Gündem

Sivas'ta Çiftçi Toprağa Küstürülmesin

Sivas’ta hububatta hasat dönemi yaklaşırken artan maliyetler nedeniyle çiftçiler buğday fiyatlarını oldukça merak ediyor. Çiftçinin toprağa küsmemesi ekilmedik arazi bırakılmaması için çiftçi ton başına 15 bin lira fiyat bekliyor. Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, geçen yıl pas hastalığı nedeniyle buğdayın alım fiyatlarının düşük kaldığını belirterek, beklentilerinin bu yıl ton başına 15 bin lira olduğunu söyledi.

Sivas'ta Çiftçi Toprağa Küstürülmesin
29-05-2024 15:41
SİVAS

DEMET KARAKUŞ

Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, yakın zamanda açıklanması gündemde olan  hububat alım fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Alım fiyatlarının belirlenmemesinin çiftçilerde endişeye neden olduğunu belirten Çoban, “Geçtiğimiz yıl alım fiyatları beklentinin altında kaldı ama eli nasırlı çiftçimiz buna da şükür dedi. Ancak bölgemizde ki ürünlerde görülen Sarı pas hastalığı nedeniyle ürünler alım fiyatlarının çok altında alıcı buldu. Bu yıl beklentimiz buğdayda ton başı 15 bin TL’dir” dedi.

MALİYETLER KARŞILANAMIYOR

Çiftçiye yönelik pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirten Çoban, çiftçilerin 2024 yılı buğday ve hububat alım fiyatlarının açıklanmasını beklediğini söyledi. Başkan Çoban, üreticinin mağdur olmayacağı bir şekilde rakamların belirlenmesi gerektiğini belirterek, “Çiftçimiz buğday fiyatlarında ton başına 15 bin TL fiyat bekliyor. Girdi maliyetlerindeki artışlar hesaplandığında bu rakamlar bile beklentiyi karşılamıyor. Her gün artan mazot fiyatları çiftçinin belini büküyor. Geçen yılki sertifikalı tohum ve gübre fiyatları belli. Bu senede oluşacak rakamları tahmin edebiliyoruz. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak buğday fiyatının ton başına minimum 15 bin TL olarak belirlenmesi bekliyoruz. Bu rakamın altında açıklanacak bir fiyat çiftçiyi toprağa küstürür. Geçen yılki fiyat dengesizliği nedeniyle zaten birçok çiftçi topraklarının bir kısmını ekmedi. Çiftçi maliyetlerini karşılayamıyor. Dünya nüfusunun her geçen gün artması, tarım arazilerinin daralması gibi koşullar düşünüldüğünde gelecek yıllar için tarım büyük önem taşıyor. Bu yüzden çiftçi desteklenmeli ve toprağa küstürülmemeli” dedi.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika



 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER