Tarım

Sivas’ın Yerli Buğdayının Ekimi Yapıldı

Sivas’ta 2010 yılından bu yana sürdürülen tarımsal AR-GE çalışmalarının sonucunda elde edilen üç ayrı ekmeklik buğday çeşitlerinin ekim töreni gerçekleştirildi. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy tarafından geliştirilen buğday çeşitleri toprakla buluşturuldu.

Sivas’ın Yerli Buğdayının Ekimi Yapıldı
04-11-2024 14:46
SİVAS

Yunus BUDAKTAŞ

Sivas’ta uzun yıllardır tarımsal AR-GE çalışmalarının neticesinde Sivas ili iklim koşullarına uygun olarak ekmeklik buğday çeşitleri geliştirildi. Prof. Dr. Tolga Karaköy tarafından 2010 yılından beri sürdürülen buğday ıslah çalışmaları geçtiğimiz aylarda neticelendi. Prof. Dr. Karaköy’ün yıllar süren çalışmalarının ardından Sivas’ta iklim koşullarına uygun 3 yeni çeşit buğday ıslah edildi.

 

Elde edilen çeşitlerin tohumluk üretim ekimi Çiftçi Mehmet Okatan’ın arazisinde Prof. Dr. Tolga Karaköy ve yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Ekim töreninde ıslah çalışmalarının önemini aktaran Tolga Karaköy, “Tarımsal AR-GE alanında birçok bitki türüne yönelik çalışmalar yapılıyor, bunların başında ülkemiz açısından son derece önemli olan tahıllar geliyor. Buğday, arpa ve yulaf başta olmak üzere soya, şeker pancarı ve yem bitkileri alanında ıslah çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

AR-GE ÇALIŞMALARI BAŞARIYLA SONUÇLANDI

Karaköy, Sivas’ta yapılan AR-GE çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını ifade ederek, “ 2010 yılından bu yana yapmış olduğumuz tarımsal AR-GE çalışmalarında ilk defa ekmeklik buğday çeşitleri geliştirildi. Elde edilen çeşitlerimiz ilimiz iklim koşullarında ıslah edilmişlerdir. Yüksek verim ve kalite değerlerine sahip olup 2024- 2025 yılı ekim sezonunda tescil edilen ‘Kuantum, Hakim ve Man-2021’ çeşitlerimizin tohumluk üretim ekimini çiftçimiz Mehmet Okatan ile gerçekleştiriyoruz. 2025- 2026 yılı üretim sezonunda üç çeşidimizi çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

 “ÜÇ ÇEŞİDİMİZ TESCİL EDİLDİ”

Üç adet ekmeklik buğday çeşidinin tescil edildiğine değinen Karaköy, “Üç çeşidimiz tescil edildi. 2- 3 yıl içerisinde yeni ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerimiz de tescil edilerek çiftçilerimizin hizmetine sunulacak. Yapılan ıslah çalışmalarında yeni çeşitlerimizin, eskiden süregelen ve yetiştirilen çeşitlerden daha üstün olmasına özen gösteriyoruz. Yeni çeşitlerimizin verim ve kalite kriterleri bakımından daha yüksek olmalarına ve un fabrikalarımızın istediği kalite değerlerine sahip çeşitlerin geliştirilerek çiftçilerimizin de yüksek kalitedeki ürünlerden yüksek kazançlar elde etmesini arzu ediyoruz. Yeni çeşitlerimizin verim ve kalite açısından yüksek değerlere sahip olması bizim için son derece kıymetli ve önemlidir” şeklinde konuştu. 

 

 


Editor : Yunus BUDAKTAŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER