Tarım

Sivas'ta Uzun Yıllar Üzerinde Çalışılıyordu, 3 Çeşit Geliştirildi

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy’ün 2010 yılından beri yürüttüğü buğday ıslah çalışmaları sonuç verdi. Karaköy, uzun yıllar süren çalışmalarının ardından soğuk ve kuraklığa dayanıklı, verim kalitesi yüksek 3 yeni ekmeklik buğday çeşidi geliştirdi.

18-09-2024 11:40
SÄ°VAS

DEMET KARAKUÅž

Son yıllarda değişen iklim koşullarının ardından buğday kalitesinde ve veriminde düşüş yaşanırken uzmanların konuya ilişkin çalışmaları da hız kazanmıştı. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, 3 ekmeklik buğday çeşidinin tescilini aldı.

KURAKLIÄžA DAYANIKLI VERÄ°MÄ° YÃœKSEK

Karaköy tarafından ıslah çalışmaları tamamlanan ve tescili alınan 3 çeşit ekmeklik buğday türü kuraklığa dirençli ve verim kalitesi yüksek. Islah edilen buğdayların taban tarlalarda ve kıraç topraklarda uygun koşullarda ekildiği takdirde verim kalitesini artırması bekleniyor.

2025’TE ÇİFTÇİYLE BULUŞACAK

Islah çalışmalarının ardından ilk kez bu yıl ekimi yapılacak buğdaylar 2025 yılında yapılacak hasadın ardından sertifikalı tohum statüsünde çiftçiyle buluşturulacak. Hakim, Man ve Kuantum adı verilen buğday çeşitlerinin kısa sürede başta Sivas olmak üzere benzer ekolojiye sahip bölgelerde ekimine başlanması bekleniyor.

DAHA KALİTELİ ÇEŞİTLER GELİŞTİRECEĞİZ

Yapılan çalışmaları değerlendiren Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, “Özel sektörle yaptığımız iş birliği neticesinde özellikle 2010 başladığımız çalışmalar artık meyvelerini vermeye başladı. 3 tane ekmeklik buğday çeşidi tescil edildi. Önümüzdeki ekim dönemi, yani 2024-2025 yılı ekim döneminde bunlardan tohumluk üreteceğiz. Tohumluk ürettikten sonrasında da 2025 yılında Ağustos Eylül aylarında da bu tohumluklarımızı çiftçilerimizin hizmetine sunacağız. Bizim AR-GE çalışmamız kapsamında zaten çalışmamızı sürüyoruz. Bu çeşitlerimiz özellikle kalite verileri oldukça iyi. Ekmeklik değerleri ve enerji değerleri oldukça güzel, oldukça yüksek diyebilirim. Bu konuda ümit ediyorum un fabrikalarınında bu anlamda istediği neticeyi almalarını sağlamış olacağız. Çalışmalarımız sürüyor. İlerleyen yıllarda da bu çeşitlerimizden çok daha üstün verim ve kalite düzenine sahip çeşitlerimizi de geliştirerek öncelikle Sivas çiftçimizin sonrasında benzer ekolojilere sahip olan yörelerdeki çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olacağız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER