buğday, arpa, mısır karışımından kavrulup, öğütülerek hazırlanmış una katılarak da kavut yapılabilir.

sivas son dakika  sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER