Yaşam

Sivas’tan Türkiye’nin Dört Bir Yanına

Sivas’ta bal üretimi yapan gezgin arıcı Halit Tomakin, bu yıl 10 ton ürün bekliyor. Diğer bal üretiminden farklı olarak bir kiloluk ekonomik bal üretimi de yapan Tomakin, Türkiye’nin dört bir yanına satış yapıyor. Sahte ballar yüzünden emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyleyen Tomakin, bunların denetlenmesini istediklerini aktardı. 

06-06-2024 11:47
SİVAS

DEMET KARAKUŞ(ÖZEL HABER)

Dedesinden ve babasından gördüğü arıcılığa henüz küçük yaşlarda merak saran Halit Tomakin, Ordu’da yaşadığı köyünün arıcılığa elverişli olmaması gezgin aracılığı tercih etti.10 yaşında başladığı arıcılığı 50 yıldır sürdüren Halit Tomakin uzun yıllardır gezgin arıcı olarak zengin bitki örtüsüne sahip olan Sivas’ı tercih ediyor. Gezgin arıcılığı ilerleyen yaşına rağmen sürdüren Tomakin,  evinden arılarıyla birlikte bal yolculuğunu 300 kilometre uzaklıktaki Sivas’ta sürdürüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte her yıl olduğu gibi bu yılda şehirden uzak bir noktaya 200 kovanını yerleştiren Tomakin, gününün büyük bir bölümünü arılarıyla ilgilenerek geçiriyor. Bu yıl 10 ton ürün beklediklerini söyleyen Tomakin, Türkiye’nin birçok yerine satış yaptığını ifade etti. Piyasaya sürülen sahte balların kendilerini mağdur ettiğini ve bunların denetlenmesini istediklerini aktaran Tomakin, “Emeğimizin karşılığını alamıyoruz sahte ballar yüzünden’’ dedi.

50 YILDIR SİVAS’A GELİYORLAR

Gezgin arıcı Halit Tomakin, Ordu’nun arıcılık için elverişli olmadığını bu yüzden 50 yıldır Sivas’a gelip gittiklerini belirterek, “50 yıldır Sivas’a gidip geliyorum gezgin arıcılardanım. Ekmeğimiz gereği her yıl gelip gidiyoruz.         Sivas olmazsa olmazımız. Doğu daha uzak geldiği için bize genelde Sivas’a geliyoruz. Amasya Sivas, Ordu’ya çok gitmiyoruz. Orası arıcılık için elverişli değil. Eşim ve yardımla geliyorum. Şimdiki gençler pek arıcılığa rağbet etmiyorlar.  Bizde o yüzden böyle eşimle yapabildiğimiz kadar yapacağız. Bittiği yerde bırakacağız’’ dedi.

DÖRT BİR YANA BAL GÖNDERİYORLAR

200 kovan arısının olduğunu söyleyen Tomakin, bu yıl 10 ton rekolte beklediklerini ve Türkiye’nin birçok bölgesine bal gönderdiklerini ifade ederek, “Buraya 15 gün önce geldik, çok soğuktu geldiğimizde. Ama şimdi yavaş yavaş yaz hissedilmeye başladı. Güzel, arının da keyfi yerinde bizim de keyfimiz yerinde. Arının keyfi olduğu zaman bizim keyfimiz daha güzel oluyor. Geçen yıla kıyasla bu yıl ki doğa şartları daha güzel. Ama bizi en büyük yıldıran şey sahte ballar, tarım ilaçları. Bizi en büyük sıkıntıya sokan şeyle onlar. Üretme zevkimizi kırıyor onlar. 200 kovana arım var benim biraz farklı bal üretiyorum. Normal rutin baldan üretmiyorum parçalı ballardan bir kiloluk ballardan ekonomik ballardan üretiyorum. Çanakkale, İzmir, Antalya, Sivas. Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz talep olduğu zaman. Bu yıl aşağı yuları 10 ton rekolte bekliyoruz. Bu güzellikle olacağını tahmin ediyorum. Bu yıl şartlar çok güzel. Baştan iyi değildi ama sonradan güzelleşti. İnşallah böyle devam eder.

SAHTE BALLAR BİZİ EZİYOR

 Sahte balların kendilerini ezdiğini bu yüzden emeklerinin karşılığını alamadıklarını vurgulayan Halit Tomakin, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

 “Fiyatlar düşük olur yine. Çünkü sahte ballar bizi eziyor. O yüzden piyasada çok bizim ürettiğimiz bal yer bulmuyor. Denetimlerin artması, sahte balların piyasadan çekilmesi gerek. Bizim önümüzün açılmasını istiyoruz. Geçen yıl maliyetin az üzerinde bir satış yapabildik. Kar marjımız çok düşük oldu. Bu yıl aynı şeyleri yine bekliyoruz çünkü piyasaya şu andan itibaren sahte ballar sürülmüş vaziyette. Zincir marketler bile bunu satıyorlar. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz sahte balların yüzünden.’’


Editor : DEMET KARAKUŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER