SULTAN ÖZKARAMAN
AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy öncülüğünde, Cumhuriyet Üniversitesi, Millî Eğitim Müdürlüğü ile Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezinin katkılarıyla "Dil ve Dijital Dünya, Sosyal Medyanın Türkçeye Etkileri" konulu panel düzenlendi. Panele; Vali Yılmaz Şimşek, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Sezgin, AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy ile il protokolü ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şengönül, Türkçeye sahip çıkmanın başta kendileri olmak üzere tüm vatandaşların asli görevleri arasında yer aldığını belirterek, panelin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Genç Toy ise bu önemli ve anlamlı panele destek olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, sosyal medya platformlarında Türkçe'nin doğru kullanımı konusunda da bir farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. Panelin hedef kitlesinin sosyal medyayı daha yoğun kullanan gençler ve öğrenciler olduğunu belirten Milletvekili Toy, Türkçe’nin yozlaşması ile ilgili kendi kızı ile aralarında geçen bir diyalogu aktardı.
Vali Yılmaz Şimşek ise Türkçe’nin yüzyıllardır gelişen, zenginleşen ve kendini yenileyen bir dil olduğunu belirterek, “Ancak dijitalleşme ve özellikle sosyal medyanın hızla yükselişiyle birlikte Türkçe’nin bir dönüşüm, etkileşim sürecine girdiğini hep birlikte görüyoruz. Bu durum dil bilgisi kurallarının göz ardı edilmesi, yabancı dillerini etkisi ve Türkçenin dijital platformlarda bazen doğru kullanılmaması gibi soruları da beraberinde getiriyor. Unutmayalım ki dil bir milletin kimliğidir. Türkçemizi teknolojinin hızla dönüştürdüğü bu çağda, dilimizi hem korumak hem de geliştirmek hepimizin temel sorumluluğudur. Devraldığımız Türkçe'nin doğru ve güzel kullanımını, zengin bir mirası gelecek nesillere aktarmak bu anlamda en önemli adım olacaktır. Panelimizin hayırlara vesile olmasını ve beklediğimiz amaçlara hizmet etmesini temenni ediyorum, bu anlamlı ve faydalı paneli düzenlenmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Sezgin de, dillerin nasıl meydana geldiği hakkında katılımcılara bilgiler vererek, “Dil bir beyan meselesidir. Soyut bir yönü vardır. Diller böyle türemiştir” dedi. 13. Yüzyıla kadar Anadolu’nun 5 haçlı seferi gördüğünü, onun hemen ardından ise Moğol istilasına uğradığını kaydeden Doç. Dr. Sezgin, “Böyle bir dönemden geçen milletin psikolojisi kısmen bozulsa da dili bozulmuyor. Yunus Emre bunu kelimelerle, kavramlarla, meftunlarla anlatıyor. 13. Yüzyılda bu kelimeler ve cümleler muhteşem bir cihan devletini doğurmuş. O nedenle kelimeler fevkalade önemlidir” dedi.
.
Editor : Sultan ÖZKARAMAN