Tuğba SARIKAYA
Sivas’ta emlak sektörünün son 20 yılın en durağan dönemini yaşadığını belirten Çayır, gayrimenkul fiyatlarındaki köpüğün ortadan kalktığını söyleyerek yatırım yapacaklar için uygun bir dönem olduğunu ifade etti.
Çayır, yaptığı açıklamada; “Son 6 aydan bu tarafa sektörümüz gerçekten durağan dönemlerini yaşamakta. Geçmişe gidecek olursak da Sivas’ta son 20 yılın en durgun dönemlerini yaşıyoruz. Bunun tabii bir takım sebepleri var. Yani piyasa durup dururken bu hale gelmedi. Ülkemiz ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Enflasyon, devalüasyon, hayat pahalılığı sektörümüzü de derinden yaraladı. Hayat pahalılığının artışıyla birlikte inşaat sektöründeki üretim yavaşladı, inşaat sektöründeki malzemelerin fiyatı da arttı ama bu pahalılık sürekli devam ediyor diye bir durum yok. Son 5-6 aydır inşaat sektöründeki malzeme fiyatları yerinde sayıyor fakat bu buhran dönemi sektörümüzde alım-satımı durma noktasına getirdi. Bunun en büyük sebepleri arasında devletimizin uyguladığı faiz politikası geliyor. Geçmiş dönemlerde konut kredi faizleri bir memurun, biri işçinin, bir çalışanın ödeyebileceği kapasitedeydi ama günümüzde öyle değil. Geçen haberlere de yansıdı; 3 milyon lira kredinin geri dönüşü, 19 milyon lira olarak yansıyor. Dolayısıyla bu etapta çalışan insanların konut sahibi olması bir hayal gibi gözüküyor. Bu durumda daha çok nakit parası olanlar alabiliyor. Vadeli konut satan kooperatif firmalarına, inşaat firmalarına nakdini verip kalanına vade yapan veyahut elindeki otomobili veya başka bir gayrimenkulü satıp inşaat firmasından konut alanlar var. Bu hareketlilik piyasaya yansıyor mu? Kesinlikle yansımıyor” dedi.
MÜLK HER ZAMAN KAZANDIRIR
Bankaların verdiği mevduat faizlerinin insanlara şu an cazip geldiğinin altını çizen Çayır, “Bu durum da emlak sektörünü etkiliyor. Örnek verecek olursak vatandaş 3 milyona ev alsa kiraya vereceği miktar maksimum 15-20 bin lirayken bankadan 150 bin liraya kadar para alabiliyor. Belki parası eriyor ama vatandaşa cazip gelebiliyor, ona da saygı duyuyoruz. Piyasa ne yazık ki şu anda bu halde. Diğer yandan döviz kurları da son 6 aydır mevduat faizlerinin artmasıyla birlikte durağan vaziyette. Döviz tarafında birikimini yapan vatandaşımız da süreci beklemekle geçiriyor, gayrimenkule pek de sıcak bakmıyor. Bu durumda ne yapılır? Son 4 yıldır konut fiyatları bir hayli yükselmişti. Ekonomi Bakanlığı'nın izlediği politika da bunu etkiledi. Keşke daha önceden faiz artırımına girilseydi ama günümüze baktığımızda durağan bir piyasa var. Mülk sahipleri eğer gerçek satıcılarsa piyasa şartları koşullarında fiyatları geri çekerek veya satılabileceği rakama indirerekten hareket ediyor. Sektörün içinde doğup büyüyen kişiler olarak mülk almayı düşünen kişilere sesleniyorum; gayrimenkul almak için fırsat dönemi diyebilirim. Bu dönem bir daha ele geçmez. Mülk her zaman kazandırır. Şu anda mülk almanın tam zamanı, tabii nakit parası olan için. Krediyi tavsiye etmiyorum ama kişi parasının dörtte üçünü tamamlamıştır, kalanına kredi çekebilir. Alternatifler de var piyasada. Eski konut alınıp tadilat edilerek oturulabilir. Çünkü bu dönem böyle gitmeyecek. Birkaç zaman sonra eski günlere döneceğiz. Hükümet konut kredilerinin faiz oranlarında indirime giderse piyasadaki artış gayrimenkulde devam edecek ama şu an fiyatlarda artış değil aksine düşüş var” açıklamasında bulundu.
Editor : Tuğba SARIKAYA