SULTAN ÖZKARAMAN
Anadolu ÜPAK Genel Müdürü Ali Cem Suca, Sivas Ticaret Borsası ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen lisanslı depoculuk konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Karakaya, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı İbrahim Tuğkan Şeker, Borsa Yönetim Kurulu Üyeleri, Organik Tarım Bölümü, Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bölümü, Menkul Kıymetler Bölümü, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü öğrencileri ile Öğretim Görevlileri ve Borsa üyeleri katıldı.
ARACILIKTA YENİ DÖNEM
Konferansta, kısa adı Anadolu ÜPAK olan Anadolu Ürün Piyasası Aracı Kurumu Genel Müdürü Ali Cem Suca, Sivas Ticaret Borsası’nın ortakları olduğunu belirterek, kısa adı TÜRİB olan Türkiye Ürün ve İhtisas Borsası’nda halen devam eden elektronik ürün senetleri ile elektronik ürün senetlerine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin işlem gördüğü Ürün İhtisas Borsası’nın aracılık hizmetini yürütecek olan Anadolu ÜPAK’ın ülke genelinde yapılanmasını tamamladığını ve Aralık ayı içerisinde aracılık sisteminin devreye gireceğini söyledi.
TARIMIN GELİŞİMİNE KATKI SUNACAK
İç Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde bulunan 31 ticaret borsasının ortaklığı ile kurulan Anadolu ÜPAK’ın borsada işlem gören buğday, arpa, çavdar, çeltik, fasulye, fındık, kabuklu antep fıstığı, ayçiçek tohumu, mercimek, mısır, kuru kayısı, natural nohut, pamuk, soya fasulyesi, tritikale, yulaf ve zeytin den oluşan 17 kalem ürün borsasına aracılık işlemi yürüteceğini ifade eden Ali Cem Suca, ülkemizin yıllık hububat rekoltesinin yaklaşık yüzde 30’unun lisanslı depolarda saklanabildiğini dile getirerek, amaçlarının 250 olan lisanslı depo sayısının artırılarak, tarımın gelişimine katkı sağlamak, bu suretle de ülke ekonomisinin kalkınmasına katkı vermek olduğunu söyledi. Suca, Sivas Ticaret Borsası’nda da seans salonu olacağını, 17 kalem ürün üzerinden işlem yürütüleceğini ifade etti.
TİCARET KOLAYLAŞACAK
Ürün ihtisas borsacılığı ile lisanslı depolar tarafından oluşturulan elektronik ürün senetlerinin ticaretinin kolaylaştırılması konularının ele alındığı konferansta Anadolu ÜPAK Genel Müdürü Ali Cem Suca sözlerine şöyle devam etti: “Bizim üzerimizden yatırımcıların piyasalara katılımı artacaktır. Bu sistem, yatırımcıların alım-satım emirlerini daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirmelerine olanak tanırken, piyasa derinliğini artırarak fiyat istikrarını sağlayacaktır. Ayrıca ortağımız olan Sivas Ticaret Borsamız gibi aracılı sistemler sayesinde, yatırımcılar için daha fazla fırsat ve seçenek sunulacak, böylece tarım sektöründeki yatırımcıların güveni artacaktır.”
YENİLİKÇİ YAPILAR DESTEKLENMELİ
Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya ise yaptığı açıklamada, “Tarım sektörü, ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısında temel bir yere sahiptir. Ancak geleneksel tarım yöntemleri ve depolama koşulları, çiftçilerimizin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olmuştur. Ürünlerin uygun şekilde depolanmaması, kalite kaybına, pazarlama zorluklarına ve fiyat dalgalanmalarına yol açabilmektedir. Bu noktada devreye giren lisanslı depoculuk sistemi, tarım sektörümüzün modernleşmesinde ve sürdürülebilirliğinde kritik bir rol oynamaktadır. Anadolu Ürün Piyasası Aracı Kurumu, tarım sektörümüzde lisanslı depoculuk sisteminin işlerliğini ve verimliliğini artıran önemli bir kurumdur. Tüm mudi ve yatırımcılara, TÜRİB’de Elüs ve Elüs’e dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin alım-satımında aracılık hizmeti vermek için kurulmuştur. Mudi/yatırımcı kaydı ve alım-satım emirlerinin TÜRİB’e iletimi ile takas ve saklama konularında hizmet verecektir. Anadolu Üpak borsamız dahil 31 Ticaret Borsasının ortaklığı ve 35 Milyon TL Sermaye ile kurulmuştur. Tarım sektörümüzün gelişimine katkı sağlayacak bu tür yenilikçi yapıları desteklemenin ve yaygınlaştırmanın hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu belirtmek isterim.” diye konuştu.
Editor : Sultan ÖZKARAMAN