Gündem

Sivas Ticaret Borsasından Üyelere Şok Talep!

Sivas Ticaret Borsa aldığı yeni kararla borsaya üye olmak isteyen esnaflardan 100 bin liralık banka teminat mektubu istemeye başladı. Daha öncede mevzuatta olan uygulama esnafın mağdur olmaması için geçmiş yönetimler tarafından uygulanmıyordu. Alınan bu kararın uygulanmasında 2026 yılında yapılacak seçimler için üye olacak esnafın oy kullanmasının önüne geçilmek istendiği iddia edildi.

20-09-2024 09:59
SİVAS

Demet KARAKUŞ

Sivas Ticaret Borsası 21 Nisan 2021 tarihli “Borsaya Kayıt Yükümlülüğü” başlığı altında borsaya üye olmak isteyen esnaflar için gerekli şartları sıralamıştı. Başvuru şartlarında yer alan “Kesintisiz ve Süresiz Banka Teminat Mektubu” ibaresi esnafın mağdur olacağı düşüncesiyle oda yönetimi tarafından inisiyatif alınarak yürürlüğe girmemişti. Bunun yerine üye olmak isteyen esnaftan teminat olarak senet isteniyordu.

BANKA TEMİNAT MEKTUBU ESNAFI ZORA SOKTU

Sivas Ticaret Borsası, geçmişte uygulanan bu durumdan vazgeçerek üye olmak isteyen esnaftan kesintisiz ve süresiz banka teminat mektubu istemeye başladı. Ancak üye olmak isteyen esnaf bankalardan teminat mektubu almakta zorlanmaya başladı. Alabilenler ise teminat mektubunun maddi külfetinden rahatsız. Ticaret Borsasının teminat mektubu istemesinin yanlış olduğunu belirten esnaflar bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.

BİZ ÜYELERİMİZİ MAĞDUR ETMİYORDUK

Geçmiş dönem Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu uygulamayla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hastaoğlu, kendi başkanlığı döneminde de yönetmelikte ilgili maddenin olduğunu ancak esnafları rahatlatmak adına inisiyatif alarak teminat mektubu yerine senet istediklerini söyledi.  Hastaoğlu, “Ticaret Borsası son günlerde alınan kararla banka teminatına döndü. Özellikle yeni esnaf olan yeni iş yeri açanların bu teminatı karşılamaları çok mümkün gözükmüyor. Elbette bunları mevcut yönetimi eleştirmek için söylemiyorum. Sonuçta bu konuyla ilgili karar merci onlar. Ancak biz kendi dönemimizde üye olmak isteyen esnaflarımıza soruyorduk, hangi yöntem uygunsa onu uyguluyorduk. Bu sonuçta borsanın parası falan değil. Bu para borsaya falan gelecek değil. Sadece Maliyenin değil tahsildarlığını yapıyorduk.” dedi.

SEÇİM NEDENİYLE ÜYELER ENGELLENMEK Mİ İSTENİYOR?

Hastaoğlu, bu uygulamayla ilgili farklı iddialarında gündeme geldiğine değinerek “Eğer ki bu uygulamayı yaparken mevcut yönetimin aklından başka geçiyor da o doğrultuda bir şeyler yapılıyorsa bu yanlış. Seçimler yapılalı iki yıl oldu. Borsada seçimler dört yılda bir yapılır. İki yıllık üyeliği olmayan üyeler oy kullanamıyor. Yani diyelim tam iki yıl var seçimlere. Bugün yeni üyemizin kayıt yapmış olması lazım ki iki yılını doldursun ve iki sene sonra yapılacak olan seçimlerde oy kullansın. Eğer yeni üye olmak isteyen esnafların bir sonraki seçimde oy kullanmasını engellemek için bu tür ağır şartlar talep ediliyorsa ve niyet bu yöndeyse ayıp edilmiş olur. Hakikaten yanlış, hiç yakışmaz. Çünkü üyelerin hakları elinden alınmış oluyor. Üye yapmamak için, oy kullandırmamak için böyle bir zorluk getiriliyorsa hakikaten yanlış. Ancak bundan öncede bu teminat mektubu istendiyse o zaman bişey diyemem.” ifadelerini kullandı.

BU KAFAYLA BORSA BÜYÜMEZ

Ticaret Borsası Meclis Üyesi Harun Bozdağ ise Ticaret Borsasının büyümesi için üye sayısının artması gerektiğini, bu nedenle de yeni üye olmak isteyenlere kolaylık yapılması gerektiğini söyledi. Yeni üye olmak isteyenlerden talep edilen teminat mektubunun esnafı mağdur ettiğine dikkat çeken Bozdağ, “Eylül ayına kadar kayıt yapılıyordu borsaya. Tabi kayıt yapılması güzel. Ne kadar çok kayıt yapılırsa da Ticaret Borsası da o kadar büyür. Ancak son birkaç gündür bazı şikayetler gündeme geldi.  Alınan kararla üye olmak isteyenlerden teminat mektubu istendiğini öğrendik.  Tabi böyle olunca da esnafımız sıkıntıya düştü. Evet, itiraz etmiyorum. Yönetmelikte teminat mektubunun istenmesiyle ilgili bir madde var. Ancak geçmiş dönemlerde de bu madde vardı. Geçmiş yönetimler esnafa kolaylık sağlamak adına teminat mektubu yerine senet istiyordu. Bu konuda da bir sıkıntı yaşanmadı şimdiye kadar. Banka teminat mektubu almak esnafa da maddi olarak ağır geliyor. Çünkü bu teminat mektubunu alırken esnaf ekstra ödemeler yapmak zorunda kalıyor. Esnafın zaten gücü yok. Ben bu uygulamadan vazgeçilmesini bekliyorum. Odanın büyümesi, üyelerin kazanımlarının artması için bu tür işleri kolaylaştırmak gerekiyor düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER