Gündem

Sivas Sektörün Parlayan Yıldızı Olacak

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) Sivas Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan Türkiye'nin en modern ve en büyük boji fabrikası, düzenlenen törenle hizmete açıldı.  Açılışa katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni açılan boji fabrikasıyla Sivas’ın sektörün parlayan yıldızı olacağını söyledi.

Sivas Sektörün Parlayan Yıldızı Olacak
14-03-2024 10:05
SİVAS

DEMET KARAKUŞ

Türkiye’nin en büyük boji fabrikası Sivas’ta açıldı. Açılışa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Vali Yılmaz Şimşek, TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Sivas Milletvekilleri Hakan Aksu, Rukiye Toy ve il protokolü katıldı.

Açılışta konuşan Açılışa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Demiryolu araçlarının en önemli bileşeni olan Boji Üretim Fabrikası’nı açarak 74 yıl aradan sonra Türasaş Sivas Bölge Müdürlüğüne kurulan fabrikayı kazandırmanın da gururunu yaşıyoruz. 2019 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir Sivas ziyaretinde, ülkemizde yapılan tüm proje ve yatırımlara engel olmaya çalışanlara karşı “Türasaş'ı inadına büyüteceğiz” demişti. Sivas’a verilen sözü tuttuk 74 yıl aradan sonra Türasaş Sivas Bölge Müdürlüğünün kapasitesi ve iş çeşitliliğini arttıracak büyük bir fabrikayı hayata geçirdik. TÜRASAŞ’ı, Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden birine dönüştürdük.  Bugüne kadar uluslararası standartlarda; yeni nesil lokomotifler,  dizel ve elektrikli tren setleri,  yolcu vagonları,  yük vagonları, cer konvertörü, cer motoru, dizel motor, tren kontrol yönetim Sistemi gibi ana, kritik ve alt ürünleri artık kendimiz üretiyoruz. Ayrıca Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023 yılı; ilk milli elektrikli tren setlerimizi hizmete aldığımız, yüzde 70 yerlilik oranı ile üretilen yerli ve milli sürücüsüz metro aracımızı raylara indirdiğimiz, ilk yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerini kullanmaya başladığımız bir sene oldu. “ dedi.

SİVAS EKONOMİSİNE KATKI SUNACAK

Açılışı gerçekleştirilen fabrikanın demiryolu sanayisinin gelişimi adına çok büyük bir adım olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Ülkemizin en modern ve en büyük kapasiteli boji üretim fabrikasını Sivas’ta inşa ettik. Yeni fabrikamızda; 10 bin 500 metrekare kapalı alanda Avrupa standartlarında üretim yapacağız. Artık, yıllık bin 500 adet olan üretim kapasitesini, 4 bin 600 adete çıkardık. Yıllık 9 bin 200 adet tekerlek takımı üreteceğiz.  Sektörün dışa bağımlılığını azaltarak, yerlilik oranı yükselteceğiz. Artık, demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan her türlü aracın ihtiyacı olan bojiler bu fabrikada üretilecek. İhtiyaç olan yere Sivas’tan gidecek. Sivas ekonomisi başta olmak üzere ülke ekonomisine de katkı sunacak olan Boji Üretim Fabrikamızda istihdam edilecek olan 250 yeni personelin 110’u şimdiden işbaşı yaptı. Diğerleri de en kısa zamanda işbaşı yapacak. Fabrikamız istihdamın ve üretimin yanında demiryolu yan sanayiinin gelişmesine de katkı sağlayacaktır. 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programına giren iki yeni proje; Uaıs tipi askeri araç taşıma vagonu ve tır dorsesi taşıma vagonu prototip ve seri üretimleri de Türasaş Sivas Bölge müdürlüğümüzde yapılacak. Canı gönülden inanıyorum ki Türasaş marka değeri altında Sivas Bölge Müdürlüğü her geçen yıl kapasitesini ve iş çeşitliliğini artırarak yük vagonu üretimi, onarımı, boji ve tekerlek üretimiyle demiryolu sektörünün parlayan yıldızı haline gelecektir.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılar, yılda 4 bin 500 boji üretilecek fabrikada incelemelerde bulundu.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER