HABER MERKEZİ
Sivas’ın yatırım üssü ve cazibe merkezi olması için hayati önem taşıyan Lojistik Merkez Projesi’nin hayata geçirilmesi bekleniyor. Son yıllarda sanayi noktasında önemli yatırım ve teşvikler alan Sivas’ın bir yatırım üssüne dönüşmesi için önem arz eden proje için ilgili kurumların ve siyasilerin artık devreye girmesi temenni ediliyor.
YATIRIMCI HAREKET BEKLİYOR
Özellikle son yıllarda Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nin de aktif olmasıyla birlikte Sivas’ın Türkiye’de önemli bir merkez haline gelmesinin önünü açacak proje için iş insanları ve yatırıcımlar gerekli adımların atılmasını bekliyor. Projenin yıllardır yerinde saydığını ifade eden yatırımcılar Sivas’ın gelişmesi ve kalkınması için projenin üzerine düşülmesi gerektiği görüşünde.
SİVAS MÜJDELENMİŞTİ
2017 yılında bir müjde olarak duyurulan Lojistik Merkez Projesi devam eden yıllarda ağır aksak bir şekilde devam etti. Türkiye’nin coğrafi olarak merkezi noktasında bulunan, limanlar ile kuzey-güney, doğu-batı aksları arasında ulaşım üssü vazifesi gören Sivas'ın yapılacak olan lojistik merkezi ile konumunun fırsata çevrileceği öngörülüyordu. TCDD Genel Müdürlüğünce yatırım programına alınan ve altyapı inşası 2018 Eylülünde başlayan lojistik merkezin bir yıl içerisinde inşaat işleri tamamlanarak Sivas Kongresi'nin 100. yılı olan 4 Eylül 2019 tarihinde açılışının gerçekleştirilmesi planlanmıştı.
AÇILIŞ SÜREKLİ GECİKTİ
Sivas’ta pek çok yatırım ve teşvikin yaşadığı talihsizliği Lojistik Merkez Projesi’de yaşadı. 2019 yılında açılması planlanan merkez sürekli ötelenerek açılış için sürekli farklı tarihler verdi. Demirağ OSB’nin bile faaliyete başlayıp teşvik kapsamına alınmasına rağmen Lojistik Merkez Projesi bir türlü hayata geçirilemedi. Son olarak 2021 yılında açılacağı söylenen Lojistik Merkez Projesi’nin 2024’ün ilk yarısını geride bıraktığımız bugünlerde hala alt yapı çalışmaları bitirilmiş değil.
SİVAS TÜRKİYE’NİN 9. MERKEZİ OLACAKTI
Merkezin toplam alanının 550 bin metrekare olacağı ifade edilmiş bunun 215 bin metrekaresinin Demirağ OSB'nin içinde bulunacağı aktarılmıştı. İçinden demiryolu hattı geçen Demirağ OSB'nin, Lojistik Merkez ile planlanmış olmasının da müteşebbislere büyük kolaylık sağlaması bekleniyordu. Müteşebbislerin, ürünlerini taşıma sorunu yaşamadan yurt dışına dahi pazarlayabilecekleri vurgulanırken Türkiye’nin 9. lojistik merkezi olacak Sivas’ın, bir milyon ton taşıma kapasitesine sahip olacağı belirtilmişti. Ancak geçen süre zarfında faaliyete geçirilemeyen ve mevcut çalışmalar kapsamında 2025’tebitirilmesi planlanan Lojistik Merkezi açılması halinde Türkiye’nin 14. lojistik merkezi olacak.
YATIRIM CANLANACAKTI
Lojistik Merkezde pek çok depo, dağıtım ve kargo aktarma merkezleri, paketleme, montaj, demontaj, lojistik, taşımacılık ve sigorta şirketleri, bankacılık ve finans kurumları, gümrük idareleri, lojistik eğitim ve öğrenim kurumları, sosyal tesisler, lojistik sektör tedarikçileri satış ve servis yerleri, tır-kamyon ve binek araç parkları da yer alacaktı.
TCDD 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TOPU TACA ATIYOR
Projenin yürütücüsü konumunda bulunan Sivas TCDD 4. Bölge Müdürlüğü tarafından projenin mevcut durumuyla ilgili bir sorun yaşanmadığını, aksin her şeyin yolunda olduğunu ve çalışma takvimine uygun hareket edildiğini söylenirken projenin ağır aksak ilerlemesi ise TCDD 4. Bölge Müdürlüğü’nün ifadelerini gerçeği yansıtmadığı gözler önüne serdi.
GÖZLER BAKANA ÇEVRİLDİ
8 Haziran Cuma günü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın bir dizi açılış için Sivas gelecek olması sebebiyle gözler Bakan Kacır’a çevrildi. Sivaslı siyasilerin, bürokratların ve STK Temsilcilerinin projenin kısa sürede hayata geçirilmesi için Bakan Kacır’a bilgi vermesi bekleniyor. Özellikle milletvekillerinin Bakan Kacır ile özel olarak görüşüp projenin durumu hakkında brifing vererek yapılması gereken çalışmaları anlatması isteniyor.
Yıllardır yerinde sayan Lojistik Köy Projesi için yeni dönem milletvekillerinden çalışma bekleniyor.
Sivas’ın olmazsa olmazı Lojistik Köy projesi adeta yerinde sayıyor. Ticari anlamda Sivas’a boyut atlatacak lojistik köy 2017’den beri kurulmayı bekliyor. Depolama hizmetlerine ilave olarak etiketleme, montaj, yarı üretim ve uyarlama gibi ilave değerlerin sunulduğu hizmet merkezlerini tanımlamak için kullanılan Lojistik Köy, Sivaslıların gözünü yollarda bıraktı. Eski Sivas Valisi Davut Gül zamanında 2017 yılının nisan ayında sondaj çalışmalarının müjdelendiği lojistik Köy aradan yıllar geçmesine rağmen hala kurulamadı. Ara sıra lojistik köyün inşasında gelişmeler yaşansa da hiçbir siyasinin gündeminde tam olarak yer almıyor. 2022 yılında ihalesi onaylanan lojistik köyde işler yine sarpa sardı. Sivas’a yatırım için 6. Bölge Teşvikinin yanı sıra lojistik köyünde olması gerektiğini vurgulayan iş insanları Sivas’ın atağa kalkmasını bekliyor.
Mayıs ayında 28. Dönem Milletvekilleri seçen Sivaslılar Sivas’a yapılacak yatırımlarla ilgili yeni dönem milletvekillerini işaret ediyor. Şehir için taze kan olan yeni dönem milletvekillerinin TBMM’de lojistik köy projesini gündeme getirmesi isteniyor.
sivas son dakika sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika
Editor : Haber Merkezi
Ziya Soybayraktar 6 ay önce