Ekonomi

Sivas'ta Çiftçilere Müjde! Milletvekili Aksu Açıkladı

AK Parti Sivas Milletvekili Hakan Aksu, planlama ürünlerinde planlamaya uygun üretim yapan çiftçilerin mazotunun yüzde 100’ünün, gübresinin ise yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanacağını belirterek, “Yeni dönemde buğdaya 634 lira destek vereceğiz. Ülkemizde Su Kısıtı olan 52 ilçede Planlama kapsamında üretim yapan çiftçimize ise belirlenen ürünlerde ilave 342 liralık bir destek daha sağlayacağız” dedi.

Sivas'ta Çiftçilere Müjde! Milletvekili Aksu Açıkladı
13-09-2024 11:25
SİVAS

Sultan ÖZKARAMAN/

Aksu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıkladığı “Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” ile Türkiye’nin tarımsal üretiminde yeni bir dönemin başladığını vurguladı.

Dünyada her geçen gün önemi artan suyu merkeze alan üretim planlamasıyla Türkiye’nin tarımda yüzyılın lokomotif ülkesi haline geleceğini ifade eden Aksu, iklim değişikliği, nüfus artışları, doğal afetler, göç, gıda milliyetçiliği, jeopolitik riskler ve daha birçok konunun dikkate alınarak yapılan çalışmanın Sivas’a ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.

AK Parti iktidarları döneminde Türkiye’nin tarımsal üretiminde sürekli olarak ilerleme kaydettiğinin altını çizen Hakan Aksu, bitkisel üretim planlamasının eylül itibarıyla hayata geçirildiğini, hayvansal ve su ürünleri üretiminde de 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Hakan Aksu, Türkiye’nin 68.5 milyar dolar tarımsal hasılayla Avrupa’nın birinci ülkesi, dünyada ise ilk 10 ülke içinde yer aldığını belirterek, Türkiye’deki ekilebilir toprakların yüzde 77’sinde ekilen ürünlerin planlamaya dahil edildiğini söyledi.

Milletvekili Aksu, çiftçilere mazot ve gübre desteğinin Temel Destek adı altında devam edeceğini, yeni modelde bu desteklerin nakdi olarak üreticilere ödeneceğini vurgulayarak, “Planlama kapsamındaki ürünlerde Planlamaya uygun üretim yapan çiftçilerimizin mazotunun yüzde 100’ünü, gübresinin ise yüzde 50’sini devletimiz karşılayacak. Üreticilerimizi merkeze alıyoruz. Planlamaya uygun olarak üretim yapan çiftçilerimize devletin desteği artarak devam edecek. Devlet, çiftçisinin, üreticisinin yanında” dedi.

Tarımda su kullanımının önemine işaret eden Aksu, Türkiye’nin tarımsal sulamasına yönelik yenilikçi, sürdürülebilir adımların atılacağını, bitkisel üretim planlamasında su kullanımının merkeze alındığını anlattı.

Hakan Aksu, planlamaya uygun üretim yapan tüm çiftçilere destekleme verildiğine işaret ederek, Türkiye’nin her geçen yıl artan tarımsal üretiminde verilen desteklemelerin payı bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’de yaklaşık 24 milyon hektar ekilebilir tarımsal arazi bulunduğuna dikkati çeken Aksu, “206 başlıkta geniş bir yelpazede yapılan üretimlerimizi ve 13 stratejik ürünün üretimini başarıyla gerçekleştireceğiz. Planlama ürünleri ekilebilir topraklarımızın yüzde 77’sinde yapılan üretimi kapsamaktadır” diye konuştu.

Hububatta 2027 planlama dönemi sonuna kadar yüzde 13'lük bir üretim artışı öngörüldüğünü, 35 milyon tondan yaklaşık 39.5 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Aksu, baklagil üretiminde yüzde 17'lik, yağlı tohumlarda da yüzde 22'lik bir üretim artışı hedeflendiğini kaydetti.

Milletvekili Aksu, tarımsal desteklerin ilk defa üretim döneminden önce açıklandığını belirterek, yeni modelde destek tutarlarının girdi maliyetleri baz alınarak belirlendiğini söyledi.

Aksu, “Yeni dönemde buğdaya 634 lira destek vereceğiz. Ülkemizde Su Kısıtı olan 52 ilçede planlamaya uygun üretim yapan çiftçimize ise ilave 342 liralık bir destek daha sağlayacağız. Ayçiçeğinde mazot ve gübre desteğini 732 liraya çıkartıyoruz. Su kısıtı olan ilçelerde üretildiği zaman 293 liralık ilave bir destek almış olacak. Planlama dışındaki ürünlerin tamamına da 138 lira ödeniyordu, bunlar da 244 liralık Temel Destek almış olacak” açıklamasında bulundu.

 

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER