SULTAN ÖZKARAMAN/
Sivas’ta genellikle kampüs içerisinde fakültelerin önlerinde ya da yolda ikna edilerek İngilizce eğitim seti satın aldıkları kişiler tarafından dolandırıldığını iddia eden onlarca kişinin, Tüketici Hakem Heyetleri ’ne başvurduğu ortaya çıktı.
Bu yöntemi kullananların vatandaşları ikna edebilmek için dakikalarca ayrıntılı açıklamalar yaptığını ve dil öğrenmenin kişiye faydalarını ve istihdam konusunda kolaylıklarını anlatarak ikna sürecini kolaylaştırdığı belirtildi.
Sivas’ta da son zamanlarda mağdur olanların sayısı bir hayli artmaya başladı. Öğrenciler kendi aralarında birlik oluşturarak toplu şekilde şikâyet talebinde bulunmak ve gerekli tedbirleri öğrenmek adına Sivas Adliye Sarayına gitmek için yola çıktılar.İddiaya göre, kendilerini üniversite öğrencisi olarak tanıtan bu kişiler, ikna ettikleri kişilere form doldurtarak internet üzerinden verilen İngilizce eğitim seti satıyor ve 14 gün içinde iptal etme hakları olduğunu belirtiyor. Ancak form doldurulmasının ardından 15. gün internet üzerinden bir ders dahi almayan mağdurlara telefon edilerek, borçları olduğu belirtilerek para istenirken; mağdurlar para ile satılan bu sitelerin içeriğinde çalıntı videoların da olduğunu dile getirdi.
“SADECE SİVAS’TA DEĞİL”
Bu yöntemle dolandırıldığını söyleyen mağdurlar, Cümlelerinde şu ifadelere yer verdi. "Bu durum sadece Sivas’ta değil Türkiye’nin dört bir yanında oluyor insanları zaafından vuruyorlar. Bizler bir yerlere gelebilmek adına ailemizden uzak kalarak çeşitli zorluklara rağmen eğitim hayatımızı devam ettirmeye çalışırken bizi istihdam hayali ile kandırıyorlar. İnsanlar çok dikkat etsinler bu tuzağa düşmesinler.”
Yetkililer bu yöntemde dolandırıcıların ruhsat için bir vilayetin Ticaret Müdürlüğü’nden izin aldığını, o Ticaret Müdürlüğü’nün de gelen şikâyetlerden ötürü ruhsatını iptal ettiğini ancak, dolandırıcıların başka bir vilayete gidip oradan da izin aldıklarını söyledi.
Bu konuda yüz binlerce insanın mağdur olduğunu söyleyen yetkililer, çoğunlukla öğrencilerin ailelerinden korktuğunu ve arkadaşlarından borç alıp talep edilen bu miktarı ödediğini belirtiyor.
"TÜKETİCİ CAYMA HAKKINI KULLANMAK 14 GÜN İLE SINIRLI DEĞİLDİR"
Tüketici Kanunu’na göre bu tür satışların yapılabilmesi için Ticaret Bakanlığı’ndan satıcı firmanın ruhsat alması ve bu ruhsat numarasını da sözleşmesinde belirtmesi gerekiyor.
Tüketici, 14 gün dolmadan firmayı telefonla arayıp sözleşmeden caydığını bildirirken karşı taraftan, ’Tamam işleme alındı’ cevabını alsa bile 14 gün dolduktan sonra ’Bize yazılı olarak bildirmediğiniz için ispat edemezsin’ cevabıyla karşı karşıya kalabiliyor ve hakkında icra takibi başlatılıyor.
Tüketici ’Bana yazılı cayma formu vermediler, doğru bilgilendirilme de bu
Editor : Sultan ÖZKARAMAN