Gündem

SİVAS RAPORU TÜRKİYE´YE MODEL OLACAK

SİVAS RAPORU TÜRKİYE´YE MODEL OLACAK

SİVAS RAPORU TÜRKİYE´YE MODEL OLACAK
26-10-2017 07:59

Sivas Tarım Platformu tarafından geçtiğimiz gün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba´ya sunulan ?Kuraklık Hasar Tespit Raporu´ Türkiye´ye model olacak. Bakan Fakıbaba, ilimizde yaşanan kuraklığın yanı sıra çiftçilerin yaşadığı sıkıntıların çözümü noktasında taleplerin yer aldığı raporun Türkiye´ye model olabileceğini belirterek, danışmanlarına Sivas raporu üzerinde ?çalışın´ talimatı verdi.

ÇİFTÇİYE MÜJDE,

BORÇLAR YAPILANDIRILACAK

AK Parti Sivas Milletvekilleri Habip Soluk, Hilmi Bilgin, Selim Dursun, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü İsmail Köse, Şarkışla Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Bayazıt ve Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu´ndan oluşan heyetin taleplerini dinleyen Bakan Fakıbaba, çiftçiye müjde vererek, ?Torba Yasası´nda yer aldı. Borçlar ertelenmeyecek ancak yapılandırılacak? dedi.

KOMBİNADA İLK KESİM KASIM´DA

Ankara´da gerçekleştirilen bakan ziyaretinden Sivas´a müjdelerle döndüklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, geçmişte iki kez açılan ancak günümüzde faaliyette olmayan Et ve Süt Kurumu Sivas Et Kombinasında ilk kesimin Kasım ayında gerçekleştirileceğini müjdeledi. Kangal´da Tarsim sigortalarında yaşanan sorunlara da değinen Çetindağ, ?Bakanımız ilgilenme sözü verdi. İnşallah bu sorun da kısa sürede çözüme kavuşturulur? dedi.

Erhan CEYLAN/

Sivas Tarım Platformunda yer alan heyet, geçtiğimiz gün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´yı ziyaret etti.

Ziyarette, AK Parti Sivas Milletvekilleri Habip Soluk, Hilmi Bilgin, Selim Dursun, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü İsmail Köse, Şarkışla Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Bayazıt ve Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu´ndan oluşan heyetin taleplerini dinleyen Bakan Fakıbaba, ardı ardına müjdeler verdi.

DANIŞMANLARA ?ÇALIŞIN´ TALİMATI

Kuraklık nedeniyle yaşanan rün kaybının yanı sıra çiftçinin borç ertelemesi, TARSİM sigortasında yaşanan sorunlar, faaliyete geçirilemeyen Et ve Süt Kurumu Sivas Kombinası, arazi toplulaştırması, ithal danaların dağıtımının kış şartları göz önüne alınarak Sivas´tan başlatılması, kesim garantili sözleşmeli besicilik ve Ot Borsası kurulması için yer tahsisi konularının yer aldığı raporu inceleyen Bakan Fakıbaba, raporun Türkiye´ye model olabileceğini belirterek, danışmanlarına Sivas raporu üzerinde ?çalışın´ talimatı verdi.

İLK KESİME BAKAN DA KATILACAK

Ankara´da gerçekleştirilen görüşmeyle ilgili açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, geçmişte iki kez resmi olarak açılan ancak bir türlü faaliyete geçirilemeyen Et ve Süt Kurumu Sivas Et Kombinasında yaşanan sıkıntıların yakın sürede çözüme kavuşturulacağını belirtti.

Şuanda tadilatta olması nedeniyle hizmet veremeyen kombinada ilk kesimin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba´nın katılımıyla Kasım´da gerçekleştirileceğini söyleyen Çetindağ, ?Sivas heyeti olarak çiftçimizin yaşadığı sıkıntıların yanı sıra ilimizde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi noktasında taleplerin yer aldığı rapor Sayın Bakanımızın ilgisini çekti. Bakanımız birçok talebin ülke genelinde yaşanan sıkıntıları çözebileceğini belirterek danışmanlarına talimat verdi.

SİVAS, ERZİNCAN VE TOKAT´TA

KESİM GARANTİLİ DESTEKLEME

Hazırladığımız raporun Türkiye´ye model olabileceğini belirtti. Ayrıca Sivas Et Kombinasının ayakta kalabilmesi için yeni desteklemeler de gündeme geldi. Tarım Bakanlığı yeni bir model üzerinde çalışıyor. Sivas, Erzincan ve Tokat´ta besicilere özel kesim garantili desteleme modeli uygulanacak. Böylece hem hayvancılık gelişecek hem de kombinamız işletilmiş olacak. Tarım Krediden sağlanacak finansman ile besiciye 10 ila 50 arasında büyükbaş hayvan dağıtılacak. Bu hayvanlara bakım kapsamında ise Bakanlığımız hem yem desteği verecek hem de 1 kişinin sigortasını karşılayacak? diye konuştu.

YAPILANDIRMA TORBA YASASI´NDA

Çetindağ, kuraklık nedeniyle çiftinin zor duruma düştüğünü, borçlarını ödeyemez hale geldiğini belirterek, ?Bu konu da raporumuzda yer aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Fakıbaba, konunun takipçisi olduğunu, borçların ertelenmeyeceğini ancak yapılandırılacağını ve yapılandırmanın Torba Yasası´nda yer aldığını söyledi. Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Kangal ilçemizde Tarsim sigortalarında yaşanan sıkıntıların da kısa sürede çözüleceğinin sözünü aldık? dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER