Gündem

Sivas'ta Törnüklü Vakfı İstişare Etti

Törnüklü İbrahim Efendi Vakfı tarafından istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda vakfın çalışmaları ve hayata geçirilmeyi planlayan projeler masaya yatırıldı.

Sivas'ta Törnüklü Vakfı İstişare Etti
02-09-2024 09:10
SİVAS

DEMET KARAKUŞ

Törnüklü İbrahim Efendi Vakfı’nın 1. İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.  Sivas Öğretmenevinde düzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programın açılış konuşmasını Törnüklü İbrahim Efendi Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İrfan Yokuş gerçekleştirdi.  Davetlerine icabet eden Törnüklü İbrahim Efendi Vakfı İstişare Kurulu Üyelerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Yokuş, Törnüklü İbrahim Efendi Vakfı’nın kuruluş sürecinden ve amacından bahsetti.

Dr. Yokuş, “Törnüklü İbrahim Efendi Vakfı olarak 18 Ocak 2024 tarihinde resmi olarak faaliyete başladık. Biz 2022 yılında kuruluş faaliyetine başladık fakat mahkeme süreci biraz uzun sürdü. 2023’te mahkeme kararı çıktı. Bu yıl 18 Ocak itibariyle de faaliyetimize başladık. Peki biz neden Törnüklü İbrahim Efendi Vakfını kurduk? Sivas'ın birçok manevi büyüğü var. Uluslararası düzeyde de birçok manevi büyüğümüz var. İlginç bir olayı anlatarak neden Törnüklü İbrahim Efendi Vakfını kurduğumuzu ifade etmek isterim. Ruhsati Baba’yı herkes bilir, türküleriyle anılır. Uluslararası düzeyde sempozyumlar yapılır, seminerler yapılır ama ilginç olan şudur ki Ruhsati Baba’ya ismini veren kişiyi kimse bilmez. İşte biz Ruhsati Babaya ismini veren Törnüklü İbrahim Efendi Hazretlerini tüm dünyaya tanıtmak, onun fikirlerini, düşüncelerini, eğitim çalışmalarını, maneviyattaki çalışmalarını tüm dünyaya anlatmak üzere bir vakıf kurma kararı almıştık. Bu konuda kıymetli hocam Mehmet Ali Kayer hoca efendinin rehberliğinde, onun yönlendirmesiyle Törnüklü İbrahim Efendinin  vefatından 100 yıl sonra elhamdülillah vakfı kurduk. Çok şükür ki bize nasip oldu” dedi.

Törnüklü İbrahim Efendi’nin Ruhsati’ye ismini verdiği olaya ilişkin de bilgi veren Yokuş, “Ruhsati Baba bir rüya görüyor. Rüyasında farklı şekilde durumları gördüğünden dolayı Sivas’ın meşhur alimlerinden Hacı Şakir Efendi'nin yanına geliyor. ‘Efendim ben bir rüya gördüm ama rüyaya anlam veremedim’ diyor. Hacı Şakir Efendi, ‘Bu rüyayı ben yorumlamayayım  da yarın buraya çok mübarek bir insan gelecek, o yorumlasın’ diyor. İlginç olan nokta şurası. Hacı Şakir Efendi 1896 yılında vefat etmiş Sivas'ın ünlü alimlerinden, müderrislerinden birisi. ‘Yarın gelecek’ dediği mübarek şahsiyet ise 19 yaşındaki Törnüklü İbrahim Efendi ve onun talebesi. Yani mübareğin maneviyattaki derecesinin ne kadar olduğunu bu anekdottan bile görebiliyoruz. Törnüklü İbrahim Efendiye rüyayı anlatıyor. İbrahim Efendi’ye rüyada bir nehirden karşı karşıya geçtiğini söylüyor. Ben birini gördüm,  ‘Bana sen artık kendi kendine geçebilirsin, başkalarını da geçirebilirsin’ dedi diyor.  Törnüklü İbrahim Efendi,  ‘Artık sen ruhsat verilenlerdensin, hayırlı olsun’ deyince Ruhsati Baba mahlasıyla yazmaya başlıyor. Biz o sebepten dolayı tanıtmaya karar verdik. İnşallah Rabbim bize bunu bahşeder, nasip eder” ifadelerine yer verdi.

Yokuş, Törnüklü İbrahim Efendi Vakfı olarak Rical'i Gayb Erenlerinden Törnüklü Şeyh İbrahim Efendi Hazretlerinin vuslatının 113. yılında Törnük Köyünde anma programı gerçekleştireceklerini söyledi. Yokuş, bu yıl 2.’sini düzenleyecekleri anma programının 29 Eylül’de saat 13.30’da yapılacağını sözlerine ekledi.

Yokuş’un ardından konuşan Törnüklü İbrahim Efendi Vakfı Başkan Vekili Mehmet Karaoğul ise bu güne kadar yaptıkları çalışmalar ve önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Törnüklü İbrahim Efendi Vakfı’nın 1. İstişare Toplantısı dilek ve temenniler ile sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER