Gündem

Sivas'ta Kurban Sevkiyatına Sıkı Denetim

Sivas’ta yaklaşan kurban bayramı öncesi Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri hayvan hastalıklarını önlemek amacıyla kurbanlık hayvan yüklü araçların kontrollerini aralıksız sürdürüyor.

Sivas'ta Kurban Sevkiyatına Sıkı Denetim
30-05-2024 10:37
SİVAS

DEMET KARAKUŞ

2024 Yılı Kurban Bayramının yaklaşması dolayısıyla hayvan hareketliğin artış yaşanıyor. Bulaşıcı hayvan hastalıklarının engellenebilmesi ve sağlıklı gıda tüketiminin sağlanabilmesi için Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri denetimlerini sıklaştırdı. Şehirlerarası yollarda veteriner hekimler tarafından kurbanlık hayvan yüklü araçların kontrolleri aralıksız gerçekleştiriliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız yaptığı açıklamada uyarılarda bulunarak, “Kurbanlık olarak alınacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulan bilgisayar destekli veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpeleri ve pasaportları olması gereklidir. Bu aşamada İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak görevlerimizden bir tanesi de iller arası sevki talep edilen fakat küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında pasaportları bulunmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevklerine izin verilmemesidir. İller arası sevklerde hayvanların resmi veteriner hekim tarafından sağlık muayenesinden geçmiş olduğuna dair veteriner sağlık raporu bulunmalıdır. Veteriner sağlık raporu olmadan iller arası hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, bu hayvanların kesiminin yapıldığı kesimhane sahiplerine idari para cezası uygulanacağı bilinmelidir. Yol kontrol ve denetimleri sırasında nakil vasıtalarında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek şekilde aşırı olarak yüklenmiş hayvanlar ile hasta hayvanların bulunduğu tespit edilirse; bu tür hayvanları taşıyan araçlar sevkten alıkonulmasına ve hayvanların sağlık ve refahı yönünden gerekli tedbirler alınması da İl Müdürlüğümüz görevlerindendir.” dedi.

Nakil esnasında hayvanların araçlara aşırı yüklenmemesine özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Yıldız, “Bu araçların hayvanların sağlıklı bir şekilde yolculuk süresince yem ve su ihtiyaçları karşılanmasına ve yeterli havalandırma şartlarına sahip olmasına dikkat edilmelidir. Hayvan nakillerinde kullanılan araçlar; nakil öncesinde ve nakil sonrasında mutlaka temizlenip, dezenfekte edilmelidir. Bu kurallara uymayan yetiştiricilerimize, kesim yerlerine ve araç sahiplerine idari para cezası uygulanacağı unutulmamalıdır. Ayrıca vatandaşlarımız; Tarım ve Orman Bakanlığımızın Tarım Cebimde uygulaması ile Küpe Sorgulama kısmından kurbanlığınızın sağlık durumu, ırkı, aşıları ve diğer tüm bilgilerini hızlı ve kolay bir şekilde ücretsiz olarak kontrol edebilirler.” diye konuştu.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER