Gündem

Sivas'ta Büyük Tehlike

Türkiye’nin ve Sivas’ın en önemli gölleri arasından yer alan ve yüzlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapan Ulaş Gölü’nde su oranında azalma yaşanıyor. 

Sivas'ta Büyük Tehlike
04-07-2024 13:56
SİVAS

DEMET KARAKUŞ

 'Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan' olarak tescillenen Ulaş Gölü'nde su seviyesi, son zamanlarda yağış azlığı ve bilinçsiz sulama nedeniyle ciddi oranda düştü. Göçmen kuşlara ev sahipliği yapan göl yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Suyun azaldığı gölde, yaban hayatı da olumsuz etkileniyor. Su almak için göl kenarlarına ilçe sakinleri tarafından izinsiz kurulan su pompaları da dikkat çekiyor.

GÖLE İNSANLAR ZARAR VERİYOR

Göldeki su seviyesinin düşmesindeki başlıca nedenin bilinçsiz sulama olduğu söyleyen ilçe sakini Murat Ceylan (35), "Bu durumun başlıca nedenleri arasında hava sıcaklığı ve çiftçilerimize ait çok sayıda su motoruyla yapılan bilinçsiz sulama yapılması bulunuyor. Zaten gölümüze kısıtlı miktarda su geliyor. Çiftçiler buradan tarlalarına su çekiyor. Pancar, ekin, patates ve fasulye suluyorlar. Kendi bahçesini dahi buradan sulayan insanlar var. Göle büyük zarar veriliyor. Burada bilindik 91 tane kuş çeşidi vardı, şu an bu sayı 5-6 civarına kadar geriledi. Kalan türlerse buranın kalıcısı, çünkü başka bir yere gidemiyorlar" diye konuştu.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER