DEMET KARAKUŞ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Sivas'ın kenevir ekilebilen 20'nci il olarak ilan edilmesi Sivas’ta büyük heyecan yaratmıştı. Kararın ardından Sivas'ta kenevir ekimine yönelik çalışmalar hız kazanmış ve bu kapsamda Sivas Valiliğinde ‘Sözleşmeli Kenevir Üretimi Protokolü İmza Töreni’ yapılmıştı.
BÜYÜK COŞKUYLA KARŞILANMIŞTI
Sivas merkez ve bazı ilçelerde üreticiler harekete geçmiş, protokolün imzalanmasının ardından kenevir ekimi için çalışmalara başlanmıştı. Sivas’ın ekim için destek alması ve ekim yapılması Sivas’ın tarım sektöründe önemli bir gelişme yaşayacağı bunun yanı sıra kenevir üretimiyle birlikte sanayinin de gelişeceği ifade edilmişti.
Ancak 2021 yılında büyük bir coşkuyla gerçekleştirilen ilk hasadın ardından Sivas’ta kenevir ekimi durdu. 2021 sonrasında ekim yapılmayan kenevir için başlangıçta yaşanan coşku ve heyecan yerini derin bir sessizliğe bıraktı.
MEVZUAT ENGELİ
İlk hasadın ardından çeşitli sorunlar baş gösterdi. Üreticiler kenevir üretimi sırasında ve sonrasındaki yapılacak işler için gerekli olan ağır mevzuat şartları gereği üretimi bıraktı. Üretim sırasındaki güvenlik önlemleri ve üretim sonrasındaki atıkların imhası yönündeki şartların maliyetli ve ağır olması nedeniyle üreticiler yeni üretime yanaşmadı. Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, üreticilerin bu noktada yaşadığı sıkıntılara değinerek, “Cumhurbaşkanımız Sivas'a kenevir ekimiyle ilgili izin vermesinin ardından Sivas'ta öyle bir hava oldu ki herkes kenevir ekecek, Sivas kalkınacak, fabrikalar kurulacak diye bir hızla giriş yapıldı. Daha sonra bir iş adamımız devreye girdi. Bununla beraber Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de gereken desteği vererek ekim için arazilerini açtı. İlk ekim yapıldı ardından hasat gerçekleştirildi. Ancak asıl sorun ondan sonra başladı. Tarım Bakanlığı’nın mevzuatındaki sıkıntılar ve ağır şartlardan dolayı ikinci yıl içinde kenevir ekilmedi. Bu mevzuattan dolayı çiftçilerimiz bir kez daha üretime yanaşmadı. Çiftçi mağdur olacağını bildiği için bir kez daha yanaşmıyor. Güvenlik şartlarını sağlamak oldukça zor” dedi.
MEVZUATIN DEĞİŞMESİ ŞART
Çetindağ, üretimin yeniden başlaması ve Sivas’ın kenevir ekiminden faydalanması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mevzuatı yumuşatması gerektiğine dikkat çekerek, “Şartlar ağır ve riskli. Üreticilerin bu sorumluluk ve yükümlülüğün altına girecek durumu yok. Hem ekim ve üretim sırasında hem de hasat sonrasındaki süreç için çeşitli şartların sağlanması gerekiyor. Ama bu şartlar ağır şartlar. Tarım Bakanlığımızın bu mevzuatı yeniden gözden geçirmesi ve şartları biraz daha yumuşatması gerekiyor. Aksi takdirde bu imkanlardan faydalanmak çok mümkün değil. Yaşanan durum ve ortaya çıkan tablo belli” ifadelerini kullandı.
SANAYİ AYAĞI EKSİK KALDI
Sivas’ta üretimi ve hasadı yapılan kenevir için sanayi ayağının eksik bırakıldığı ifade edildi. Sivas’ta bir yatırımcının hasat sonrası Organize Sanayi Bölgesi’nde bir iş yeri kiralayarak burada kenevir yağı üretmeye çalıştığı ancak yeterli ve gerekli tesislerin kurulamadığı için bir sonuç alınamadığı öğrenildi. Kamuoyu Sivas’ta gerekli sanayi tesislerinin yapılmadığı, üretimin fabrikasyona dönüştürülemediği bu nedenle de kenevir ekim desteğinden Sivas’ın hakettiği payı alamadığı kaydedildi. Sivas’ta yine bir yatırımın doğru planlama yapılmadan, gerekli fizibilite çalışmaları kurgulanmadan hayata geçirildiği için hüsranla sonuçlandığı ifade edildi.
sivas son dakika sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika
Editor : Haber Merkezi
Sivaskızı 9 ay önce
Fizibiletisini bakanlık yapmadan izin mi vermiş,altında başka neden ararım bunu.
Mevzu Sivas olunca malum kendi bürokratik kesimimiz eli ile Sivas valisi olan köy konumuna getirildi ,her mana da gelişen değil çöken kaybeden şehir olduk.
Kamu kurum ve kuruluşları başka illere taşındı kimse inkar edemez,yakın da Tapu kadastro da gider biz de alık alık izleriz.
İşlemleri yapmak için bilmem hangi ilde ki kadastro ya gideriz.Kenevir ne ki sürekli göç vererek insanını kaybeden bir şehir için